Σάββατο 15 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
16η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΔΝ
Σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν πριν μια βδομάδα (7/3) οι εργασίες της 16ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα της Κούβας, από τις 4 έως τις 7 Μάρτη και πήρε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Μέσα από τη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια και αποτελεί την κορυφαία διαδικασία της ΠΟΔΝ, επιβεβαιώθηκε ο αντιιμπεριαλιστικός της χαρακτήρας και η μοναδικότητά της ως διεθνής Ομοσπονδία οργανώσεων νεολαίας, που εκφράζουν ζωντανές και μαχητικές δυνάμεις, με σημαντικό βάρος στο διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της νέας γενιάς.

Η Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν γύρω στις 80 οργανώσεις από όλο τον κόσμο, ενέκρινε την πολιτική διακήρυξη, τις θεματικές και περιφερειακές αποφάσεις και το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας για το επόμενο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα οι αντιπρόσωποι:

-- καταδίκασαν το νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια στο λαό του Ιράκ, στον οποίο εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, καθώς υποφέρει διπλά, όχι μόνο από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά και από το δικτατορικό καθεστώς

-- χαιρέτισαν τα εκατομμύρια νέων που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις κι ιδιαίτερα αυτούς που συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στις 15 Φλεβάρη

-- εξέφρασαν την εναντίωσή τους στους περιφερειακούς και διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ, G8, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στην Αμερική - ALCA)

- εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους λαούς που αντιστέκονται στη Νέα Τάξη Πραγμάτων (Κούβας, Κολομβίας, Βενεζουέλας, Κύπρου κλπ.)

Ο χαρακτήρας της Γενικής Συνέλευσης είναι και εκλογικός. Στο δεύτερο μέρος των εργασιών της λοιπόν εκλέχτηκε το νέο 35μελές Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΔΝ, το οποίο στην πρώτη του Σύνοδο εξέλεξε την Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας στη θέση του Προέδρου και την Κομμουνιστική Νεολαία Κούβας στη θέση του Γενικού Γραμματέα. Επίσης, εκλέχτηκε το 8μελές Συντονιστικό Συμβούλιο (αντιπρόεδροι) της Ομοσπονδίας και στη θέση του αντιπροέδρου της περιφέρειας Ευρώπης και Μ. Ανατολής εκλέχθηκε η ΚΝΕ.

Σημαντικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση για κάθε περιφέρεια και περιλαμβάνει αποστολές, καμπάνιες αλληλεγγύης σε λαούς του κόσμου, συμμετοχή σε διεθνείς κινητοποιήσεις και άλλα.

Συγκεκριμένα για την περιφέρεια Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, αποφασίστηκε η συμμετοχή των οργανώσεων της ΠΟΔΝ στις κινητοποιήσεις του Ιούνη στη Θεσσαλονίκη και στο αντιιμπεριαλιστικό κάμπινγκ νεολαίας που θα διοργανωθεί εκείνη την περίοδο με πρωτοβουλία της ΚΝΕ στη Βόρεια Ελλάδα.

Υιοθετήθηκε επίσης καμπάνια της περιφέρειας ενάντια στον Ευρωστρατό με μάζεμα υπογραφών από νέους της Ευρώπης, Η κορύφωση αυτής της καμπάνιας θα είναι τον Ιούνη, στη Θεσσαλονίκη, στις διαδηλώσεις ενάντια στους μηχανισμούς του ιμπεριαλισμού.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες ξεχωρίζει επίσης, η απόφαση των οργανώσεων της περιφέρειας να παλέψουν μέσα από τους νεολαιίστικους φορείς στις χώρες τους, ώστε να κλείσουν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Ευρώπης την πρώτη μέρα έναρξης του πολέμου στο Ιράκ.

Η ΚΝΕ στην Αβάνα

Στις εργασίες της 16ης Γενικής Συνέλευσης συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής το Γραμματέα του, Θέμη Γκιώνη, που συμμετείχε επίσης στην πρώτη Συμβουλευτική Συνάντηση για το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μάρτη και ανταλλάχτηκαν απόψεις και σκέψεις για το επόμενο Φεστιβάλ, ενώ πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεις με Κομμουνιστικές Νεολαίες της Λατινικής Αμερικής.

Παράλληλα, τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ είχαν στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Κούβα συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας στην οποία ήταν επικεφαλής ο Πρώτος Γραμματέας της οργάνωσης, Οτο Ριβιέρο, και επιβεβαίωσαν τις καλές σχέσεις των δυο Οργανώσεων, εκφράζοντας την ανάγκη για μια στενότερη συνεργασία, ενώ συζήτησαν και για το ρόλο της ΠΟΔΝ και γενικότερα του διεθνούς νεολαιίστικου κινήματος. Σημαντική ήταν και η διμερής συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Στη συνάντηση αυτή, οι εκπρόσωποι του ΚΚ Κούβας εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το ΚΚΕ, καθώς και τη θέλησή τους για σταθερή παρουσία του ΚΚ Κούβας και της ΚΝ Κούβας στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ