Κυριακή 9 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Χρονικό αμερικανικών επεμβάσεων

Ο θάνατος και η καταστροφή συνοδεύουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Associated Press

Ο θάνατος και η καταστροφή συνοδεύουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Οι αμερικανικές ιμπεριαλιστικές εισβολές, επεμβάσεις, αλλά και οι «συγκεκαλυμμένες» επιχειρήσεις της CIA κατά «ανεπιθύμητων» κυβερνήσεων και λαϊκών επαναστατικών κινημάτων στην υφήλιο είναι τα κομμάτια της κοινής ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ, που καταγράφεται - με το αίμα εκατομμυρίων αθώων αμάχων - σε κάθε ήπειρο του πλανήτη πάνω από ενάμιση αιώνα... Επεμβάσεις που έγιναν με πρόσχημα την προστασία «εθνικών συμφερόντων», την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία... Εν αναμονή του νέου πολέμου στο Ιράκ, αλλά και των άλλων επεμβάσεων που σχεδιάζονται στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, αλλά και της Βορειοανατολικής Ασίας, ο «Ρ» θυμίζει σήμερα μερικές απ' τις επεμβάσεις και εισβολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ τα τελευταία πενήντα χρόνια...

1950-1953 Κορέα: Η δράση αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προετοιμάζει το έδαφος και προκαλεί τον πόλεμο στην Κορεατική Χερσόνησο, διχάζοντας νότο και βορρά. Ο πόλεμος τερματίζεται με συνθήκη ανακωχής τον Ιούλιο του '53 και αφού οι Αμερικανοί αιματοκύλησαν, με βομβαρδισμούς, ακόμη και με τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων, εκατομμύρια αμάχους...

Σεπτέμβριος 1953, Ιράν: Με την επίβλεψη της CIA εκδηλώνεται πραξικόπημα στο Ιράν. Η «ανεπιθύμητη» κυβέρνηση Μοσαντέκ ανατρέπεται με το Σάχη στην εξουσία...

1954, Γουατεμάλα: Στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Αρμπένσα ανατρέπεται και εγκαθιδρύεται δικτατορία.

1958, Λίβανος: Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στο Λίβανο. Καταλαμβάνουν τη Βηρυτό, αεροδρόμια, λιμάνια και συγκοινωνιακούς κόμβους της χώρας.

1960, Κογκό: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αποφασίζει την ανατροπή και τη δολοφονία του εθνικού λαϊκού ηγέτη του Κογκό Πατρίς Λουμούμπα.

Απρίλης 1961, Κούβα: Χιλιάδες Αμερικανοί μισθοφόροι με την υποστήριξη αεροπορίας εισβάλλουν στην Κούβα. Σε 72 ώρες οι Κουβανοί τους πετούν στα νερά του Κόλπου των Χοίρων.

1964, Βιετνάμ: Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός εξαπολύει τη γενοκτονία του Βιετνάμ. Εστειλαν 1.600.000 στρατιώτες. Στη διάρκεια της εννιάχρονης επέμβασης ο πόλεμος εξαπλώνεται σ' όλες τις χώρες της Ινδοκίνας.

1965, Αγιος Δομήνικος: Ο αμερικανικός στρατός καταλαμβάνει το μικροσκοπικό Αγιο Δομήνικο. Εγκαθιδρύεται δικτατορία.

1965 έως τις αρχές '70, Ινδονησία: Οι ΗΠΑ παίζουν καθοριστικότατο ρόλο στην ανατροπή του πρώτου Προέδρου της ανεξάρτητης Ινδονησίας, Σουκάρνο, εγκαθιδρύοντας το δικτάτορα Σουχάρτο. Εξολοθρεύονται πάνω από 1.000.000 μέλη και υποστηριχτές του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Γενάρης 1966, Παναμάς: Αμερικανοί στρατιώτες ανοίγουν πυρ ενάντια σε ειρηνική λαϊκή εκδήλωση στον Παναμά για την επιστροφή της διώρυγας στους κατόχους της.

1966-67, Γουατεμάλα: Νέα επέμβαση Αμερικανών πρασινομπερέδων εναντίον εξεγερμένων.

1967, Ελλάδα: Αμερικανοκίνητη στρατιωτική χούντα αναλαμβάνει την εξουσία στην Ελλάδα, με τη συμβολή της CIA.

1969-75, Καμπότζη: Αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων και δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού. Εξαπολύονται βομβαρδισμοί κατά του λαού της χώρας. Πάνω από 2.000.000 οι νεκροί...

Σεπτέμβρης 1973, Χιλή: Ο Αουγκούστο Πινοτσέτ σε συνεργασία με τη CΙΑ δολοφονεί το μαρξιστή Πρόεδρο Αλιέντε και εγκαθιδρύει αμερικανόδουλο καθεστώς.

Οκτώβρης 1973, Αίγυπτος - Συρία: Οι Αμερικανοί με αερογέφυρα εφοδιάζουν τους Ισραηλινούς, που επιτίθενται ενάντια σε Αίγυπτο και Συρία.

Ιούλης 1974, Κύπρος: Αμερικανόδουλο χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο, απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μακαρίου και κατοχή του 40% του νησιού απ' τα τουρκικά στρατεύματα.

1976-92, Αγκόλα: Η CIA βοηθά τους υποστηριζόμενους από τη Νότια Αφρική στασιαστές, χρηματοδοτεί και εξοπλίζει την ΟΥΝΙΤΑ κατά των ανταρτών του Ντος Σάντος.

1978, Λίβανος: Στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και χωρών του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στην εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο.

1981-90, Νικαράγουα: Ναυτικές δυνάμεις και πράκτορες της CIA κατευθύνουν τις επιδρομές των «Contras» και στρέφονται εναντίον της επανάστασης.

Αύγουστος 1981, Λιβύη: Αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τη Λιβύη, με στόχο τη δολοφονία του Καντάφι.

Αύγουστος 1982, Λίβανος: Νέα στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Λίβανο. Τα κανόνια του πολεμικού πλοίου «Νιου Τζέρσεϊ» σκορπούν στη Βηρυτό τη φωτιά και το θάνατο.

Οκτώβρης 1983, Γρενάδα: Οι Αμερικανοί εισβάλλουν στη Γρενάδα. Πνίγουν στο αίμα τη λαϊκή αντίσταση...

1987-88, Ιράν: Οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στον πόλεμο Ιράκ - Ιράν υπέρ της Βαγδάτης με ναυτικές δυνάμεις, χημικά βιολογικά όπλα και βομβαρδισμούς.

Δεκέμβρης 1989, Παναμάς: Οι Αμερικανοί επεμβαίνουν για να ανατρέψουν το καθεστώς του Παναμά, με πρόσχημα τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Γενάρης 1991, Ιράκ: Οι ΗΠΑ και οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοί τους εξαπολύουν στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ («Καταιγίδα της Ερήμου»).

Δεκέμβρης 1991: Η ΕΟΚ αποφασίζει επίσημα το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, επισημοποιώντας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Οι Αμερικανοί συμμετέχουν, τορπιλίζοντας κάθε διπλωματική προσπάθεια τερματισμού του πολέμου...

Οκτώβρης 1992-94, Σομαλία: Οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟικοί της σύμμαχοι επεμβαίνουν στη Σομαλία για «ανθρωπιστική» βοήθεια λόγω εμφυλίου πολέμου και λιμοκτονίας.

1994, Βοσνία: Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, έχοντας βαφτίσει τους Σερβοβόσνιους «μοναδικούς υπεύθυνους» για τον πόλεμο, χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ, που εξαπολύει τον Απρίλη βομβαρδισμούς.

Αϊτή, 1994-96: Με πρόσχημα την επιβολή της τάξης στο χάος που προκάλεσε δικτατορία στηριζόμενη από τη CIA, οι ΗΠΑ προχωρούν σε ναυτικό αποκλεισμό της Αϊτής.

1995, Κροατία: ΑμερικανοΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί αεροδρομίων των Σέρβων της Κράινα...

Δεκέμβρης 1996, Ιράκ: Αμερικανική επιχείρηση «Αλεπού της Ερήμου»...

1998, Σουδάν - Αφγανιστάν: Αμερικανικές επιδρομές με πυραύλους κατά σουδανικού εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων και επιδρομές με πυραύλους στο Αφγανιστάν, σε πρώην στρατόπεδα εκπαίδευσης της CIA.

Μάρτης 1999, ΟΔ Γιουγκοσλαβίας: Μαζική δολοφονική αεροπορική επίθεση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για «ανθρωπιστική βοήθεια» στους Κοσσοβάρους αυτονομιστές.

2001, ΠΓΔΜ: Δυνάμεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ υποστηρίζουν Αλβανούς αυτονομιστές που μάχονται το στρατό της χώρας, ζητώντας την ανεξαρτητοποίηση και ένωση των αλβανόφωνων περιοχών στα Βαλκάνια.

Οκτώβριος 2001, Αφγανιστάν: ΗΠΑ - Βρετανία βομβαρδίζουν το Αφγανιστάν για να συντρίψουν, όπως διατείνονται, τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα... Σφαγές χιλιάδων αμάχων.

2003, ετοιμασίες πολέμου των ΗΠΑ/Βρετανίας στο Ιράκ με σχέδια επέμβασης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, οι ΗΠΑ επισείουν απειλές κατά της ΛΔ Κορέας...


Δ. ΟΡΦ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνονται τα κονδύλια για τον πόλεμο(11/4/2009)
Τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού κατά των λαών(17/8/2008)
Ο ευρωπαϊκός στρατός στο Ν. Λίβανο(9/9/2006)
Εγκρίθηκε ο «προϋπολογισμός πολέμου»(2/10/2003)
Τεράστιο το κόστος της κατοχής(15/7/2003)
Οι μεταπολεμικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις(7/10/2001)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org