Κυριακή 26 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Λυρική «Απαγωγή»

«Απαγωγή από το Σεράι» στη Λυρική Σκηνή
«Απαγωγή από το Σεράι» στη Λυρική Σκηνή
H «Απαγωγή από το Σεράι», η ωραιότερη ίσως κωμική όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ανεβαίνει σήμερα (7 μ.μ.) στην Εθνική Λυρική Σκηνή και για τρεις ακόμη παραστάσεις 29, 31/1 και 2/2. Το λυρικό έργο, που ο κορυφαίος συνθέτης έγραψε σε ηλικία μόλις 26 ετών, είναι μια «εξωτική περιπέτεια», η πλοκή της οποίας ξετυλίγεται το 16ο αιώνα σε ένα χαρέμι της Τουρκίας. Ανήκει στο είδος της γερμανικής κωμικής όπερας «singspiel», η οποία περιλαμβάνει μουσικά μέρη και πεζούς διαλόγους. Ο Μότσαρτ άρχισε να γράφει την όπερα (σε λιμπρέτο του Μπρέτσνερ) με την προοπτική να είναι έτοιμη σε ένα μήνα. Η αναβολή της πρεμιέρας της όμως του έδωσε τη δυνατότητα να την επεξεργαστεί ακόμη καλύτερα. Η πρώτη παρουσίαση της όπερας στις 16 Ιούλη του 1782 ήταν πραγματικός θρίαμβος. Το έργο, αφού κατέκτησε το απαιτητικό κοινό της Βιέννης, γνώρισε τεράστια επιτυχία στις εκατοντάδες παραστάσεις που δόθηκαν μετέπειτα.

Η υπόθεση της όπερας ξετυλίγεται όταν ο Μπελμόντε, ένας νεαρός Ισπανός ευγενής, φτάνει στην Τουρκία και αναζητά την αγαπημένη του Κονστάντσε, η οποία έχει πουληθεί ως σκλάβα στον πασά από πειρατές. Μαζί της έχουν πουληθεί ο Πεντρίλιο και η αγαπημένη του, Μπλόντε, οι οποίοι και αυτοί ήταν στην υπηρεσία του Μπελμόντε. Υστερα από πολλές περιπέτειες, συλλήψεις και αποκαλύψεις, τα δύο ζευγάρια κατορθώνουν να φύγουν από την Τουρκία.

Το λυρικό έργο ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Χρύσανθου Αλισάφη, σκηνοθεσία Παναγιώτη Τρούσσα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα και διεύθυνση χορωδίας Νίκου Βασιλείου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Τζένη Δριβάλα, Βασιλική Καραγιάννη, Νίκος Στεφάνου, Τομπίας Σλίερφ, Κωνσταντίνος Παλιατσάρας, Γιώργος Παππάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ