Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Πολιτική... ανεξέλεγκτων χωματερών!

Συνολικά 1.334 ανεξέλεγκτες χωματερές - βραδυφλεγείς «βόμβες» - λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της κυβερνητικής ολιγωρίας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Μόλις το 3% των δήμων της χώρας διαθέτει Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), ενώ οι ανεξέλεγκτες χωματερές ξεπερνούν τις 1.334, πολλές δε εξ αυτών βρίσκονται δίπλα σε δασικές εκτάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο των πυρκαγιών. Τα στοιχεία αυτά που δημοσιοποίησε χτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) δε συνιστούν παρά μια κυνική κυβερνητική ομολογία για την πλήρη αποτυχία - ηθελημένη ή αθέλητη - της πολιτικής της στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με πιο γνωστές επιπτώσεις, εκτός από την πρόκληση δεκάδων πυρκαγιών κάθε χρόνο, τα «τσουχτερά» πρόστιμα της ΕΕ για τον Κουρουπητό και το τραγικό αδιέξοδο της διάθεσης των απορριμμάτων στην Αττική...

Τα στοιχεία που μοιράστηκαν χτες συγκεντρώθηκαν από επιτροπές ελέγχου χωματερών σε νομαρχιακό επίπεδο, οι οποίες συγκροτήθηκαν με πρωτοβουλία της ΓΓΠΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μόλις 32 (στους 1.033) δήμοι διαθέτουν έναν ειδικά οργανωμένο ΧΥΤΑ. Σε 334 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) δεν υπάρχει εντός των διοικητικών ορίων τους χώρος διάθεσης απορριμμάτων. Σημειώνεται ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες της κατηγορίας αυτής βρίσκονται ως επί το πλείστον εντός ή γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα. 671 ΟΤΑ θάβουν τα σκουπίδια τους σε χωματερές. Από αυτούς, οι 415 χρησιμοποιούν μια χωματερή, ενώ οι υπόλοιποι 256 παραπάνω από μία. Σε 62 μάλιστα ΟΤΑ της τελευταίας κατηγορίας, λειτουργούν πάνω από 5 χωματερές!

Ανησυχητικό είναι το στοιχείο που καταγράφει πως το 59% των χωματερών συνορεύουν με δάσος ή δασική έκταση, ενώ το 41% με άλλης μορφής έκταση. Την ίδια ώρα, μόλις το 33% των χωματερών διαθέτουν αντιπυρική ζώνη. Στο 25% των χωματερών που συνορεύουν με δάσος και δεν έχουν αντιπυρική ζώνη, χρησιμοποιείται η μέθοδος της καύσης των απορριμμάτων!

Τέλος, το μεγαλύτερο αριθμό ανεξέλεγκτων χωματερών, 227 στο σύνολο, συγκεντρώνει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία διαθέτει και τους περισσότερους δήμους, 134. Πιο έντονο είναι το πρόβλημα στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου και Θεσσαλίας, όπου ο αριθμός των ανεξέλεγκτων χωματερών ξεπερνά κατά πολύ τον αντίστοιχο αριθμό των δήμων που υπάγονται σε αυτές. Τις λιγότερες χωματερές (25) έχουν τα Ιόνια νησιά.

Σύσκεψη στο Καπανδρίτι

«Δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα δημιουργίας χώρου εναπόθεσης των απορριμμάτων στη Βόρεια Αττική», λένε οι δήμαρχοι Αγίου Στεφάνου, Μαραθώνα, Ωρωπού και οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αφιδνών, Βαρνάβα, Γραμματικού, Καλάμου, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Μαρκόπουλου και Πολυδενδρίου. Αυτό το συμπέρασμα έβγαλαν σε σύσκεψη που έγινε στο Καπανδρίτι, την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με τους παραπάνω δημάρχους και προέδρους, η επιβάρυνση της υγείας όσων κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή, η πυκνή δόμηση της περιοχής, ο κίνδυνος μόλυνσης της λίμνης του Μαραθώνα, πηγών ύδρευσης και γεωτρήσεων, είναι μερικοί από τους λόγους που καθιστούν αδύνατη τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Μάλιστα ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων της Αττικής πρέπει να βρει λύση εκτός του νομού, ως τη «μόνη ενδεδειγμένη τεχνικά και επιστημονικά, και πέρα από πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ