Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΟΥΛΗ
Αναπτυξιακά τα ... ΝΑΤΟικά λιμάνια
  • Πρωτοφανής ο ισχυρισμός του υφυπουργού Αμυνας στη Βουλή
  • «Οπου πατάει το πόδι του ΝΑΤΟ μαραίνεται και το χορτάρι», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης

Αναπτυξιακά (!) είναι τα ΝΑΤΟικά έργα στην Ελλάδα τα οποία χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για το μακέλεμα διάφορων λαών όπου Γης. Αυτό ισχυρίστηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Αμυνας, Λ. Αποστολίδης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη για την εκ κρυπτώ διαδικασία κατασκευής στρατιωτικού ΝΑΤΟικού λιμανιού στη Νέα Πέραμο της Καβάλας.

Ο υφυπουργός είπε πως τέτοια έργα «θα πρέπει να τα ζητάμε να γίνονται» γιατί αναβαθμίζεται η περιοχή και οικονομικά και κοινωνικά και έτσι μένει ο κόσμος στον τόπο του. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε καμία μυστικότητα στη διαδικασία κατασκευής αφού η σχετική συζήτηση γίνεται εδώ και τρία χρόνια, ενώ πριν από πέντε μήνες προκηρύχτηκε δημόσιος διεθνής διαγωνισμός. Κατά τον Λ. Αποστολίδη, το λιμάνι δε θα είναι ναύσταθμος ούτε ναυτική βάση και, άρα, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «ορμητήριο», ενώ για το κόστος του είπε ότι θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το ΝΑΤΟ. Ανέφερε δε ότι η λειτουργία αυτού του ΝΑΤΟικού λιμανιού θα αναβαθμίσει τα εμπορικά λιμάνια της περιοχής, ενώ και στο ίδιο θα υπάρχει χώρος για ελλιμενισμό μικρών ψαράδικων και θα λειτουργεί και ως εμπορικό.

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι υπήρξε μυστικότητα και επαφές στρατιωτικών και ο λαός της Καβάλας πληροφορήθηκε το θέμα από τον τοπικό Τύπο. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του χώρου, είπε, καθώς θα χρησιμοποιείται για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ προκειμένου να ελέγχονται οι λαοί της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης. «Η Ελλάδα, τόνισε, συμμετέχει συνειδητά στο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ που θέλει να θέσει υπό καλύτερο έλεγχο όλες αυτές τις περιοχές μετά από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και μετά τις ανατροπές που συνέβησαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

Ο βουλευτής σημείωσε ότι από το 1991 υπήρχαν σχέδια για ένα μικρό εμπορικό λιμάνι αλλά τα νέα σχέδια πλέον μιλούν για έναν μεγάλο ναύσταθμο, αγκυροβόλιο πολεμικών πλοίων. «Ο λαός, είπε, είναι αντίθετος σε αυτά τα σχέδια και έχουν γίνει συσκέψεις μαζικών φορέων. Η αντίθεση αυτή θα μεγαλώσει γιατί μιλάτε για 13 εκατομμύρια που θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ίδια στιγμή που το έργο του εμπορικού λιμανιού στη Νέα Καρβάλη είναι ημιτελές». Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι το λιμάνι που γίνεται δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα αλλά στρατιωτικό. «Γνωρίζουμε ότι όπου πατάει το πόδι του ο στρατός και ο στόλος του ΝΑΤΟ εκεί μαραίνεται και το χορτάρι», κατέληξε ο κομμουνιστής βουλευτής.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org