Κυριακή 12 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλη προσφορά στη φιλολαϊκή ανάπτυξη της χώρας

Η συνεισφορά του περιοδικού ΑΝΤΑΙΟΣ και των προοδευτικών -κομμουνιστών ερευνητών και διανοούμενων στη δυνατότητα φιλολαϊκής ανάπτυξης της Ελλάδας μεταπολεμικά, αναδείχτηκε στην εκδήλωση για το περιοδικό ΑΝΤΑΙΟΣ και τον Ν. Κιτσίκη

Τιμητική εκδήλωση, αφιερωμένη στο περιοδικό ΑΝΤΑΙΟΣ, που εκδιδόταν την περίοδο 1945-1951 από τη μαρξιστική, ΕΑΜική και ευρύτερα αγωνιστική αριστερή διανόηση - και που επανεκδόθηκε πρόσφατα από το ΕΛΙΑ - αλλά και στον μεγάλο μαρξιστή επιστήμονα, τον κομμουνιστή Ν. Κιτσίκη, πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων απ' όλα τα κόμματα της Βουλής, ανθρώπων της επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε χαιρετισμός του προέδρου του ΤΕΕ, Κ. Παναγιωτόπουλου, και μήνυμα του ακαδημαϊκού Κ. Δεσποτόπουλου, που αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον ΑΝΤΑΙΟ και στη φιλία που τον συνέδεε με τον Ν. Κιτσίκη, τον οποίο χαρακτήρισε ηγετική προσωπικότητα που αντανακλούσε την ηθική ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης.

Για το περιοδικό ΑΝΤΑΙΟΣ και τον Ν. Κιτσίκη μίλησαν αναλυτικά ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Μπατιστάτος, ο γραμματέας της ΠΕΑΕΑ, Φ. Τσέκερης, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑ, Μ. Χαριτάτος, η Ελλη Παππά, οι ιστορικοί Φ. Ηλιού και Μ. Χαλκιαδάκης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Αλ. Φλαμπουράρης.

Ο Φ. Ηλιού αναφέρθηκε αναλυτικά στη συνεισφορά του ΑΝΤΑΙΟΥ και του Ν. Κιτσίκη στην αντιμετώπιση της θεωρίας της ψωροκώσταινας τονίζοντας: «Από τα χρόνια του Μεσοπολέμου η μαρξιστική Αριστερά και το ΚΚΕ, ήδη από το 1931, προωθούν αυτή την αντίληψη της αυτόνομης ανάπτυξης, της βιωσιμότητας της χώρας και της δυνατότητας ανάπτυξης βαριάς βιομηχανίας. Βαριά βιομηχανία-Βιώσιμη Ελλάδα-Εθνική ανεξαρτησία βρήκαν στον ΑΝΤΑΙΟ μία από τις καλύτερες εκφράσεις τους». Ο ομιλητής έκανε ειδική μνεία στο 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι το τρίπτυχο Βαριά βιομηχανία-Βιώσιμη Ελλάδα-Εθνική ανεξαρτησία βρίσκει ολοκληρωμένη έκφραση στην εισήγηση του Ν. Ζαχαριάδη, που - όπως είπε χαρακτηριστικά - «αποτελεί μνημείο της οικονομικής σκέψης στην Ελλάδα εκείνη την εποχή». Στο ίδιο πνεύμα η Ελλη Παππά στη δική της ομιλία αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο του Ν. Κιτσίκη, όπως και στην προϊστορία του ΑΝΤΑΙΟΥ, ενώ ο Μ. Χαλκιαδάκης μίλησε για τον Ν. Κιτσίκη ως εκπρόσωπο του τεχνικού κόσμου της Ελλάδας του Μεσοπολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ