Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΕ
Περιβαλλοντικές μελέτες μόνο για τα... «μάτια»!

Αυτό και άλλα σημαντικά θέματα θα αναπτυχθούν στη HELECO, Διεθνή Εκθεση και Συνέδριο για την τεχνολογία περιβάλλοντος που πραγματοποιείται στην Αθήνα από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή

«Νεκρό γράμμα» αποτελούν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στα δημόσια έργα και σε άλλες δραστηριότητες, 13 ολόκληρα χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή τους. Αυτό επισήμαναν χτες οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη 4η HELECO, τη διεθνή Εκθεση και Συνέδριο για την Τεχνολογία Περιβάλλοντος, που πραγματοποιείται από την Πέμπτη ως την Κυριακή στο εκθεσιακό κέντρο της ELEXPO (Κηφισίας 39, Μαρούσι).

Οπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ, οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ είναι θεσμοθετημένες και συνιστούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση κάθε δημοσίου έργου ή άλλης επένδυσης, δεν εφαρμόζονται σχεδόν στο σύνολό τους, είτε κατά τη διάρκεια της κατασκευής είτε στη διάρκεια λειτουργίας των έργων. «Με δύο λόγια - τονίστηκε χαρακτηριστικά - τηρείται το "γράμμα του νόμου", όχι όμως και η ουσία του». Ετσι, όπως καταγγέλλει το ΤΕΕ, ενώ τυπικά συντάσσονται οι απαραίτητες μελέτες (όχι πάντα με την επιμέλεια που απαιτείται ή από κατάλληλους μελετητές), ουσιαστικά καμία δεν εφαρμόζεται, ενώ δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη το Σώμα Ελεγκτών Περιβάλλοντος για να ελέγξει την εφαρμογή τους. Οπως τόνισε το μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ Ρ. Ξαρχάκου, το πρόβλημα επιτείνεται από την πολιτική αλόγιστης χρήσης της γης και από την έλλειψη σχεδιασμού, καθώς, όπως επισήμανε, το πρόβλημα του περιβάλλοντος δεν είναι τεχνικό, αλλά κατεξοχήν πολιτικό και κοινωνικό.

Το θέμα αυτό, αλλά και μια σειρά από άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα θα θιχτούν στη διάρκεια της HELECO από ειδικούς επιστήμονες κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου και σε άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως στα «στρογγυλά τραπέζια» με θέματα: Περιβάλλον και κατασκευαστική δραστηριότητα, Διαχείριση υδάτινων πόρων, Αειφόρος ανάπτυξη και δομημένο περιβάλλον, Περιβαλλοντική ηθική σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, Επιπτώσεις των αεροπορικών πτήσεων στο περιβάλλον. Επίσης, σε ειδική συνεδρίαση θα εξεταστεί το θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες και περιβάλλον», ενώ σε «στρογγυλό τραπέζι» αρμόδιοι των υπουργείων Οικονομίας και Εσωτερικών θα ενημερώσουν τους δημάρχους όλης της χώρας για τις δυνατότητες ανάπτυξης περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

Στην Εκθεση θα συμμετάσχουν 122 εκθέτες, ενώ 300 επιστήμονες έχουν καταθέσει τις εισηγήσεις τους για πολλά περιβαλλοντικά θέματα, από τις οποίες 190 θα αναπτυχθούν στις 20 συνεδρίες που θα γίνουν και οι υπόλοιπες θα αναρτηθούν. Στη φετινή διοργάνωση έχουν επίσης προσκληθεί 14 διεθνούς φήμης επιστήμονες ως διακεκριμένοι ομιλητές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ