Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρήσιμο βοήθημα στα ατυχήματα

Είκοσι εκατομμύρια παιδιά στις χώρες της ΕΕ πέφτουν θύματα ατυχημάτων, εκ των οποίων τα 10.000 είναι θανατηφόρα, ενώ τα 30.000 παιδιά μένουν ανάπηρα για όλη τους τη ζωή. Κάθε χρόνο επίσης στην ΕΕ σκοτώνονται 8.000 εργάτες σε εργατικά δυστυχήματα. Οσον αφορά τα τροχαία, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση σε νεκρούς από τροχαία και την τρίτη σε σχετικό αριθμό σε όλο τον κόσμο.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν στη χτεσινή παρουσίαση του βιβλίου του ορθοπεδικού - χειρουργού Νικόλαου Δημόπουλου «Ατυχήματα - Πρώτες Βοήθειες», που έγινε στην ΕΣΗΕΑ από την «Σύγχρονη Εποχή».

Πρόκειται για ένα χρήσιμο οδηγό για τον τρόπο αντιμετώπισης των ατυχημάτων, από αυτά που μπορούν να συμβούν κάθε στιγμή στο σπίτι, στη δουλιά, στο χωράφι ή στο δρόμο. Είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να χρησιμοποιείται όχι μόνο από το υγειονομικό προσωπικό, αλλά από όλους μας.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Γ. Παπαχρήστου, αναπληρωτής καθηγητής της ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων του ΚΑΤ, Παναγιώτης Παπαδέλης, αναπληρωτής διευθυντής της Β` Ορθοπεδικής Κλινικής του ΚΑΤ, Ηλίας Καρανίκας, διευθυντής της Παιδοορθοπεδικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και ο Δημήτρης Ευσταθόπουλος, αναπληρωτής διευθυντής της Μικροχειρουργικής Κλινικής και Χειρός του ΚΑΤ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής.

Αφού αναφέρθηκε στα τραγικά στατιστικά στοιχεία των ατυχημάτων στην ΕΕ και την Ελλάδα, ο συγγραφέας του βιβλίου σημείωσε ότι «είναι απαράδεκτο να πάσχει ή ακόμα και να πεθαίνει κάποιος χωρίς βοήθεια στο δρόμο, στην παραλία, στο εργοστάσιο, στο χωράφι, στο σχολείο, στο γυμναστήριο». Υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των ατυχημάτων συνδέεται άμεσα με την οργάνωση που επιβάλλεται να υπάρξει στις ανάλογες νοσοκομειακές μονάδες, το ΕΚΑΒ, με παράλληλη αύξηση των κλινών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και τη συνεχή μετεκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ