Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σαν το σκυλί πέταξαν στον ντόκο σακατεμένο εργάτη

Ενα εργατικό ατύχημα αποκάλυψε κύκλωμα δουλεμπόρων, που δρούσε υπό την πλήρη ανοχή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών

Σακατεύτηκε στα πόδια και τη μέση Χιλιανός εργάτης, χτες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού στο φορτηγό πλοίο (κοντεϊνεράδικο) «ΖΙΜ ΜΠΡΙΤΕΝ» με σημαία Λιβερίας που βρίσκεται στη ράδα του Πειραιά. Από το ατύχημα αποκαλύφθηκε ότι το δουλεμπόριο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη πάει «σύννεφο» με την ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Αποκαλύφθηκε ότι ο εργολάβος Στέλιος Κασδοβασίλης περνούσε, κατά πληροφορίες από την περασμένη Παρασκευή, μπροστά από τα μάτια των λιμενικών τους ανασφάλιστους αλλοδαπούς και Ελληνες εργάτες, των οποίων ο αριθμός είναι άγνωστος. Τους επιβίβαζε στη λάντζα με προορισμό τη ράδα όπου βρισκόταν το πλοίο.

Το εργατικό ατύχημα έγινε γύρω στις 2.30 το μεσημέρι. Ο εργάτης, Βονφαμάντε Ρομπινσόν, περίπου 60 ετών, έπεσε από το ένα πατάρι του πλοίου, όπου φορτώνονται τα εμπορευματοκιβώτια, στο άλλο και από ύψος περίπου 4 μέτρων με αποτέλεσμα να χτυπήσει στα πόδια και τη μέση. Αμέσως ο εργολάβος μάζεψε όλο το συνεργείο του. «Φόρτωσε» τους εργάτες μαζί με τον τραυματία, στη λάντζα, τους αποβίβασε σε ντόκο της Ζώνης και εξαφανίστηκε. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο. Την υπόθεση ανέλαβε το Λιμεναρχείο Κερατσινίου, ενώ έχει δοθεί εισαγγελική εντολή για τη σύλληψη του εργολάβου.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αμμοβολιστών Καθαριστών, Γιάννης Δεληγιάννης, επισήμανε σχετικά ότι: «Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται η έλλειψη της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και βέβαια των μέτρων ασφαλείας. Η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει όσο η κυβέρνηση και ο ΟΛΠ θα εφαρμόζουν αυτή την εγκληματική πολιτική για τη Ζώνη την οποία οδηγούν στη συρρίκνωση και το κλείσιμο και τους εργάτες της στην ανεργία και βέβαια στην αδυναμία, αν βρουν μεροκάματο, να διεκδικήσουν την τήρηση του νόμου και ασφαλή εργασία. Καλούμε τους συναδέλφους αλλά και όλους τους εργαζόμενους της Ζώνης να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και από κοινού να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας για το δικαίωμα στη δουλιά. Ακόμα απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ