Κυριακή 2 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ΑΜ το Βαρέλι!

Και όσο πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου τόσο πυκνώνουν και οι συζητήσεις για το πού θα πάει η τιμή των καυσίμων. Ποιες θα είναι οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία. Και, φυσικά, ποιους κλυδωνισμούς θα υποστεί η εθνική μας οικονομία, δεδομένου του γεγονότος ότι στη δική μας αγορά καλπάζει προς τα πάνω και η τιμή των οπωροκηπευτικών, μια και δε λένε να σταματήσουν οι θεομηνίες, το κράτος δε λέει να πάρει εγκαίρως τα αντιπλημμυρικά του μέτρα και, φυσικά, οι πληγέντες πλημμυροπαθείς αναζητούν παρηγοριά ανεβάζοντας την τιμή του μαϊντανού!

Γι' αυτό και αγανακτώ! Γι' αυτό και δεν μπορώ να ησυχάσω, αφού ούτε η τιμή του μαϊντανού με παρηγορεί ούτε και το βαρέλι του πετρελαίου μού δίνει την απάντηση. Γιατί αν περιοριστώ σ' αυτά που μας λένε στην τηλεόραση οι ειδικοί «πολεμολόγοι» και σ' αυτά που δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα καταλήξω στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πόλεμο, γιατί δε συμφωνούν ιδεολογικά με τον τρόπο που κυβερνάει ο Σαντάμ Χουσεΐν τη χώρα του, και γιατί θέλουν να σώσουν τους λαούς της περιοχής από τα όπλα μαζικής καταστροφής που έχει αποθηκεύσει στην κρεβατοκάμαρά του ο Ιρακινός ηγέτης. Και τέλος, γιατί η δημοκρατική ευαισθησία των ΗΠΑ δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη μπροστά στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό γίγνεσθαι που παλιότερα, όπως καλά θα θυμάστε, κινδύνευε από τον Καντάφι, ύστερα από τον Μιλόσεβιτς, μετά από τον Μπιν Λάντεν και τώρα από τον Χουσεΐν. Κι όμως οι διάφοροι αναλυτές που αναλαμβάνουν κάθε τόσο να μας ενημερώσουν σχετικά με τις προθέσεις του Μπους, δεν έρχονται στον κόπο να αναφερθούν στη «νέα ιδεολογία» (όπως λέμε Νέα Οικονομία, Νέα Τεχνολογία κ.ά.) που κατόρθωσε να επιβάλλει σε ένα μεγάλο μέρος του βορειοαμερικανικού λαού και στο σύνολο των κυβερνήσεων της ΕΕ. Μια «ιδεολογία» που μετά την 11η Σεπτεμβρίου μετατράπηκε στη γνωστή παγκόσμια υστερία κατά της «τρομοκρατίας» και στην, επίσης γνωστή, μεταψυχροπολεμική θεωρία του Χάντινγκτον που υποστηρίζει ότι τώρα πια δε συγκρούονται οι ιδεολογίες ούτε τα συμφέροντα, αλλά οι πολιτισμοί. Και με τον τρόπο αυτό κατορθώνουν οι απολογητές του ιμπεριαλισμού να παρουσιάσουν τον εφιάλτη του πολέμου σαν μια ιστορική αναγκαιότητα που ούτε διάρκεια μπορεί να έχει ούτε και τους λαούς πρέπει να ανησυχεί. Αντίθετα, όλοι μας πρέπει να δείξουμε κι αυτή τη φορά κατανόηση. Το CNN θα αναλάβει την τηλεοπτική μας ενημέρωση, και η αγαθή αγγλοαμερικανική ηγεσία θα αναλάβει την προστασία μας από τον μοχθηρό Χουσεΐν.

Γι' αυτό λέω πως ήρθε η ώρα να παραμερίσουμε το βαρέλι του πετρελαίου και το μαϊντανό και να δούμε πιο βαθιά. Να φέρουμε στην επιφάνεια τις πραγματικές αιτίες του πολέμου. Να αναγκάσουμε τις κυβερνήσεις, και τη δική μας μαζί, να εκδηλώσουν την αντιπολεμική τους στάση όχι με θεωρητικές, αφηρημένες και ανούσιες επιχειρηματολογίες, αλλά με πράξεις συγκεκριμένες. Να την εκδηλώσουν με την άρνησή τους για οποιαδήποτε έμμεση συμμετοχή σ' αυτή την τυχοδιωκτική επιχείρηση που προετοιμάζεται μεθοδικά και ερήμην της κοινής λογικής. Της λογικής εκείνης που με κανένα τρόπο δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι πολιτισμοί συγκρούονται με ρουκέτες και αεροπλανοφόρα. Οι πολιτισμοί συνυπάρχουν και επιζούν ή αφανίζονται από μόνοι τους. Οι οικονομίες συγκρούονται και τα συμφέροντα που εξαρτώνται από αυτές. Κι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το ένα μέρος από αυτά τα συμφέροντα και η Ευρώπη το άλλο. Αν συμφωνήσουν στη μοιρασιά, θα δείτε πως όλοι τους θα πάνε χέρι με χέρι στον πόλεμο που επέρχεται. Και τότε, τι θα κάνει η δική μας κυβέρνηση; Ιδού το φρικαλέο ερώτημα. Φρικαλέο, γιατί η απάντηση είναι γνωστή από τώρα!


Του Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ