Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Αρχισαν με αποχή

Ξεσηκωμό στις ναυτικές σχολές όλης της χώρας έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τη ναυτική εκπαίδευση. Σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και οι ναυτεργάτες που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), με αγωνιστικές κινητοποιήσεις των οποίων η έναρξη σήμανε χτες με την αποχή από τα μαθήματα των σπουδαστών των ΑΕΝ Ασπροπύργου και Κρήτης, απαιτούν την ανάκληση του νομοσχεδίου, καθώς περικλείει αυτούσιες τις αξιώσεις των εφοπλιστών για τη δημιουργία «πειθήνιων ναυτεργατών». Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προωθεί τη ραγδαία υποβάθμιση όλου του πλέγματος της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς προβλέπει το χτύπημα του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της με την ιδιωτικοποίηση της μετεκπαίδευσης, ακόμα την υποβάθμιση των διπλωμάτων και κατά συνέπεια των αμοιβών και συνολικά των ναυτεργατικών δικαιωμάτων. Σπουδαστές και ναυτεργάτες χαρακτηρίζουν τις αλλαγές που περιέχει το σχετικό νομοσχέδιο και ως επικίνδυνες για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Σήμερα οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου θα απέχουν για δεύτερη μέρα από τα μαθήματα, ενώ έχουν αποφασίσει η αποχή να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις των σπουδαστών θα συνοδευτούν με μοίρασμα ανακοίνωσης στην Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου για την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Επίσης, σήμερα αποχή από τα μαθήματα έχουν προγραμματίσει και οι ναυτεργάτες - πλοίαρχοι, μηχανικοί - που φοιτούν στο ΚΕΣΕΝ. Σταθμός των κινητοποιήσεων θα αποτελέσει η Παρασκευή 17 του μήνα καθώς έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση - αναμένεται ο καθορισμός της ώρας - των σπουδαστών από όλη τη χώρα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η διοίκηση του Συλλόγου των σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου με ανακοίνωσή της καταδικάζει «την πολιτική του ΥΕΝ και της κυβέρνησης, οι οποίοι κατ' εντολή της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών προχωρούν σε φανερή υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης». Το νομοσχέδιο, επισημαίνεται, «εντάσσεται στις γενικότερες αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση ως εντολοδόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προβάλλοντας το τρίπτυχο "Ανάπτυξη - Ανταγωνιστικότητα - Απασχόληση"», που στην ουσία σημαίνει τη μετατροπή των εργαζομένων σε εύκολα εκμεταλλευόμενο, μισοειδικευμένο, διά βίου καταρτιζόμενο δυναμικό προς όφελος του κέρδους των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφοπλιστές και υπουργείο Ναυτιλίας βάζουν πρόσθετα εμπόδια στη δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση(2021-01-29 00:00:00.0)
Από την περίοδο της καραντίνας βγήκαμε πιο δυνατοί γιατί δεν μείναμε σιωπηλοί!(2020-07-29 00:00:00.0)
Ο Σύλλογος αναδεικνύει τις διεκδικήσεις των σπουδαστών(2019-02-06 00:00:00.0)
Να σταματήσει η υπονόμευση της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης(2012-12-14 00:00:00.0)
Καθολική η απόρριψη του νομοσχεδίου(2005-11-03 00:00:00.0)
Βαθιά αντιδραστικό αυτό το σύστημα(2003-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ