Κυριακή 9 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Η ιστορική δίκη του Γκ. Δημητρώφ

«Γίγας στους γίγαντες ο Δημητρώφ

στους δικαστές στέκει εμπρός.

Τους δικαστές μαστιγώνει σκληρά

Χίτλερ και Γκέρινγκ ποδοπατά...»

(επετειακή μνήμη)

Ενας μισοπάλαβος και τοξικομανής, ο Βαν Ντεν Λούμπε, ήταν ο βαλτός από το χιτλερικό καθεστώς και από τον Χέρμαν Γκέρινγκ, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμπρησμό του Ράιχτσαγκ ως προβοκάτσια για να κλιμακωθεί ο άγριος διωγμός κατά των κομμουνιστών - αγωνιστών που αντιστάθηκαν στη φασιστική βία.

Ανάμεσα στους «κατηγορούμενους» που σύρθηκαν στο στημένο δικαστήριο της Λιψίας ήταν ο Γκεόργκι Δημητρώφ, γραμματέας της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Στο χιτλερικό αυτό δικαστήριο της Λιψίας, ο Δημητρώφ όχι μόνο ανέτρεψε την κατηγορία, αλλά και αναδείχτηκε σφοδρός κατήγορος κατά των κατηγόρων του και του ναζισμού.

Η κατηγορία κατέρρευσε και παρά τις προσπάθειες να επιβληθεί η ποινή του θανάτου στο Δημητρώφ από το δικαστήριο σκοπιμότητας, ο Δημητρώφ αθωώθηκε, ο προβοκάτορας Βαν ντεν Λούμπε οδηγήθηκε στο απόσπασμα και ο Γκέρινγκ λύσσαξε σε σημείο ώστε, μέσα στο δικαστήριο να απευθύνει την απειλή... «Και αν ξεφύγεις από εδώ μέσα, θα σε πνίξω με τα ίδια μου τα χέρια»...

Ο χιτλερικός στρατάρχης της αεροπορίας, κι αυτός τοξικομανής και υψηλής κατηγορίας κλέφτης πολύτιμων έργων, δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει την απειλή. Με την κατάρρευση του ναζισμού και την ταχύτατη προέλαση του Κόκκινου Στρατού ως την καρδιά του Βερολίνου και το κατεστραμμένο Ράιχσταγκ, ο Φίρερ και η παρέα του αυτοκτόνησαν μέσα στο αρματωμένο ύστατο καταφύγιο. Τους ακολούθησε με μια κάψουλα υδροκυανίου, ο Γκέρινγκ και ως μοναχικός και θλιβερός έγκλειστος στις φυλακές του Σπαντάου έμεινε ο Ρούντολφ Ες, μετά τις καταδίκες του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ