Κυριακή 5 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιάννης Γιάνναρης
Γιάννης Γιάνναρης
Φωτό

Πέρασαν τρία χρόνια, χρόνια ατελείωτου πόνου και πίκρας, από τότε που έφυγε από κοντά μας, χωρίς γυρισμό, ο αγαπημένος μας ΑΡΗΣ, ο ανιψιός μου τόσο αναπάντεχα και άδικα, όρθιος όπως περπατούσε, κι έπεσε όρθιος σαν τη λεύκα που γκρεμίζει η θύελλα. Αυτή τη θύελλα δεν την άντεξε ο ΑΡΗΣ, 18 μερόνυχτα έδωσε μια άνιση μάχη με τη ζωή αλλά νικήθηκε.

Εφυγε πολύ νωρίς, δεν πρόλαβε να εκπληρώσει τους στόχους του, τα σχέδιά του για το δημοσιογραφικό και συγγραφικό του έργο. Εφυγε ένας αγωνιστής με ανεκπλήρωτα τα όνειρά του για τη ζωή, για το μέλλον, για το σοσιαλισμό.

Μελετούσε, ερευνούσε τις εξελίξεις, υπέφερε για την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση.

Ανεκπλήρωτο παραμένει το κενό που άφησε πίσω του. Είχε μεγάλη θέληση για έργο και δημιουργία και πάλευε γι' αυτό. Είχε ακράδαντη πίστη και αφοσίωση στις ιδέες του Λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, πίστευε στην τελική νίκη του σοσιαλισμού.

Ο αγαπημένος μας Αρης Παπάνθιμος μάς γέμισε μεγάλο πόνο και παραμένει αξέχαστος στη μνήμη μας.

Σ' αυτή τη μνήμη προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω της ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Καισαριανής, 200 ευρώ.

Η θεία του.

Χρυσούλα Γκόγκογλου.

* * *

φωτό.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ από τη Λιβαδειά που αυτές τις μέρες έκλεισε 2 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση 80 ευρώ.

Η γυναίκα του Χαρίκλεια.

Τα παιδιά του Μήτσος - Τασία και η εγγονή του Εφη.

* * *

φωτό

Πέρασαν 12 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας ανιψιός ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΡΤΣΙΑΣ. Δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ όσο ζούμε. Καθώς επίσης για τη μάνα μας ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΕΡΤΣΙΑ που αγωνίστηκε κι εξορίστηκε στο Τρίκερι και έχασε 2 παιδιά στον εμφύλιο, ΓΙΩΡΓΟ και ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΡΤΣΙΑ. Στη μνήμη τους προσφέρουμε 50 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
Κώστας και Ιουλία Τσιόδρα

* * *

φωτό

Πέρασαν 2 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο σύντροφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΑΡΗΣ. Αντί για μνημόσυνο στη μνήμη του η σύντροφός του στη ζωή και στους αγώνες Αννα προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Πλάτωνα Κολωνού.

* * *

φωτό

Στις 19/12/02 έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος σύζυγος και πατέρας ΦΛΩΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Προσφέρουν στη μνήμη του η γυναίκα του και τα παιδιά του, μέσω ΚΟΒ ΚΚΕ Προφ. Ηλία, το ποσό των 150 ευρώ. Ο ανιψιός του Γιώργος Σηντηχάκης στη μνήμη του αγαπητού θείου του το ποσό των 50 ευρώ.

***

Πέρασαν 2 χρόνια από το θάνατο του συντρόφου και φίλου μου ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΩΤΗ, από το χωριό Κτίσματα Ιωαννίνων. Μέλος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, πήρε μέρος σε πολλές μάχες στο Γράμμο - Βίτσι, με το τμήμα του Ζντράβου. Εζησε για πολλά χρόνια στην Πολωνία ως πολιτικός πρόσφυγας, από όπου επέστρεψε το 1984. Στη μνήμη του προσφέρω 30 ευρώ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ, για τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος.

Αβραάμ Δημήτριος.

* * *

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΛΕΙΔΩΝΑΡΗΣ, από τις Πινακάτες Πηλίου, γεννήθηκε το 1894 και πέθανε το 1946 στη Μόσχα. Ανέπτυξε πλούσια δράση για τη διάδοση των ιδεών και της πολιτικής του Κόμματος, από όταν αυτό έκανε τα πρώτα του βήματα στη Μαγνησία. Αναδείχτηκε ο πρώτος κομμουνιστής βουλευτής Μαγνησίας, με το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών - Αγροτών στις εκλογές του Σεπτέμβρη 1932.

Συνελήφθη και φυλακίστηκε για μεγάλο διάστημα στις φυλακές της Λάρισας και της Αίγινας απ' όπου δραπέτευσε και διέφυγε στη Ρωσία. Παντρεύτηκε και απέκτησε ένα γιο, το Βλαδίμηρο το 1937. Στη μνήμη του Απόστολου Κλειδωνάρη και του πολυαγαπημένου μας Βλαδίμηρου Κλειδωνάρη (Ψηλέα), που πέθανε στη Μόσχα το 1989, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, για την Οικονομική Εξόρμηση, το ποσό των 60 ευρώ.

ΠΑΠΑΝΘΙΜΟΣ ΑΡΗΣ
ΠΑΠΑΝΘΙΜΟΣ ΑΡΗΣ
Μαρία Χαρίτου.

Αικατερίνη Τσαβακατοπούλου.

Ελένη Ευαγγέλου.

* * *

2 ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου και αξέχαστου συντρόφου μου ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΕΟΧΩΡΙΤΗ και συντρόφου ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ, προσφέρω στο αγαπημένο μας κόμμα, το ΚΚΕ, που υπηρέτησαν μέχρι το τέλος της ζωής τους, 3.000 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ληξουρίου.

ΑΜΑΛΙΑ Β. ΝΕΟΧΩΡΙΤΟΥ

***

Ο αντιστασιακός Γεράσιμος Φαρακλός προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του τιμημένου ΚΚΕ 850 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ληξουρίου, στη μνήμη του αξέχαστου σ. ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ και του επίσης αλησμόνητου, αταλάντευτου κομμουνιστή και αντιστασιακού, δασκάλου του μαρξισμού σ. ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΙΟΧΩΡΙΤΗ.

***

Η ΚΟΒ Ληξουρίου προσφέρει 210 ευρώ στη μνήμη του αξέχαστου σ. ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΙΟΧΩΡΙΤΗ που ήταν μέλος της μέχρι το τέλος της ζωής του.

***

Η Τούλα Κοντογιαννάτου προσφέρει 20 ευρώ στη μνήμη του πατέρα της ΧΑΡΙΤΟΥ και για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης, μέσω ΚΟΒ Ληξουρίου.

***

Ο συνταξιούχος Στέλιος Αποστόλου από την Ελευσίνα προσφέρει 100 ευρώ στη μνήμη της γυναίκας του ΕΥΑΝΘΙΑΣ, η οποία έπεσε θύμα της εγκληματικής ασυδοσίας των καπιταλιστών το Μάη 1981 και για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη του αλησμόνητου αδελφού μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΝΤΑ, συνταξιούχο εμπόρου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και οπαδού του ΚΚΕ, που έχασε τη ζωή του στις 27 Φλεβάρη 2002, προσφέρω 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Καρύστου Εύβοιας, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Θανάσης Παπαρήγας
Θανάσης Παπαρήγας
Ελένη Μπούντα - Οικονομοπούλου, συνταξιούχος ΕΤΕ.

***

Στη μνήμη του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που πέθανε το 1982, ο γιος του Γιώργος Οικονομόπουλος, προσφέρει στην ΚΟΒ Καρύστου του ΚΚΕ 400 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος.

* * *

φωτό

Στη μνήμη της αξιαγάπητης και αξέχαστης φίλης μας ΛΙΖΑΣ ΨΩΜΙΑΔΟΥ προσφέρουμε 40 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ηρωικού ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Πετραλώνων - Θησείου. Θα σε θυμούμαστε πάντα Λιζάκι μας. Αιώνια η μνήμη σου.

Ελλη Φουντή - Αλεξάνδρα Αντωνιάδου.

* * *

2 φωτό

Στα 44 χρόνια του έφυγε πρόωρα από κοντά μας. Στις 2 Γενάρη 1996 ο πολυαγαπημένος μας και αξέχαστος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΙΤΣΑΡΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, γιατρός - παθολόγος. Οσα χρόνια και εάν πέρασαν δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δε θα ξανακούσουμε Κώστα και δε θα σε ξαναδούμε.

Επίσης δε θα ξεχάσουμε την πολυαγαπημένη μας ΘΕΟΠΟΥΛΑ ΠΙΤΣΑΡΗ, μέλος του ΚΚΕ, αντάρτισσα του ΕΛΑΣ και ανθυπολοχαγό του ΔΣΕ, η οποία δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το «χαμό» του μονάκριβου γιου της Κώστα και 4 μήνες αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή.

Στην καρδιά μας θα μείνουν αξέχαστοι για τη ζωντάνια τους, το δυναμισμό τους και το πάθος για ζωή.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μπάρας - Τρικάλων, 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 10 ευρώ στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ και 10 ευρώ στο Παράρτημα της ΠΕΕΠΠ Τρικάλων.

Ο πατέρας του Κώστα και σύζυγος της Θεοπούλας, Βασίλης Πιτσαρής.

Η σύζυγος του Κώστα Ρούλα Πιτσαρή.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συντρόφου και οικογενειακού μας γιατρού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΙΤΣΑΡΗ που τόσο πρόωρα έφυγε από κοντά μας στα 44 χρόνια του, προσφέρουμε 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, μέσω της Νομαρχιακής Επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ και ΦΩΝΗ ΣΚΑΜΠΑΡΙΝΑ

* * *

φωτό

Στη μνήμη της μάνας μου ΠΑΡΕΣΣΑΣ ΠΟΖΙΔΟΥ από τη Μαυροπηγή Πτολεμαΐδας Ν. Κοζάνης, η κόρη της Ολγα Ιωαννίδου, ανταρτοΕΠΟΝίτισσα και κομματικό μέλος στην κομματική οργάνωση Ανάληψης, για την Οικονομική Εξόρμηση προσφέρω 70 ευρώ στην ΚΟΒ Ανάληψη στη μνήμη της μάνας της. Ηταν πολύ δραστήρια. Πήγαινε σημειώματα από την κομματική οργάνωση του χωριού της σε άλλες οργανώσεις σε άλλα χωριά, ξήλωνε το σακάκι, έβαζε το σημείωμα μέσα και το ξαναέραβε. Το πήγαινε στον υπεύθυνο της οργάνωσης σε άλλο χωριό και κανείς δεν έπαιρνε χαμπάρι, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Κανείς δεν το έβαζε ο νους του ότι αυτή η γριά έκανε αυτό το πράμα. Πήγαινε στο νερόμυλο σιτάρι ν' αλέσει, να κάνει αλεύρι για να δικαιολογήσει σε περίπτωση που τη ρωτούσαν. Το σπίτι της ήταν το στέκι των ανταρτών, μόλις βράδιαζε ετοίμαζε φαγητά, πίτες, κατέβαιναν οι αντάρτες τρώγανε, τους γέμιζε τις τσάντες τους ψωμοτύρι και έφευγαν. Αυτή ήταν η μάνα μου. Μου κράτησε και το παιδί μου και έφυγα στο βουνό. Αλησμόνητη ηρωίδα μάνα έδωσες και συ μάχη στον αγώνα μας στην παρανομία. Πάντα θυμάμαι τα έργα σου.

Επίσης προσφέρω 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση στην ΚΟΒ Ανάληψης, η Ολγα Ιωαννίδου, κομματικό μέλος, στη μνήμη του ταγματάρχη μου στον ΕΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, από τον Αγιο Χριστόφορο Πτολεμαΐδας. Τον φωνάζαμε συναγωνιστή Τότο, ήταν αξιωματικός της σχολής. Σκοτώθηκε στο ΔΣΕ στη Μάχη Γρεβενών το 1947. Συναγωνιστή Τότο ποτέ δε θα σε ξεχάσουμε, ζεις μες τις καρδιές μας. Αθάνατε σύντροφοι και συναγωνιστή.

Η Ολγα Ιωαννίδου, προσφέρω 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» που μου τον φέρνουν οι σύντροφοι στο σπίτι μου επειδή έσπασα το πόδι μου. Προσφέρω και 50 ευρώ στην ΚΟΒ Ανάληψης για την Οικονομική Εξόρμηση στη μνήμη του λοχαγού μου ΗΛΙΑ ΑΚΡΙΤΙΔΗ από το χωριό μου Μεσόβουνο. Σκοτώθηκε το 1944 όταν οπισθοχωρούσαν οι Γερμανοί στη μάχη στο χωριό Πέρδικα έξω από την Πτολεμαΐδα. Συναγωνιστή Ηλία πάντα σε θυμούμαστε Λεβεντιά μου.

***

φωτό

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ, ο «μπάρμπα-Γιάννης», όπως τον αποκαλούσαν συγγενείς και φίλοι, γεννήθηκε το 1907 στο Καρς του Πόντου. Οι γονείς του, Σάββας και Παρθένα Στολτίδου ήταν εύποροι έμποροι αλλά κατά τον ξεριζωμό τους από τον Πόντο χάνουν την περιουσία τους. Αρχικά εγκαθίστανται στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όπου πεθαίνει ο πατέρας του και ο Γιάννης με τη μητέρα του και τα 4 αδέλφια του εγκαθίστανται στο χωριό Μελισσουργιό του Νομού Κιλκίς. Εκεί αρχίζει ο αγώνας για την επιβίωση που όμως δεν τον λύγισε.

Το 1928 παντρεύεται τη Χριστίνα Κεσίδου, δημιουργεί το δικό του σπίτι και αγωνίζεται να μη λείψει τίποτε από την οικογένειά του. Τον Οκτώβρη του 1940 επιστρατεύτηκε, άφησε πίσω του τη σύζυγό του και 3 μικρά παιδιά και στάλθηκε, όπως και πολλοί άλλοι, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Με την κατάρρευση του μετώπου επιστρέφει στο χωριό με την περηφάνια του Ελληνα στρατιώτη ότι έκανε το χρέος του στην πατρίδα.

Στην κατοχή ενστερνίστηκε την ιδεολογία του ΕΑΜ για λευτεριά και κοινωνική δικαιοσύνη. Βοήθησε όσο μπορούσε τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στο χωριό του και για τη δράση του όμως καταδικάστηκε το έτος 1945 από το Στρατοδικείο Σερρών σε 5μηνη φυλάκιση. Το 1949, αφού εκδιώχθηκε από τους ταγματασφαλίτες από το χωριό του, όπως και άλλοι συγχωριανοί του για να μη βρίσκουν στέγη και τρόφιμα οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, εγκαταστάθηκε με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους στην Πολίχνη Θεσ/νίκης.

Εργάστηκε σκληρά για την επιβίωση και ευτύχησε να δει τα παιδιά και τα εγγόνια του να προοδεύουν. Ηταν εργατικός και τίμιος οικογενειάρχης, πράος και απλός άνθρωπος, αγαπητός σε όλους. Σε όλη του τη ζωή που ήταν ένας συνεχής αγώνας, παρά τις ταλαιπωρίες που υπέστη (ξεριζωμοί, πόλεμοι, φτώχεια) δεν προξένησε κακό σε κανέναν και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του πιστός στις ιδέες του ΚΚΕ.

Ο θάνατός του την 18/11/2002 σε βαθύ γήρας, χωρίς αρρώστιες και πόνους, ανάμεσα στα παιδιά και τα εγγόνια του, άφησε μεγάλο κενό σε όσους τον αγαπούσαν και στην οικογένειά του.

Στη μνήμη του Ιωάννη Στολτίδη αλλά και στη μνήμη του αδελφού της Λεωνίδα Κεσίδη του Χαρίτωνα, που σκοτώθηκε από ταγματασφαλίτες την 19/2/1945, η σύζυγός του Χριστίνα Στολτίδου προσφέρει 50 ευρώ στην ΤΟ ΚΚΕ Πολίχνης Θεσ/νίκης και 20 ευρώ στο περιοδικό «Εθνική Αντίσταση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2007-02-15 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2007-01-27 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2006-12-30 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2006-12-12 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2004-02-12 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2002-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ