Σάββατο 11 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Απόφαση κατά της κυβέρνησης για το Κοζλοντούι

ΣΟΦΙΑ.-- Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας αποφάνθηκε χθες ότι η δέσμευση της κυβέρνησης πως θα κλείσει τους αντιδραστήρες 3 και 4 του πυρηνικού εργοστασίου της στο Κοζλοντούι το 2006, όπως ζητεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, «δεν είναι σύμφωνη» με το νόμο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η ενέργεια της κυβέρνησης κρίθηκε παράνομη, αφού πάρθηκε χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου. Την καταγγελία κατά της απόφασης της κυβέρνησης είχε καταθέσει ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας Λιούμπεν Κορνέζοφ.

Πάντως, από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Συμεών Σαξκομπουργκότσκι ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών (όπως προβλέπεται στο κεφάλαιο «Ενέργεια» των προενταξιακών διαπραγματεύσεων), η ΕΕ θα στείλει εμπειρογνώμονες το 2003 για να βεβαιωθούν για την κατάσταση των δυο αντιδραστήρων. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά, ενδέχεται οι δύο αντιδραστήρες να κλείσουν μετά το 2006.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ