Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΌΝΟΙΑ
Ανατρέπει δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών

Κοινή προκήρυξη της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» και της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης των Υγειονομικών»

Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί ουρές στα ιατρεία για τους εργαζόμενους και εκχώρηση φιλέτων στους επιχειρηματίες
Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί ουρές στα ιατρεία για τους εργαζόμενους και εκχώρηση φιλέτων στους επιχειρηματίες
«Η πολιτική της κυβέρνησης υπονομεύει το δικαίωμα και την ανάγκη του λαού για δωρεάν Δημόσια Υγεία και Πρόνοια, αφού το κριτήριο παροχής τους είναι η δυνατότητα να τις αγοράσουν. Επίσης χτυπάει και τα δικαιώματα των υγειονομικών, γιατί αυτή η πολιτική χρειάζεται τον αυταρχισμό και τον περιορισμό συνολικά των δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων».

Τα παραπάνω τονίζουν σε κοινή προκήρυξή τους η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ-Γ) και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ). Οι επισημάνσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου που θα έχει ως θέμα την υγεία. Είναι μια επιχείρηση επικοινωνιακής διάθλασης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και της πρόνοιας. «Οι υπηρεσίες των νοσοκομείων, συνεχίζει η ανακοίνωση, παραδίδονται στην επιχειρηματική δράση του δημόσιου και ιδιωτικού κεφαλαίου και λειτουργούν με τη λογική του κέρδους. Ενισχύεται η προνομιακή δράση των φαρμακευτικών εταιριών και βιοϊατρικής τεχνολογίας. Η κρατική υποχρηματοδότηση, η πολιτική προμηθειών που εξαρτά όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας από το μονοπωλιακό κεφάλαιο, το τζογάρισμα στο Χρηματιστήριο των αποθεματικών των ταμείων και η αύξηση των νοσηλίων, αδειάζουν τα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα Πολυιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων, στο ΕΚΑΒ, οδηγούν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, με αμφίβολης ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες και ληστρικές αμοιβές. Η κυβέρνηση πατάει σε όλα αυτά που η ίδια δημιούργησε, για να περάσει πιο εύκολα τη λειτουργία των νόμων της αγοράς και στην Υγεία, την Πρόνοια και τις Συντάξεις. Γι' αυτό προωθεί τα ιδιωτικά επαγγελματικά ταμεία. Γι' αυτό γιγαντώνονται τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα. Το κεφάλαιο όλο και πιο πολύ διεισδύει και συγκεντρώνεται στην ασφάλιση και στις μονάδες Υγείας».

«Οι ανατροπές στην Υγεία και στην Πρόνοια γίνονται με κατεύθυνση την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, σημειώνεται στην ανακοίνωση... Οι ανατροπές αυτές έχουν άμεση επίδραση στον τρόπο άσκησης της ιατρικής και της υγειονομικής φροντίδας, στη μεγαλύτερη αποξένωση του γιατρού και του υγειονομικού από τον ασθενή, οδηγούν στην επιστημονική, επαγγελματική και κοινωνική υποβάθμιση της πλειοψηφίας των γιατρών και των υγειονομικών».

Η προστασία της υγείας είναι αναπόσπαστο στοιχείο του γενικότερου αγώνα για κοινωνική ευημερία, για ανατροπή των παραγόντων που γεννούν τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα, τονίζουν η ΔΗΠΑΚ-Γ και η ΑΣΥ και καλούν σε αγωνιστική λαϊκή συσπείρωση που να διεκδικεί:

  • Ενα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Υγεία, Συνταξιοδότηση, Πρόνοια) με λαϊκό έλεγχο, που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Με πραγματικά δωρεάν ιατροφαρμακευτικές και κοινωνικές υπηρεσίες. Με κατάργηση των νοσηλίων και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, για την υγεία.
  • Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας αναπτυγμένο με γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια (φροντίδα για την επαρχία και την περιφέρεια της Αττικής). Πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Με επαρκή σύγχρονο μηχανολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
  • Επαρκή στελέχωση σε ιατρικό, ιδιαίτερα σε νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, σε αριθμό και ειδικότητες, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες. Ολοι, να έχουν μια σχέση εργασίας, αυτής της μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Αξιοπρεπή βασικό μισθό που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες και με πρόβλεψη για ιδιαίτερες απαιτήσεις όπως βιβλία, εκπαίδευση κλπ.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της υγείας, της πρόνοιας, του φαρμάκου και των συντάξεων.
  • Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με Κέντρα Υγείας, προσανατολισμένα στην πρόληψη, συνδεδεμένα με την οικογένεια, τους χώρους δουλιάς, την Κοινότητα, τα σχολεία, τους αθλητικούς χώρους, με τα νοσοκομεία του Ενιαίου Δημόσιου Συστήματος και με το ΕΚΑΒ, του οποίου η λειτουργία και η χρηματοδότηση πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Κρατική βιομηχανία φαρμάκου, υγειονομικού υλικού και βιοϊατρικής τεχνολογίας.
  • Εκπαίδευση και μετεκπαίδευση με αποκλειστική ευθύνη των κρατικών φορέων.
  • Να χαρακτηριστούν οι χώροι υγείας σαν ανθυγιεινοί, με την παράλληλη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης στον αντίστοιχο τομέα. Μείωση του χρόνου κατοχύρωσης πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος (55 άνδρες - 50 γυναίκες).
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην κινητοποίηση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ(2011-05-06 00:00:00.0)
Πυρήνας το δημόσιο Κέντρο Υγείας(2011-03-01 00:00:00.0)
Στον αγώνα με τις ταξικές δυνάμεις(2011-02-10 00:00:00.0)
Τα χαράτσια(2003-02-09 00:00:00.0)
Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για το λαό(2001-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ