Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Ολοι στις 12 Φλεβάρη στο Γεφύρι της Αρτας

Περιοδεία Γ. Πατάκη σε χωριά της Αρτας

ΑΡΤΑ (ανταπόκριση Μ. ΠΕΡΓΑΝΤΗ).--

Να πάρουν μέρος δυναμικά όλοι οι αγρότες του νομού της Αρτας μαζί με τα γεωργικά τους μηχανήματα στο συλλαλητήριο που γίνεται αυτή την Τετάρτη, 12 Φλεβάρη 2003, στις 10.30 π.μ., στο Γιοφύρι της Αρτας, καλεί η Επιτροπή Αγώνα των Φορέων του νομού της Αρτας. Η Επιτροπή Φορέων (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμος Αρταίων, Δήμος Αμβρακικού, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας, Εργατικό Κέντρο Αρτας κ.ά.) τους καλεί να απαιτήσουν εδώ και τώρα την αποτίμηση των κατεστραμμένων και αδιάθετων πορτοκαλιών και την άμεση αποζημίωσή τους, τονίζοντας ότι με τον ξεσηκωμό τους και τον αγώνα τους μπορούν να λυθούν τα προβλήματά τους.

«Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα «δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για καλύτερες μέρες. Δεν αφήνουν άλλα περιθώρια για παραπέρα οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Εφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο. Εφτασε η στιγμή δυναμικά και μαζικά να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας, να ζήσουμε ανθρώπινα στον τόπο μας».

Για την ενημέρωση των αγροτών και των κατοίκων της περιοχής και για τη συζήτηση των προβλημάτων τους, βρέθηκε, στο τέλος της περασμένης βδομάδας, στην Αρτα ο Γ. Πατάκης, αγροτοσυνδικαλιστής και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε, συνομίλησε με αρκετούς παραγωγούς πορτοκαλιών, οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Σταθμοί της περιοδείας του ήταν οι συγκεντρώσεις - συζητήσεις σε καφενεία στην Περάνθη και στο Κομμένο, και η μαζική συγκέντρωση στο Δημαρχείο του Δήμου Κομποτίου.


Στο δημαρχείο του Κομποτίου παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Σ. Γιαννούλης, του Δήμου Κομποτίου, ο Κ. Παπασιώζος, του Δήμου Αραχθου, ο Α. Μαυρομάτης, του Δήμου Αμβρακικού, ο αντιδήμαρχος της Αρτας, Ι. Νάκας, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αρταίων Γ. Τρομπούκης και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι από τους παραπάνω δήμους. Οι αγρότες, όπως το εκφράσανε οι ίδιοι, βιώνουν την αδιαφορία, την απάθεια της κυβέρνησης για την καταστροφή της παραγωγής, τη συρρίκνωσή της καλλιέργειας. Τόνισαν ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αναγκάζονται να παρατήσουν τα χωράφια τους, ενώ κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι χρεωμένοι, καθώς τους εκμεταλλεύονται τα χυμοποιεία, με μεσάζοντα την ομάδα παραγωγών, και ασυδοτούν οι έμποροι.

Οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, σημείωσαν πως, παρά το ότι η Αρτα παράγει δύο βασικά πολύτιμα για τη ζωή του ανθρώπου προϊόντα, το πορτοκάλι και την ελιά, είναι εγκαταλειμμένη και στην ανάπτυξη τελευταία σε όλη την Ηπειρο, ενώ με το νέο χωροταξικό, η παραγωγή θα μειωθεί ακόμα περισσότερο. Την ίδια στιγμή, η ανεργία μαστίζει και ερημώνει τα χωριά και απαιτούν να δοθούν λύσεις που θα τους βοηθήσουν να ζήσουν ανθρώπινα στον τόπο τους.

Ο Γ. Πατάκης προέτρεψε τους αγρότες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να οργανώσουν μαζικούς, συντονισμένους αγώνες, γιατί ο αγώνας είναι μονόδρομος απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Τους κάλεσε να βρεθούν όλοι, μαζί με τις οικογένειές τους, στο αγωνιστικό κάλεσμα της Επιτροπής Φορέων, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να αναγκάσουν την πολιτεία να σκύψει πάνω στο πρόβλημα. Και, για να 'ναι πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες, όπως είπε, πρέπει να συνδεθούν με τους αγώνες των αγροτών στη Θεσσαλία, στη Βόρεια Ελλάδα και όλη τη χώρα, συνολικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινό κάλεσμα διεκδίκησης μέτρων και αποζημιώσεων για τους πληγέντες(2015-02-05 00:00:00.0)
Κάλεσμα για το συλλαλητήριο της Κέρκυρας(2003-04-17 00:00:00.0)
Περιοδεία ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Αρτα(2003-02-06 00:00:00.0)
Περιοδεία στο Νομό Αρτας(2001-02-22 00:00:00.0)
Περιοδεία στο Νομό Αρτας(2001-02-21 00:00:00.0)
Αποφάσεις για μαχητικές κινητοποιήσεις(1998-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ