Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η αίγλη της Μιδέας

Πλούσια ανασκαφική «σοδειά» στη Μυκηναϊκή Ακρόπολη

Νέα, σημαντικά στοιχεία για την ιστορία και τη σημασία της Μυκηναϊκής Ακρόπολης της Μιδέας στην Αργολίδα, απέφεραν οι φετινές, ελληνοσουηδικές ανασκαφές στην περιοχή.

Οι αρχαιολόγοι επαναβεβαίωσαν την καταστροφή της Ακρόπολης από σεισμό και πυρκαγιά (τέλη του 13ου αι. π.Χ.). Η κυκλώπεια αναβάθρα στην ανατολική πύλη και το αποχετευτικό σύστημα στα νοτιοδυτικά κτίρια αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την οργάνωση του χώρου και την υποδομή της Ακρόπολης, ανάλογα με εκείνα των δύο άλλων μεγάλων Μυκηναϊκών Ακροπόλεων της Αργολίδας, στις Μυκήνες και την Τίρυνθα.

Αποκαλύφθηκαν αξιόλογα κινητά ευρήματα, όπως τοιχογραφίες, κεραμική με εικονιστικές παραστάσεις και τροχήλατα ειδώλια. Η ακμή των εργαστηρίων της Μιδέας πιστοποιήθηκε από την πληθώρα εργαλείων και ακατέργαστων κομματιών από ημιπολύτιμους λίθους, κάτι που φέρει τη συγκεκριμένη Ακρόπολη στο ίδιο επίπεδο με όλα τα μεγάλα μυκηναϊκά κέντρα.

Στη δυτική πύλη, δυτικότερα του οικοδομικού συγκροτήματος που ήδη αποκαλύφθηκε, συνεχίστηκε η έρευνα μιας τομής που ανοίχτηκε παράπλευρα του τείχους, όπου αποκαλύφθηκε τοίχος ενός ευρύχωρου δωματίου σε επαφή με το τείχος. Ωστόσο, το δάπεδο και τα ευρήματα ήταν κατεστραμμένα από λιθοσωρούς που είχαν καταπλακώσει την περιοχή. Οι λιθοσωροί δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της έρευνας.

Τα πλουσιότατα ευρήματα από την ανασκαμμένη τομή αφορούν κυρίως θραύσματα αγγείων και όστρακα του β΄ μισού του 13ου αι. π.Χ., που ανήκουν σε όλους τους τύπους της μυκηναϊκής κεραμικής. Τα ξεχωριστά ευρήματα είναι: αμφορίσκος, σκύφος, θραύσμα εικονιστικού κρατήρα με παράσταση άρματος, αποθηκευτικός ψευδόστομος αμφορέας, πιθάρια και μαγειρικά σκεύη.

Βόρεια της δυτικής πύλης, όπου παλαιότερα αποκαλύφθηκαν τμήματα δωματίων και δρόμου, συνεχίστηκε η αποκάλυψη νέων δωματίων. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι υπήρχαν δύο κτίρια, τα οποία οριοθετούσε διαμορφωμένος στο φυσικό βράχο δρόμος. Το ένα κτίριο έχει πέντε δωμάτια, ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις και είσοδο. Ηταν αρχικά καλυμμένο με τοιχογραφίες. Το άλλο κτίριο έχει τρία ευρύχωρα δωμάτια που επικοινωνούν μεταξύ τους. Σε ένα δωμάτιο αποκαλύφθηκε τμήμα αποχετευτικού συστήματος, με υπόγεια δεξαμενή, λαξευμένη στο βράχο που συγκοινωνεί με αγωγό κτισμένο με μεγάλους λίθους και καλυμμένο με λίθινες πλάκες. Στο εσωτερικό της δεξαμενής βρέθηκαν πεσμένοι λίθοι και μυκηναϊκή λίθινη βάση κίονα, σχεδόν ακέραιη.

Σε όλα τα δωμάτια και στο δρόμο βρέθηκε άφθονη κεραμική του β΄ μισού του 13ου αι. π.Χ. Συγκολλήθηκαν αρκετά αγγεία, όπως σκύφοι, κρατήρες, κύπελλα, ψευδόστομοι αμφορείς πρόχοι, αλάβαστρα και αρκετά μικροσκοπικά χειροποίητα αγγεία. Σε ένα δωμάτιο βρέθηκε μια μικρή λεκάνη με κόκαλα αιγοειδούς ζώου (προφανώς κατάλοιπα τροφής), μαρμάρινο μήλο λαβής ξίφους, έντονα καμένο και χάλκινη τριχολαβίδα. Σε άλλο δωμάτιο βρέθηκε, μεταξύ άλλων, ένα γυναικείο τροχήλατο ειδώλιο, στο οποίο δε σώζονται τα κεφάλια και τα υψωμένα χέρια, με παράσταση δύο καθιστών ζώων. Επίσης, αρκετά ακατέργαστα κομμάτια από φίλντισι και ημιπολύτιμους λίθους (αχάτης, ορεία κρύσταλλος, στεατίτης, φθορίτης), μερικοί από τους οποίους φέρουν ίχνη κοπής. Βρέθηκαν οστέινα και λίθινα εργαλεία, θραύσματα από λίθινα και μολύβδινα σκεύη, μολύβδινοι σύνδεσμοι για την επισκευή αγγείων, σφονδύλια από πηλό και στεατίτη, χάλκινες περόνες και βελόνες, λεπίδες και απολεπίσματα από οψιανό και πυριτόλιθο, αρκετή ποσότητα ώχρας, πήλινα κεραμίδια και τροφικά κατάλοιπα (όστρεα, οστά ζώων, απανθρακωμένοι καρποί, κ.ά.).

Οι ανασκαφές διεξήχθησαν από 17/6 - 19/7, υπό τη διεύθυνση της επίτιμης διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δρ. Αικατερίνης Δημακοπούλου και με τη συμμετοχή της διευθύντριας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ν. Διβάρη - Βαλάκου, ενώ επικεφαλής της Σουηδικής ομάδας ήταν η δρ. Ann - Louise Schallin.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ