Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκτιμήσεις για όχι σύντομες εξελίξεις

Το εδαφικό ήταν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς. Οπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, χτες άρχισε η συζήτηση της εδαφικής πτυχής. Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα αλλά δε συζητήθηκε σε βάθος το θέμα, καθώς ο σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς για την εδαφική πτυχή ζήτησε χρόνο για να μελετήσει τα θέματα που τέθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν παρουσίασε χάρτη, αλλά ανέπτυξε τις διαφοροποιήσεις που ζητεί στον υφιστάμενο χάρτη. Στη συνάντηση δε συζητήθηκε το ενδεχόμενο υποβολής νέου αναθεωρημένου σχεδίου από τα Ηνωμένα Εθνη ούτε και άλλη πτυχή του Κυπριακού. Η συζήτηση για το εδαφικό θα συνεχιστεί αύριο.

Στο μεταξύ, νέα περιοδεία προγραμματίζει στην Αθήνα και στην Αγκυρα ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον.

Ο Τ. Γουέστον είχε ανακοινώσει πρόσφατα την πρόθεσή του να επισκεφθεί τη Λευκωσία, με τη διαβεβαίωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό μέσα στο χρονοδιάγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, Γκρεγκ Κιλ, δήλωσε χτες ότι πλην της Λευκωσίας, ο Τ. Γουέστον προτίθεται να μεταβεί στην Αθήνα και στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις.

Ωστόσο, ο Γκ. Κιλ δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα επαφών του.

Δέχεται κυπριακό Καμπ Ντέιβιντ

O Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι είναι έτοιμος για τη συμμετοχή του σ' ένα Καμπ Ντέιβιντ, εφόσον του ζητηθεί από τους Αμερικανούς και είναι θετική η απάντηση του Ρ. Ντενκτάς.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σημερινή» ο Γλ. Κληρίδης ανέφερε ότι είπε στα Ηνωμένα Εθνη «να ξεχάσουν τη λύση» μέχρι τις 28 του Φλεβάρη.

Επισήμανε επίσης ότι δε βλέπει ραγδαίες εξελίξεις στην παρούσα φάση, αλλά ιστορικές, και τονίζει ότι εάν η Κύπρος δείξει ότι δε θέλει διευθέτηση του Κυπριακού, το Ευρωκοινοβούλιο ενδέχεται να την αφήσει εκτός της διεύρυνσης. Οσο για την άσκηση, σε μια τέτοια περίπτωση, του ελληνικού «βέτο», είπε ότι μπορεί να μείνει παροπλισμένο για διάφορους λόγους.

Οπως είπε ο Γλ. Κληρίδης, το Κυπριακό δε βρίσκεται στην παρούσα φάση σε αδιέξοδο. Ομως, δεν αποκλείει να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον. Μια τέτοια εξέλιξη είναι συναφής με τη θέση του Ρ. Ντενκτάς, ότι η μη λύση είναι λύση, καθώς και με το σενάριο της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, κυρίως από ομάδα αραβικών κρατών. Τα κράτη αυτά είχαν την πρόθεση να το πράξουν στο παρελθόν, αλλά τελικά αποτράπηκαν κατόπιν της προληπτικής διπλωματίας Αθηνών-Λευκωσίας και της παρέμβασης των ΗΠΑ.

Με τη θέση του Γλ. Κληρίδη ότι θα υπάρξουν ιστορικές εξελίξεις διαφωνεί ο υποψήφιος για την Προεδρία Αλέκος Μαρκίδης.

Ο Αλ. Μαρκίδης υποστήριξε ότι δε θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό και κάλεσε αυτούς που κάνουν λόγο για ραγδαίες εξελίξεις να πουν στο λαό πού στηρίζουν την αισιοδοξία τους.

Ο Αλ. Μαρκίδης υποστηρίζει ότι τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη έκαναν λόγο για περίοδο παγώματος, εάν δεν εξευρεθεί λύση μέχρι τις 28 του Φλεβάρη και επέκρινε το γεγονός ότι αυτοί που υποστηρίζουν τον Γλαύκο Κληρίδη προβάλλουν τη θέση ότι μόνον αυτός μπορεί να διαχειριστεί το Κυπριακό.

Δηλώσεις Παπαδόπουλου

Ο υποψήφιος για την Προεδρία Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι τα σημεία του «σχεδίου Ανάν» που επιθυμεί να διαπραγματευτεί είναι αυτά τα οποία αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο και τα οποία, είπε, απαρίθμησε ο Πρόεδρος Κληρίδης στη συνέντευξή του.

Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι παίζει παιγνίδια με προεκλογική σκοπιμότητα. Ας παίζουν όσα παιγνίδια θέλουν, είπε ο Τ. Παπαδόπουλος, όμως, τόνισε, ας μην προκαλούν τόση ζημιά στην Κύπρο και να υποστηρίζουν ότι χωρίς συμφωνία στο «σχέδιο Ανάν» κινδυνεύει η ένταξη.

Απαντώντας στις κατηγορίες για απόρριψη και επιθυμία διαπραγμάτευσης όλου του σχεδίου, ο Τ. Παπαδόπουλος προκάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη να δηλώσει εάν εκείνος δέχεται το «σχέδιο Ανάν» ως έχει και νοουμένου, είπε, ότι θα βελτιωθεί μόνο στο θέμα των εποίκων.

Επέκρινε και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, λέγοντας ότι έχει τρεις διαφορετικές εκτιμήσεις. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πρόσθεσε, είναι σε θέση να χειριστούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα από τη σημερινή διαπραγματευτική ομάδα.

Προς σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου;

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, επανέλαβε χτες την πρότασή του για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο υποβολής νέου σχεδίου και στη δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ότι μπορεί να είναι χειρότερο από το προηγούμενο, ο Ν. Κουτσού είπε πως δημιουργείται ένα τεράστιο θέμα για όσους δηλώνουν ότι θα διαπραγματευτούν το «σχέδιο Ανάν», για να το βελτιώσουν. Ενα τεράστιο θέμα, πρόσθεσε, για το ποιος διαπραγματεύτηκε, σε ποια βάση και με ποιου την έγκριση ή τη συμβουλή και συμβολή, αυτό το σχέδιο και πώς φτάσαμε σε αυτήν την πιθανότητα.

Ο Ν. Κουτσού ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Αλ. Μαρκίδης έχουν την κύρια ευθύνη διότι είναι οι μόνοι υποψήφιοι που γνωρίζουν, αφού, όπως είπε, δε συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο και δεν υπάρχει ενημέρωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ