Κυριακή 16 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεγάλες στιγμές του Εθνικού Θεάτρου

Εκτός από τη μαγεία του θεάτρου που εκπέμπει η έκθεση, μέσα από αυτή ξαναζωντανεύουν μεγάλες στιγμές της θεατρικής μας ιστορίας που είναι συνδεδεμένες με την ιστορία του Εθνικού θεάτρου. Μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές «παρουσιάζονται» χρονολογικά, ερμηνεύοντας κατά κάποιον τρόπο το μουσειακό θησαυρό της έκθεσης.

1930: Ιδρύεται το Εθνικό θέατρο και γενικός διευθυντής ορίζεται ο Ιωάννης Γρυπάρης. Μόνιμος σκηνοθέτης του θεάτρου ο Φώτος Πολίτης.

1932: Εγκαινιάζεται το Εθνικό Θέατρο. Πρώτη παράσταση: Αισχύλου «Αγαμέμνων» και Γρηγορίου Ξενόπουλου «Ο Θείος Ονειρος». Μόνιμοι συνεργάτες για τα επόμενα 12 χρόνια ο Κλεόβουλος Κλώνης στα σκηνικά και ο Αντώνης Φωκάς στα κοστούμια.

1934: Πεθαίνει ο Φώτος Πολίτης. Τη θέση του αναλαμβάνει ο Δημήτρης Ροντήρης.

1938: Η πρώτη παράσταση Αρχαίου Δράματος σε ανοιχτό χώρο: Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή παρουσιάζεται στην Επίδαυρο.

1939: Ιδρύεται η κινητή μονάδα περιοδειών με το όνομα «Αρμα Θέσπιδος» και σκηνοθέτη τον Πέλο Κατσέλη. Πρώτη παράσταση ο «Οθέλλος» του Σαίξπηρ, στην Κόρινθο, στις 17 Σεπτεμβρίου. 5 Μαρτίου. Ιδρύεται η Εθνική Λυρική Σκηνή ως τμήμα του Εθνικού Θεάτρου. Πρώτη Παράσταση: «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους.

1941: Για λόγους ασφαλείας, οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και της Λυρικής Σκηνής μεταφέρονται από την Κεντρική Σκηνή στον κινηματογράφο Παλλάς στην οδό Βουκουρεστίου, που διαθέτει καταφύγιο για την περίπτωση αεροπορικού συναγερμού.

1942: Πρώτη επαγγελματική εμφάνιση της Μαρίας Κάλλας στη Λ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου με το έργο του Τζιάκομο Πουτσίνι «Τόσκα».

1943: Η τελευταία τραγική παρουσία της Ελένης Παπαδάκη στο Ηρώδειο, ενάμιση χρόνο πριν τη δολοφονία της, στο έργο «Εκάβη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού.

1944: Ιδρύεται η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Θέατρο «Ολύμπια», της οδού Ακαδημίας, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Μανώλη Καλομοίρη.

1951: Ο τελευταίος ρόλος του Αιμίλιου Βεάκη στο έργο του Διονυσίου Ρώμα «Τρεις κόσμοι». Ο Βεάκης πέθανε τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.

1955: Τη θέση του Δημήτρη Ροντήρη στη διεύθυνση του θεάτρου αναλαμβάνει ο Αιμίλιος Χουρμούζιος. Το Εθνικό Θέατρο καθιερώνει το θεσμό των Επιδαυρίων. Κορυφαία ερμηνεία της Κατίνας Παξινού ως Εκάβης στο έργο του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή.

1956: Στο Εθνικό Θέατρο ιδρύεται η Δεύτερη Σκηνή, με στόχο την παρουσίαση νεοελληνικών έργων. Εναρκτήρια παράσταση με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η έβδομη μέρα της Δημιουργίας». Η πρώτη παράσταση Αρχαίας Κωμωδίας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, με το έργο του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες» σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού.

1971: Ιδρυση της Νέας Σκηνής, σε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Μ. Περάκη, από τον τότε διευθυντή Βασίλειο Φράγκο. Δημιουργία Κινητής Θεατρικής Μονάδας για περιοδείες στην ελληνική επαρχία.

1974: Διευθυντής του Θεάτρου διορίζεται για δεύτερη φορά ο Αλέξης Μινωτής.

1980: Εναρξη της Παιδικής Σκηνής με την παράσταση του έργου του Μόρις Μέτερλινκ «Το Γαλάζιο Πουλί».

1981: Θάνατος του Δημήτρη Ροντήρη. Στο Εθνικό θέατρο σκηνοθέτησε πάνω από σαράντα παραστάσεις.

1986: Θάνατος του Αντώνη Φωκά.

1988: Θάνατος του Κλεόβουλου Κλώνη.

1989: Η τελευταία εμφάνιση του Αλέξη Μινωτή στο Εθνικό Θέατρο στο έργο «Η θυσία του Αβραάμ». Ιδρυση της Γ΄ Σκηνής, στο Γκαράζ του Εθνικού Θεάτρου, με το έργο του Πέτερ Βάις «Η Δολοφονία του Μαρά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ