Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Κριτική στο Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ

Κριτική στο Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου ασκεί η Επιτροπή Περιοχής Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ σε ανακοίνωση που διακίνησε χτες (18/2/203) το πρωί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου που έγινε στα Γιάννενα, με θέμα «α. Γνωμοδότηση επί του Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, και β. Γνωμοδότηση για τον Περιφερειακό σχεδιασμό των ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Ηπείρου - Α' Φάση».

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι η μελέτη του Χ.Σ.Π. Ηπείρου που παρουσιάστηκε στο Π.Σ.(4.2.2003), δεν απαντά στα ουσιαστικά προβλήματα της ζωής των ανθρώπων της περιοχής, είναι πρόχειρη, με πολλές επαναλήψεις και αντιφάσεις, και είναι πλήρως υποταγμένη στους στόχους της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ που ασκείται από την κυβέρνηση. Επίσης, σημειώνεται ότι ο ΓΓ της Περιφέρειας Ηπείρου επιδίωξε να ψηφιστεί η μελέτη σχεδόν με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ οι νομάρχες της Ηπείρου παρά το ότι, όπως δήλωσαν στις παρεμβάσεις τους στο Π.Σ.(4/2/2003) «δε διάβασαν» (σ.σ. τη μελέτη) γιατί τους δόθηκε, όπως δήλωσαν, τελευταία στιγμή, εν τούτοις συμφώνησαν. Η Επιτροπή Περιοχής υπογραμμίζει πως θα πρέπει να είναι σαφές ότι «η ανάπτυξη της Ηπείρου, όπως και όλης της χώρας, σε όφελος του λαού της, δεν μπορεί να γίνει με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική η οποία είναι υποταγμένη πλήρως στους στόχους της ΕΕ. Επομένως, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες, οι μισθωτοί επιστήμονες, η νεολαία και οι γυναίκες, ο λαός της Ηπείρου, πρέπει να συγκροτήσει το μέτωπο που θα απαιτήσει άλλη, φιλολαϊκή πολιτική και θα επιβάλει άλλη, τη φιλολαϊκή οικονομία. Ενας δρόμος μακρύς, δύσκολος, αλλά σήμερα ορατός».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση γίνεται κριτική πάνω σε δώδεκα ομάδες προβλημάτων της μελέτης που αφορούν σε όλους του τομείς της ζωής του κατοίκων της Ηπείρου. Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η μελέτη: α. «Επαναλαμβάνει και προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιλογή των έργων που εγκρίθηκαν (υλοποιήθηκαν ή όχι) από το 1998 έως το 2006. Και ενώ προσπαθεί να πείσει ότι πρόκειται για αναπτυξιακή πρόταση, δεν απαντά γιατί το ΑΕΠ της Ηπείρου το 1998 αποτελούσε το 43,5% του μέσου όρου του ΑΕΠ της ΕΕ ενώ το 2001 αποτελεί το 41,8%». β. «... έγινε σύμφωνα με τη χρηματοδότηση του Γ' ΚΠΣ (ΠΕΠ, Ταμεία Συνοχής, πρωτοβουλίες). Αρα δεν μπορεί παρά να είναι άκαμπτη και υποταγμένη στους κυβερνητικούς στόχους. Αποφεύγει επιμελώς να πάρει θέση για το ύψος και την επάρκεια της χρηματοδότησης». γ. «Επαναλαμβάνει κουραστικά στόχους διακηρυγμένους από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΝΔ. Ασχολείται κατά κόρον με την αναγκαιότητα και την προοπτική της άρσης της συγκοινωνιακής απομόνωσης χωρίς να τη συνδέει με τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής σε όφελος των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ