Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ
Αμεση θα είναι η αγωνιστική απάντηση

Με την άμεση και αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει νέα αντεργατική επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με την παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, όπως ουσιαστικά προαναγγέλθηκε, προχτές, κατά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Επιτροπής «Αθήνα 2004».

Να υπενθυμιστεί ότι προχτές ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας δήλωσε ότι έχει τεθεί θέμα αλλαγής του ωραρίου που μάλιστα θα υπερβαίνει την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων! Το θέμα θα εξεταστεί στην Εθνική Επιτροπή για την Απασχόληση, όπως άλλωστε είχε ήδη δηλώσει, εδώ και καιρό, και ο υφυπουργός Εργασίας Δ. Τζιόλας.

Βεβαίως σ' ό,τι αφορά το θέμα του ωραρίου εδώ και καιρό η κυβέρνηση, διά μέσω του υπουργείου Εργασίας, έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της για παραπέρα απελευθέρωσή του. Τα κρούσματα παραβίασης του ωραρίου που έχουν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζονται είναι πολλά και το υπουργείο Εργασίας, όχι μόνο δεν τα αντιμετωπίζει αλλά τηρεί και «σιγήν ιχθύος». Μάλιστα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και μια σειρά σωματεία στον κλάδο του εμπορίου βρίσκονται εδώ και καιρό σε κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν την όποια προσπάθεια παραπέρα ανατροπής των δικαιωμάτων τους, απαιτώντας ταυτόχρονα την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση των αποδοχών και κοινωνικών παροχών, νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής. Μετά τις προχτεσινές δηλώσεις Ρέππα το ΠΑΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν άμεσα και τόνισε ότι οι δυνάμεις του θα αντιπαλέψουν κάθε απόπειρα της κυβέρνησης να βάλει σε εφαρμογή ένα τέτοιο σχέδιο με τις πλάτες του κυβερνητικού συνδικαλισμού και όχημα τον «κοινωνικό διάλογο».

Η πίεση από την πλευρά των εργαζομένων για άμεση αντίδραση ανάγκασε τελικά ως και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) να καλέσει σε συγκέντρωση την Τετάρτη 12 Μάρτη, στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ταυτόχρονα καλεί σε συμμετοχή του κλάδου στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει για τις 21 Μάρτη.

Πρέπει όμως να υπογραμμιστούν οι τεράστιες και σοβαρές ευθύνες που έχει η ΟΙΥΕ, γιατί παρά την εδώ και καιρό εκφρασμένη απαίτηση σωματείων αλλά και συνολικά των εργαζομένων για οργάνωση του αγώνα, όχι μόνο αρνιόταν να μπει μπροστά, αλλά δε στήριξε και τις κινητοποιήσεις που τα ίδια τα σωματεία οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ