Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Απαιτεί νέες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συντάξεων...

Με κομψό τρόπο θέτουν ζήτημα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών

Με τον πιο άμεσο και κατηγορηματικό τρόπο η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας, που ενέκρινε την προηγούμενη Τρίτη το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, θέτει εκ νέου θέμα αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, με σαφή υπόδειξη για αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών.

Η Γνώμη του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) που ενέκρινε το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, για το συγκεκριμένο θέμα, είναι η ακόλουθη: «Το Συμβούλιο εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν νέες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συντάξεων για να αποφευχθεί η αύξηση των δημόσιων δαπανών σε μη διατηρήσιμα επίπεδα. Το Συμβούλιο ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να προωθήσουν τα επικουρικά συστήματα συντάξεων με ιδιωτική χρηματοδότηση και να λάβουν μέτρα για την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής και για τον έλεγχο των σχετικών με την ηλικία δαπανών». Από την περικοπή αυτή προκύπτει ότι: α) ζητούν από την κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων, μέσω της απόσυρσης του κράτους και των επιχειρηματιών από τη χρηματοδότησή τους β) τη λήψη μέτρων για την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής. Σκόπιμα, με τη φράση αυτή δεν ξεκαθαρίζεται τι ακριβώς ζητούν. Το πιθανότερο είναι ότι θέτουν ζήτημα γενικευμένων αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, οι οποίες προσδιορίζονται ως ποσοστό του βασικού μισθού γ) η συσχέτιση των δαπανών για συντάξεις με την ηλικία των συνταξιούχων μάλλον οδηγεί στο αίτημα για νέες αυξήσεις των ορίων ηλικίας για κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, προφανώς πάνω από τα 65 χρόνια που προβλέπεται σήμερα. Για μια ακόμη φορά το βασικό επιχείρημα του Συμβουλίου υπουργών για τη λήψη νέων μέτρων είναι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού, ό,τι δηλαδή υποστήριζαν και το 2001.

Και ενώ το Συμβούλιο υπουργών ζητά «νέες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συντάξεων» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, στη διάρκεια χτεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, επιχείρησε να θολώσει τα νερά. Οπως δήλωσε, από τη Γνώμη που διατύπωσε το Συμβούλιο «δεν υπάρχει υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για το ΙΚΑ». Λόγος κατά τον υπουργό γίνεται «για ορισμένα άλλα ταμεία, στα οποία τρέχουν διάφορα θέματα». Αν και ρωτήθηκε, δε θέλησε να αναφερθεί για ποια ταμεία γίνεται λόγος, αλλά περιορίστηκε να αναφέρει ότι «τα θέματα αυτά τα έχει θέσει η κυβέρνηση», καθώς και ότι με πιλότο τις αλλαγές στο ΙΚΑ «η μεταρρύθμιση θα γίνει καθολική». Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, για λόγους πολιτικής συγκυρίας, δε θέλει αυτή τη στιγμή να ανοίξει μέτωπο με την προώθηση νέων αλλαγών στο συνταξιοδοτικό και με απίθανα επιχειρήματα προσπαθεί να αρνηθεί το αυτονόητο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ