Κυριακή 12 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Τηλεόραση
Τα «συνθήματα» της διαπλοκής

Αδιαφανές παραμένει για έναν ακόμη χρόνο το τηλεοπτικό τοπίο, αφού οι άδειες δεν έχουν χορηγηθεί και η κυβέρνηση «φρόντισε» με το νόμο για το «βασικό μέτοχο» να δώσει το «πράσινο φως» για την κατάργηση ουσιαστικά του ασυμβίβαστου. Μία ακόμη χρονιά που οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν χωρίς άδεια, αφού το πάρε - δώσε κυβέρνησης και ιδιοκτητών συνεχίζεται. Το θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών, με οφ σορ εταιρίες, με αχυράνθρωπους, με προβλήματα στο «πόθεν έσχες», ήταν η αιτία που το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επί προεδρίας Βασίλη Λαμπρίδη κήρυξε άγονο το διαγωνισμό για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Είναι αμφίβολο εάν οι άδειες θα χορηγηθούν πριν από τις εκλογές. Η ΝΔ ήδη έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της λέγοντας πως δε θα πρέπει να δοθούν άδειες πριν από τις εκλογές και μέχρι τότε να ισχύσει το σημερινό καθεστώς. Στην ίδια κατεύθυνση, όπως φαίνεται, κινείται και η κυβέρνηση, γιατί ουσιαστικά και τα δύο μεγάλα κόμματα, έχουν «απολαβές» και «αλληλοπαροχές» από την τηλεοπτική ασυδοσία.

Στις 30 του Μάη ορίστηκε από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας δε χάνει την ευκαιρία να μιλήσει για ανεξάρτητη αρχή, δίνοντάς της μάλιστα και «προνόμια», όπως την αρμοδιότητα προκήρυξης και χορήγησης αδειών. Ο υπουργός Τύπου αφού είχε τον πρώτο λόγο στα ΠΔ που καθορίζουν τους όρους και τον τρόπο της χορήγησης αδειών, τώρα ρίχνει το «μπαλάκι» στο ΕΣΡ για το πότε θα χορηγηθούν οι τηλεοπτικές άδειες. Είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, θα μπορούν και πάλι να κρύβονται πίσω από οφ σορ εταιρίες ή πρόσωπα που εικονικά θα εμφανίζονται σαν μέτοχοι και η διαπλοκή και το ασυμβίβαστατο θα ζουν και θα «βασιλεύουν»

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι φέτος το νέο ΕΣΡ προχώρησε σε κώδικες δεοντολογίας δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών. Κώδικες που ενέχουν κινδύνους για τα δικαιώματα των πολιτών. Σε άρθρο οι κώδικες αναφέρονται σε μετάδοση διαδηλώσεων και πολιτικών συγκεντρώσεων τονίζοντας ότι δεν επιτρέπονται σκηνοθετικά τεχνάσματα και δεν «πρέπει να προβάλλονται εμπρηστικά συνθήματα». Ο υπουργός μάλιστα χωρίς να ενημερώσει το ΕΣΡ πρόσθεσε άρθρο σύμφωνα με το οποίο μπορεί ουσιαστικά να γίνει αναίρεση των διατάξεων εάν υπάρχουν λόγοι «υπέρτατων αγαθών» ή «δημοσίου συμφέροντος». Ποιος όμως και με ποια κριτήρια θα καθορίσει ποιο θεωρείται «εμπρηστικό σύνθημα» και ποιο είναι το «δημόσιο συμφέρον»; Η προσθήκη του άρθρου 17 από τον υπουργό Τύπου προκάλεσε την αντίδραση του ΕΣΡ θέτοντας ζήτημα νομιμότητας, θέμα για το οποίο τον τελικό λόγο θα τον έχει το ΣτΕ.

Τη χρονιά που πέρασε χορηγήθηκαν άδειες σε 15 ραδιοφωνικούς σταθμούς του Λεκανοπεδίου, που έφτασαν τις 35. Και εδώ όμως υπήρξαν μέσω «παρατηρήσεων» παρεμβάσεις του υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτόπαππα.

Σημαντικές ήταν οι αλλαγές που επήλθαν το 2002 σε ομίλους των ΜΜΕ. Ο Ομιλος Ανδρουλιδάκη άρχισε να καταρρέει ενώ οι εργαζόμενοι στον τηλεοπτικό σταθμό TEMPO ξεκίνησαν πολύμηνες κινητοποιήσεις ζητώντας τα δεδουλευμένα τους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι είναι μετέωροι, αφού τα παιχνίδια παίζονται σε βάρος τους. Το ΕΣΡ πήρε απόφαση ν' ανακαλέσει την άδεια του TEMPO. Κινητοποιήσεις έγιναν και από τους εργαζόμενους στο ραδιοφωνικό σταθμό του Μ. Ανδρουλιδάκη «Plannet», που βγήκε τελικά σε πλειστηριασμό και ουσιαστικά αγοράστηκε από την τράπεζα Πειραιώς. Ακολούθησε μία ακόμη μεγάλη κατάρρευση, αυτή της ψηφιακής συνδρομητικής τηλεόρασης του ομίλου ALPHA, της «Alfa Digital», αφήνοντας στο δρόμο τους συνδρομητές. Μετά από αυτή την εξέλιξη ανακατατάξεις έγιναν και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, αφού απομακρύνθηκε από τη θέση του προέδρου του Ομίλου ο Στ. Τσοτσορός και τα ηνία έχει αναλάβει ο Δ. Κοντομηνάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από τον Υμηττό, την Πάρνηθα και την Αίγινα(2003-10-21 00:00:00.0)
Οι «δικτυώσεις» του TEMPO(2003-01-29 00:00:00.0)
Κρίνεται σήμερα η «τύχη» του(2002-10-22 00:00:00.0)
Πειρατεία... ψηλά στον Υμηττό(2002-07-12 00:00:00.0)
Πρόστιμο 10 εκατ. για ψευδή «αποκλειστικότητα»(2001-12-14 00:00:00.0)
Ν' αυξηθεί ο αριθμός των συχνοτήτων(2001-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ