Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χτυπά την κυριακάτικη αργία

Απόφαση κατά της κυριακάτικης αργίας, από την πλειοψηφία του ΝΣ Θεσσαλονίκης

Οι εργαζόμενοι έχουν υπερασπιστεί αγωνιστικά την αργία της Κυριακής
Οι εργαζόμενοι έχουν υπερασπιστεί αγωνιστικά την αργία της Κυριακής
Καταργούν την κυριακάτικη αργία στη Θεσσαλονίκη, με πρόσχημα τη δυνατότητα καταστημάτων τουριστικών περιοχών να λειτουργούν και τις Κυριακές, κάτι, όμως, που χρειάζεται και τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων, εργοδοτών. Τη σχετική απόφαση πήρε χθες το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με τις ψήφους των παρατάξεων που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, κατά τη συζήτηση για το θερινό ωράριο των καταστημάτων.

Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της μειοψηφίας καταψήφισαν την πρόταση και τελική απόφαση, που προβλέπει λειτουργία των καταστημάτων τις καθημερινές από τις 8 π.μ. έως τις 9 μ.μ., το Σάββατο από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ. και την Κυριακή για τις τουριστικές περιοχές, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ.

Ο επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Θεσσαλονίκης, Μ. Σπυριδάκης, καταψήφισε την πρόταση, σημειώνοντας πως το ΝΣ θα έπρεπε, αντί να ανοίγει το δρόμο στην εισβολή και την κυριαρχία του πολυεθνικού κεφαλαίου στην αγορά, να διαφυλάξει τα δικαιώματα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων εμπόρων που σταδιακά οδηγούνται στον αφανισμό.

Οι εκπρόσωποι της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης αντιτάσσονται στην απόφαση, επικαλούμενοι το νόμο 11\62 του '97 που προβλέπει την Κυριακή ως αργία για όλα τα καταστήματα. Στη χθεσινή συνεδρίαση υπενθύμισαν πως για τη διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη εργοδοτών και εργαζομένων, κάτι που δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση και προειδοποίησαν πως, πέρα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα οργανώσουν για την ανατροπή της απόφασης στην πράξη, θα επιδιώξουν την ακύρωσή της και δικαστικά.

Μάλιστα, στην τοποθέτησή της, η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων κατήγγειλε ότι, με μια τέτοια απόφαση, το ΝΣ «βάζει πλάτη στον αθέμιτο ανταγωνισμό και στην ισχυροποίηση των μεγάλων καταστημάτων και, τελικά, θα οδηγήσει σε κλείσιμο των μικρομεσαίων και σε παραπέρα εξαθλίωση των εργατών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ