Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ: «Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εξαπολύσουν επίθεση, μισό εκατομμύριο Ιρακινοί θα πληγούν παντοιοτρόπως, λέει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας: 100.000 άνθρωποι θα σκοτωθούν ή θα τραυματιστούν και 400.000 ακόμη θα πεινάσουν και θα αρρωστήσουν από επιδημικές νόσους (χολέρα, δυσεντερία κ.ά.), που θα εξαπλωθούν μόλις οι βόμβες των Αμερικανών καταστρέψουν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης του Ιράκ. Στον τρομερό απολογισμό υπολογίζονται ήδη και οι πρόσφυγες -στο εσωτερικό του Ιράκ περί τα δύο εκατομμύρια πολίτες και στις όμορες χώρες περί το ένα εκατομμύριο». (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ: «Μπορεί, όμως, να τεθεί το ερώτημα: ποιες πολιτικές δυνάμεις, από αυτές που φωνάζουν «όχι στον πόλεμο», διαφωνούν με τις πολιτικές, που στόχο έχουν τον απόλυτο έλεγχο των καθεστώτων στον Κόλπο - δηλαδή τον έλεγχο των εκεί πηγών ενέργειας; Ποιες ηγεσίες της Δύσης λένε «όχι» σε αυτόν τον έλεγχο, δίπλα στον άλλο που έχει διασφαλιστεί στην Κεντρική Ασία, μέσω του «δημοκρατικού» καθεστώτος στο Αφγανιστάν; Αν αύριο, χωρίς πόλεμο φύγει από τη Βαγδάτη ήσυχα ο Σαντάμ Χουσεΐν και εγκατασταθεί εκεί στη θέση του μπααθικού καθεστώτος μια απολύτως ελεγχόμενη από τις HΠA κυβέρνηση «δημοκρατική», έπειτα από καλές συμφωνίες πετρελαϊκών «κατανομών» μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων, όλα θα είναι ωραία και καλά; Θα είναι απολύτως ικανοποιημένοι οι σήμερα προβάλλοντες το σύνθημα «όχι στον πόλεμο»; Αν, πάντως, σε μια τέτοια περίπτωση σιωπούσαν, αυτό θα σήμαινε ότι διαφωνούν μόνο με το ΜΕΣΟ επιβολής της «λύσης» του προβλήματος με το Ιράκ». (Κ. Ι. Αγγελόπουλος -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ... ΟΙ «ΠΑΤΡΙΟΤ»; «Το ΝΑΤΟ ειδοποίησε χθες την ελληνική κυβέρνηση ότι ενδεχομένως να ζητήσει τη μεταφορά και την εγκατάσταση μιας ελληνικής αντιπυραυλικής συστοιχίας "Πάτριοτ" στη Νότια Τουρκία, δήλωσε προς "Το Βήμα" ανώτατη στρατιωτική πηγή... Την απόφαση για την αποστολή ή όχι του ελληνικού "Πάτριοτ" στην Τουρκία θα τη λάβει όποτε κρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο...». (ΒΗΜΑ).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org