Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΥΓΕΙΑ
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οι περικοπές προκαλούν «εκρήξεις»

Απεργίες στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας ενώ οι γιατροί του Παίδων Πεντέλης απέχουν απ' τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία

Η περιοριστική λογική της κυβέρνησης, που εκφράζεται με περικοπές και στις εφημερίες των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ασφαλής κάλυψη, αρχίζει να προκαλεί αλυσιδωτές «εκρήξεις». Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δυο νοσοκομεία στη Λάρισα, όπου οι εσωτερικές ανακατανομές, που αποφάσισε το Περιφερειακό Σύστημα Υγείας (ΠεΣΥ) Θεσσαλίας, οδήγησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και στο Νομαρχιακό και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Η μπακαλίστικη, στην κυριολεξία, λογιστική της κυβέρνησης σε ένα μείζον θέμα λειτουργίας των νοσοκομείων στην ώρα της ανάγκης -όπως είναι οι εφημερίες - αποτυπώνεται και στις αλλεπάλληλες αποφάσεις για τα κονδύλια των εφημεριών. Ετσι, στον κρατικό προϋπολογισμό το κονδύλι ήταν 258 εκατ. ευρώ, ενώ με πρόσφατη απόφασή του ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης αύξησε το κονδύλι κατά 13 εκατ. ευρώ.

Ακόμα όμως και με αυτές τις προσαυξήσεις οι διοικητές των ΠεΣΥ δεν μπορούν να ισορροπήσουν τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων.

Στη Λάρισα

Οι αγωνιστικές αντιδράσεις ξεκίνησαν από χτες στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας με στάσεις εργασίας - από τις 8 π.μ. μέχρι τις 11 π.μ. των γιατρών κι από τις 11 π.μ. μέχρι τέλος του ωραρίου των άλλων εργαζομένων - και θα συνεχιστούν με 24ωρη απεργία σήμερα και νέα απεργία στο τριήμερο από 12 μέχρι και 14 του Μάρτη.

Τα αιτήματα που θέτουν οι απεργοί του Νομαρχιακού Νοσοκομείου είναι η άμεση εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών (προβλέπει 2 εφημερίες στο Νομαρχιακό, μία στο Πανεπιστημιακό) για δυο μήνες και στη συνέχεια έναρξη εφαρμογής νέου συστήματος εφημεριών, με αναλογία ανάμεσα στα δυο νοσοκομεία, 1 προς 1, εναλλάξ. Επίσης, ζητούν την κτιριακή αναβάθμιση του νοσοκομείου και την προκήρυξη όλων των κενών θέσεων προσωπικού, ανάκληση όλων των αποσπάσεων και να μη γίνει καμιά νέα απόσπαση εργαζόμενου του νοσοκομείου.

Απεργία για το διήμερο 13 και 14 του Μάρτη αποφάσισαν οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των εφημεριών στο νοσοκομείο τους.

Οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού υποστηρίζουν ότι, λόγω των τεράστιων ελλείψεων, κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, δεν είναι σε θέση ν' αντέξουν και την παραμικρή αύξηση των εφημεριών, πολύ περισσότερο που - όπως υπογραμμίζουν - το νοσοκομείο τους είναι επιφορτισμένο να καλύπτει τις ανάγκες τριτοβάθμιας περίθαλψης ολόκληρης της Θεσσαλίας και να ασχολείται με την επιστημονική έρευνα και την εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πάντως, δε διαφωνούν a priori με την αλλαγή του συστήματος εφημεριών, αλλά για να τις αποδεχτούν ζητούν να προσληφθούν, άμεσα, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες του νοσοκομείου, να αυξηθεί ο αριθμός των διαθεσίμων χειρουργικών αιθουσών, να ενισχυθούν με ιατρικό, τεχνικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή τα εργαστήρια, να λειτουργήσουν πέντε ακόμα από τα κλειστά κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας και να προωθηθεί η εγκατάσταση αυτόνομης Υπηρεσίας Αιμοδοσίας.

Στο Παίδων Πεντέλης

Σε αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία προχώρησαν από χτες και οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, αντιδρώντας στις περικοπές των κονδυλίων για τις εφημερίες.

Το 2002 το υπουργείο Υγείας ενέκρινε κονδύλι για τις εφημερίες ύψους 1.047.689 ευρώ, που κάλυπτε οριακά τις ανάγκες του νοσοκομείου, και για το 2003 μείωσε το κονδύλι σε 1.043.169 ευρώ, που είναι εντελώς ανεπαρκές.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Τ. Αθανασούλης, εισηγήθηκε στους διευθυντές των τμημάτων να προχωρήσουν σε περικοπές των εφημερευόντων των κλινικών, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Ετσι, οι διευθυντές των τμημάτων κατάρτισαν για το μήνα Μάρτη πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες του νοσοκομείου ύψους 95.000 ευρώ, ενώ το εγκεκριμένο κονδύλι είναι ύψους 85.000 ευρώ.

Κατόπιν αυτών, ο μάνατζερ απαίτησε για μια ακόμη φορά να κοπούν οι εφημερίες έτσι που να φτάνουν τα 85.000 ευρώ, κάτι που αρνήθηκαν οι διευθυντές των τμημάτων, αφού η μείωση έστω και ενός εφημερεύοντος καθιστά ανασφαλή τη λειτουργία των εφημεριών.

Ετσι, οι γιατροί του νοσοκομείου προχώρησαν στην αποχή διεκδικώντας την εφαρμογή των προγραμμάτων των εφημεριών όπως καταρτίστηκαν από τους διευθυντές των τμημάτων και επικυρώθηκαν από το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μειωμένες θα εξοφληθούν οι εφημερίες των γιατρών(2012-08-22 00:00:00.0)
Μετέωρες οι εφημερίες(2008-07-17 00:00:00.0)
Δεν πληρώθηκαν οι εφημερίες!(2006-12-28 00:00:00.0)
Το «διαίρει και βασίλευε»...(2003-02-22 00:00:00.0)
Εφημερία χωρίς καρδιολόγο, χειρουργό και μικροβιολόγο!(2000-06-18 00:00:00.0)
Αγωνιστικές αντιδράσεις γιατρών και εργαζομένων(1999-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ