Πέμπτη 9 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καμιά φροντίδα για τα άτομα με αυτισμό

Από την τελευταία κινητοποίηση στις 3 Δεκέμβρη 2002, για τη λεγόμενη «εθνική μέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες»
Από την τελευταία κινητοποίηση στις 3 Δεκέμβρη 2002, για τη λεγόμενη «εθνική μέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες»
Σχεδόν ανύπαρκτες είναι οι κρατικές δομές για τα 30.000 περίπου αυτιστικά παιδιά, στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναλαμβάνουν, χωρίς καμία υποστήριξη, το δυσβάσταχτο βάρος της φροντίδας τους. Σήμερα, δεν υπάρχει παρέμβαση από κρατικές δομές στο 99% των αυτιστικών ατόμων, αφού οι υπάρχουσες δομές καλύπτουν μόνο 200 αυτιστικά άτομα. Κι όμως, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, από το 1995 - 1997, για τη δημιουργία έξι κέντρων για τον αυτισμό, μειώθηκαν σε τρεις με το νόμο 2646/98 και τώρα (στα τέλη του 2002) δε λειτουργεί ούτε ένα!

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό και οι γονείς τους, τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε βάρος των Ατόμων με Αναπηρίες, φέρνει στην επιφάνεια με ανακοίνωσή της η Κίνηση Γονέων για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Παιδιού.

Η Κίνηση υπογραμμίζει ότι η ανάγκη που επέβαλε το ξεκίνημα αυτής της πρωτοβουλίας των γονιών είναι η άθλια κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και Πρόνοιας, με ευθύνη της κυβέρνησης, που εφαρμόζει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, των νόμων της δήθεν ελεύθερης αγοράς και του κέρδους, με τη συναίνεση και ουσιαστική στήριξη των επισήμων συνδικαλιστικών οργάνων.

Η απουσία κρατικών δομών, τονίζουν, έχει σαν αποτέλεσμα η όποια παρέμβαση για τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτιστικών να γίνεται από την οικογένεια, αν αυτή έχει την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα. Ενδεικτικά αναφέρουν, ότι το ελάχιστο κόστος είναι 250.000 δρχ για ιδιωτικά κέντρα που παρέχουν 5ωρη φύλαξη σε άθλιες συνθήκες, και τίποτα άλλο, ενώ το ελάχιστο κόστος στα ιδιωτικά κέντρα με σχετικά ανεκτή ποιότητα υπηρεσιών είναι 500.000 δρχ. Οι ελάχιστοι αυτιστικοί ενήλικες που διαβιούν στο Δαφνί, τη Λέρο και το Δρομοκαΐτειο - όπου είναι και οι μόνες δημόσιες κρατικές δομές - ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ σε ένα ιατροπαιδαγωγικό κέντρο εκκρεμούν 240 αιτήσεις μόνο για διάγνωση.

«Η μόνη λύση για να αλλάξει η κατάσταση είναι ο ενωμένος αγώνας μας μαζί με το αγωνιστικό γονεϊκό και αναπηρικό κίνημα, αλλά και με το γενικότερο λαϊκό κίνημα για να έρθει στο επίκεντρο ο άνθρωπος και οι ανάγκες τους», επισημαίνει η Κίνηση και καλεί τους γονείς και κηδεμόνες να παλέψουν για δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Ειδική Αγωγή με εξειδικευμένη παρέμβαση και στις πιο βαριές αναπηρίες, όπως ο αυτισμός, για τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.

Στα πλαίσια αυτά, διοργανώνει ανοιχτή σύσκεψη την Κυριακή 12 Γενάρη 2003, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) προκειμένου να συντονιστεί ο αγώνας με τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ