Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΝΑΥΠΛΙΟ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ»
Συμφώνησαν ομόφωνα για το πώς θα τσακίσουν τους εργάτες με ... διάλογο!

Ολοι μαζί: Καμπάλιο (ΣΕΣ), πλειοψηφία ΓΣΕΕ (Πολυζωγόπουλος, Μανώλης), πλειοψηφία ΑΔΕΔΥ (Παπασπύρος), Διαμαντοπούλου, Ρέππας και το υπόλοιπο σινάφι

Ηταν όλοι μαζί. Και όλοι συμφώνησαν στους βασικούς στόχους της ΕΕ, όπως δήλωσε και με το τέλος της «κοινωνικής διάσκεψης» ο Δ. Ρέππας. Κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και τα βρήκαν: Οι υπουργοί Εργασίας Ελλάδας, Ιταλίας, Ιρλανδίας, οι βιομήχανοι, Ευρωπαίοι και Ελληνες, αλλά και συνδικαλιστές απ' αυτούς που ευθέως οι εργάτες αποκαλούν πουλημένους! Ο γγ της ΣΕΣ, Καμπάλιο, μαζί με τον Πολυζωγόπουλο, τον Μανώλη, τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Παπασπύρου, που αύριο - όπως δηλώνει - θα διαδηλώσει και με το Κοινωνικό Φόρουμ. Ηταν όλοι μαζί και συμφώνησαν, όπως απαίτησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και ζήτησε και η επίτροπος Α. Διαμαντοπούλου, να δώσουν ακόμα ένα αποφασιστικό χτύπημα στις συντάξεις, να επιταχύνουν την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, να κατεβάσουν τα εθνικά στάνταρ της Πρόνοιας, μέσα από την ομογενοποίησή τους στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χώρο. Ομοθυμαδόν επεξεργάστηκαν το νέο πενταετές σχέδιο για την απασχόληση, με συγκεκριμένους δείκτες και κριτήρια. Κυβερνήσεις, φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, χόρεψαν τον ίδιο χορό και ας υποκρίνονται προς τα έξω ότι δήθεν έχουν διαφωνίες.

Και αφού συμφώνησαν σε όλα, αποφάσισαν όλο αυτό το θέατρο των «κοινωνικών εταίρων» να το συγκροτήσουν σε όργανο. Να αποχτήσουν άλλο ένα εργαλείο ενσωμάτωσης και «κοινωνικού διαλόγου» σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο. Αυτή την ομοθυμία των κοινωνικών εταίρων και συνεταίρων οι εργαζόμενοι την έχουν ήδη καταδικάσει. Γνωρίζουν πολύ καλά πού έχουν οδηγήσει οι «κοινωνικοί διάλογοι» της απάτης, γι' αυτό και σήμερα με την παρουσία τους στο Ναύπλιο, με τους αγώνες τους, θα δώσουν την απάντηση που τους αξίζει.

Υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της ανταγωνιστικότητας έθεσε τα θέματα της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, σημειώνοντας ότι οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας εστιάζονται στην προώθηση και στην εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να προϊδεάσει για τις συνέπειες που θα έχει στους εργαζόμενους αυτή η πολιτική, αναγνώρισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει οικονομική ύφεση, που θα οξυνθεί στην περίπτωση πολέμου εναντίον του Ιράκ. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση, και συνολικά η ΕΕ, προεξοφλεί ότι τα σπασμένα ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου θα τα πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι και οι λαοί της Ευρώπης. Ο υπουργός παρουσίασε τους επιμέρους στόχους και τις προτεραιότητες που έχει στον τομέα της απασχόλησης και της «κοινωνικής προστασίας» η Ελληνική Προεδρία, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να καθίστανται πιο ευέλικτες. Σε πνεύμα δε απόλυτης ομοφωνίας με την Α. Διαμαντοπούλου, σημείωσε ότι «σημείο-κλειδί είναι η προσαρμογή των ασφαλιστικών συστημάτων στα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας».

Απόλυτα ταυτισμένος με τις επιταγές της ΕΕ και τους στρατηγικούς της στόχους εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος. Σε τοποθέτηση, που κλίνει σε όλες τις πτώσεις και σε όλες τις παραλλαγές την έννοια της «ανταγωνιστικότητας», ζήτησε αυτή να επιτυγχάνεται με «ποιότητα»..! Στο Ασφαλιστικό διακήρυξε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικεί την εφαρμογή του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου, κρίνοντας προφανώς από το καθήκον που έχει αναλάβει η ηγεσία της ΓΣΕΕ, ενώ την εκμετάλλευση και άλλων λαών μέσω της διεύρυνσης τη χαρακτήρισε «επιλογή μακράς πνοής»...

Τη θεσμοθέτηση του κοινωνικού διαλόγου και του κοινωνικού εταιρισμού ανακοίνωσε στην ομιλία της η επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ υπογράμμισε ότι κεντρικός στόχος της Επιτροπής είναι η «πλήρης ενσωμάτωση των νέων κρατών-μελών στη στρατηγική της Λισαβόνας». Στα πλαίσια αυτά στην εαρινή έκθεση της Επιτροπής προτείνεται η δημιουργία ενός μόνιμου οργάνου κοινωνικού διαλόγου και ενσωμάτωσης των εργαζομένων με τη συγκρότηση της Τριμερούς Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Το όργανο αυτό, σημείωσε η επίτροπος, «θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για τους κοινωνικούς εταίρους και θα τους επιτρέψει να συμβάλουν στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας».

Μιλώντας σε ένα φιλικό γι' αυτήν περιβάλλον και έχοντας ως συνομιλητές εκτός από τους εγχώριους υμνητές του κοινωνικού εταιρισμού τον γγ της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), Εμίλιο Καμπάλιο, η επίτροπος σημείωσε χωρίς αναστολές ότι ο κοινωνικός διάλογος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην «ανάπτυξη πολιτικών για την παράταση του επαγγελματικού βίου», δηλαδή στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τέλος, κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους, μέσα και από την Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, να ενισχύσουν το ρόλο και τις ευθύνες των κοινωνικών εταίρων σχετικά με την εφαρμογή και την εποπτεία των κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ