Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αντιπολεμικός πυρετός

Ολοένα και περισσότεροι φορείς ανταποκρίνονται καθημερινά στο κάλεσμα της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και των Επιτροπών Ειρήνης για συμμετοχή στα συλλαλητήρια αντίστασης στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, που θα γίνουν στις 15 Φλεβάρη σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Μέσα από πλατιές συσκέψεις φορέων καθορίζονται οι χώροι και οι ώρες πραγματοποίησης των κινητοποιήσεων, ενώ πολλοί είναι οι φορείς που διοργανώνουν και τοπικές εκδηλώσεις. Σύσσωμος ο λαός ετοιμάζεται να διεκδικήσει να σταματήσει κάθε στρατιωτική διευκόλυνση από την ελληνική κυβέρνηση, να κλείσει η βάση της Σούδας, να επιστρέψει η ελληνική φρεγάτα από τον Περσικό.

Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Αριστοτέλους. Η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί όλο το λαό της Θεσσαλονίκης, να συμμετάσχει μαζικά στην αντιπολεμική διαδήλωση, να ενώσει τη φωνή του με τους λαούς όλου του κόσμου και να βάλει φραγμό στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. «Ο "άξονας του κακού", μέρα με τη μέρα, διευρύνεται και οι όποιες "κοινές" θέσεις της ΕΕ δεν αποτρέπουν τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία από το να εξακολουθούν να βομβαρδίζουν το λαό του Ιράκ», προειδοποιεί με ανακοίνωσή της. Και καλεί σε παλλαϊκή συστράτευση, προκειμένου αγωνιστικά να ειπωθεί ξεκάθαρα η εναντίωση στον πόλεμο κατά του Ιράκ με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ.

Περιφερειακές εκδηλώσεις, ώστε πολύμορφα και μαζικά να εκφραστεί η αντίθεση του λαού από κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης, οργανώνουν οι Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, οι Σύλλογοι Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ και άλλοι φορείς που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στις 15 του μήνα.

Στην Καλαμαριά με πρωτοβουλία της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων του Δήμου Καλαμαριάς, θα πραγματοποιηθούν στις 10 Φλεβάρη έκθεση ζωγραφικής, με συμμετοχή των παιδιών Δημοτικών και Γυμνασίων, έκθεση ιδεών για τους μαθητές των Λυκείων. Επίσης, θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας στο 1ο Λύκειο, με θέμα τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα θύματά τους. Στις 11 Φλεβάρη στις 6μ.μ. θα ξεκινήσει λαμπαδηδρομία από τον Πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

Ο Σύλλογος Γυναικών Χορτιάτη διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στις 9 του μήνα, στις 14 Φλεβάρη Λαμπαδηδρομίες και στα 4 διαμερίσματα του Δήμου (Φύλιρο, Εξοχή, Ασβεστοχώρι, Χορτιάτη), αντιπολεμική συναυλία στις 23 Φλεβάρη και εκδήλωση με θέμα Γυναίκα και Ειρήνη στις 8 Μάρτη.

Αντιδράσεις φορέων

Το κύμα αντίδρασης των φορέων καθημερινά μεγαλώνει. Με ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Μυγδονίας «εκφράζοντας τα φιλειρηνικά αισθήματα των πολιτών της περιοχής, δηλώνει την αντίθεσή του στον επικείμενο αμερικανοβρετανικό πόλεμο ενάντια στον πολύπαθο ιρακινό λαό και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην εμπλακεί και να μην συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ καλεί κάθε Ελληνα και Ελληνίδα να πάρει τη θέση του στο αντιπολεμικό κίνημα, όπως είναι αποφασισμένοι να πράξουν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. «Εμείς θα βρεθούμε ξανά στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του πολέμου και καλούμε όλο το λαό να συνταχθεί μαζί μας στον αγώνα, για να αποτρέψουμε αυτό τον βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ενωμένοι θα νικήσουμε», σημειώνουν.

Στις άλλες πόλεις

Σε αντίστοιχους ρυθμούς κινούνται και οι φορείς στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Μέσα από συσκέψεις φορέων που καλούνται με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης, τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν οι χώροι και οι ώρες πραγματοποίησης των διαδηλώσεων. Αύριο τέτοιες συσκέψεις θα γίνουν σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Ενώ ήδη σε μια σειρά πόλεις έχει οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού για τις 15 Φλεβάρη:

Στο Κιλκίς η αντιπολεμική διαδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Ειρήνης. Στην Καβάλα στις 11 π.μ στην κεντρική πλατεία, στην Ξάνθη στις 12 μ.μ στην κεντρική πλατεία, στη Φλώρινα στις 6 μ.μ στην πλατεία της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ