Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ποιητές κατά του πολέμου!

Μεγάλη αντιπολεμική πρωτοβουλία Αμερικανών ποιητών θα ξεδιπλωθεί στις 12/2 στις ΗΠΑ. Καλούν σε μαζική συμμετοχή της παγκόσμιας διανόησης στα διεθνή αντιπολεμικά συλλαλητήρια στις 15/2

Αντιπολεμική διαδήλωση στις ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί ποιητές συμπαρατάσσονται με το αντιπολεμικό κίνημα της χώρας τους

Associated Press

Αντιπολεμική διαδήλωση στις ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί ποιητές συμπαρατάσσονται με το αντιπολεμικό κίνημα της χώρας τους
Το δρόμο που πρέπει να «βαδίσει» η παγκόσμια προοδευτική διανόηση δείχνουν οι Αμερικανοί ποιητές, οι οποίοι αποφάσισαν να «βομβαρδίσουν» το Λευκό Οίκο με αντιπολεμικά ποιήματα στις 12 του Φλεβάρη.

Οι ποιητές κήρυξαν τη 12η του Φλεβάρη ως «Μέρα των Ποιητών Κατά του Πολέμου». Αφορμή ήταν η απόφαση της συζύγου του Τζ. Μπους, Λόρα, να ακυρώσει το προγραμματισμένο για εκείνη τη μέρα συμπόσιο ποίησης στο Λευκό Οίκο, όταν έμαθε ότι ορισμένοι προσκεκλημένοι ετοιμάζονταν να χρησιμοποιήσουν την εκδήλωση για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. «Μολονότι η κ. Μπους κατανοεί το δικαίωμα όλων των Αμερικανών να εκφράζουν τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, η εκδήλωση αυτή είχε στόχο την εξύμνηση της ποίησης», ανέφερε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Λ. Μπους, εξηγώντας γιατί το συμπόσιο αναβλήθηκε επ' αόριστον. Το συμπόσιο είχε τίτλο «Η Ποίηση και η Φωνή της Αμερικής», και στο επίκεντρο θα βρίσκονταν τα έργα της Εμιλι Ντίκινσον, του Γουόλτ Γουίτμαν και του Λάνγκστον Χιουζ.

«Γνωρίζουν ελάχιστα για την ποίηση και τους ποιητές», ήταν η απάντηση του ποιητή Σαμ Χάμιλ, ιδρυτή του σημαντικού εκδοτικού οίκου ποιητικών έργων «Copper Canyon Press» και οργανωτή της διαμαρτυρίας των ποιητών. «Μολονότι η ποίηση είναι μια μοναχική διαδικασία, πρόκειται για τη γλώσσα της κοινωνίας και όλα τα ποιήματα είναι πολιτικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πώς πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να οργανώσουν ένα συμπόσιο για τον Γουίτμαν, τον Χιουζ και την Ντίκινσον και να μην αναμείξουν την πολιτική, αδυνατώ να το καταλάβω», προσέθεσε ο Σ. Χάμιλ, τονίζοντας ότι ιδιαίτερα οι δύο πρώτοι είχαν έντονη ανάμειξη στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής τους.

Η βραβευμένη ποιήτρια Ρίτα Ντόουβ, η οποία είχε προσκληθεί στο συμπόσιο αλλά δε σκόπευε να μετάσχει, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή καθρεφτίζει την εχθρικότητα της κυβέρνησης Μπους απέναντι στους διαφωνούντες με αυτήν. Ο γνωστός ποιητής και ιδρυτής του θρυλικού βιβλιοπωλείου «City Lights» του Σαν Φρανσίσκο, Λόρενς Φερλινγκέτι, χαρακτήρισε «αφελή» την ιδέα να προσκληθούν ποιητές στο Λευκό Οίκο ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζεται για πόλεμο. «Ο ποιητής είναι εξ ορισμού φορέας ελευθερίας και αγάπης» και πρέπει να είναι κατά του πολέμου, τόνισε.

Ολοι οι παραπάνω λοιπόν και πάρα πολλοί ακόμη θα οργανώσουν αναγνώσεις ποίησης σε όλη τη χώρα στις 12/2 και θα στείλουν στο Λευκό Οίκο μια «ανθολογία διαμαρτυρίας», που θα περιλαμβάνει τα αντιπολεμικά ποιήματα τα οποία στάλθηκαν στην ιστοσελίδα «Ποιητές Κατά του Πολέμου» που δημιούργησαν. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 3.000 ποιήματα και δηλώσεις από ποιητές, μια συλλογή που ίσως αποτελεί «τη μεγαλύτερη συλλογική διαμαρτυρία ποιητών που έγινε ποτέ», σύμφωνα με τον Χάμιλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα των ποιητών υπάρχει κάλεσμα για συμμετοχή των ποιητών παγκοσμίως στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που θα ξεδιπλωθούν σ' όλο τον κόσμο στις 15/2.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ