Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πρόταση για απεργιακό πρόγραμμα και πλαίσιο αιτημάτων

Επιστολή προς όλα τα συνδικάτα για την αντιμετώπιση της επίθεσης, που εξαπολύει το κεφάλαιο, ενόψει και της ανάληψης προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα

Εκκληση που περιέχει πρόταση για συγκεκριμένους αγώνες, με πλαίσιο διεκδίκησης, το οποίο αναφέρεται στο σύνολο των προβλημάτων της εργατικής τάξης και ανταποκρίνεται στο μέγεθος της επίθεσης που εξαπολύει το κεφάλαιο, απηύθυνε χτες με επιστολή της προς όλα τα συνδικάτα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Με την επιστολή γίνεται αναφορά στους στόχους της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2003, στο πλαίσιο των αντιδραστικών μέτρων που προωθούνται, για να χτυπηθούν οι λαϊκές αντιδράσεις, αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει αγωνιστική προβολή των αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Η επιστολή κατατίθεται για συζήτηση στο σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ περιέχει και συγκεκριμένες απεργιακές εκδηλώσεις, για τις οποίες καλούνται να πάρουν σχετικές αποφάσεις η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Το σύνολο των συνδικάτων καλείται να συζητήσει και να αποφασίσει πάνω στις προτάσεις και να πιέσει τις τριτοβάθμιες οργανώσεις να πάρουν απόφαση. Παράλληλα, κάνει καθαρό ότι σε κάθε σύνοδο των αρμοδίων υπουργών της ΕΕ, στη διάρκεια του εξαμήνου, τα Συνδικάτα θα δίνουν το δικό τους αγωνιστικό «παρών».

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Οπως είναι γνωστό, με την έναρξη της νέας χρονιάς, η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει αυτό το εξάμηνο, προκειμένου να επισπεύσει και να βαθύνει τα μέτρα σε βάρος των μισθωτών στις Εργασιακές Σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Παιδεία, στην Υγεία και στο σύνολο των εργατικών κατακτήσεων και λαϊκών δικαιωμάτων.


Κι επειδή οι κυβερνητικοί παράγοντες γνωρίζουν ότι αυτή η ένταση των αντιλαϊκών μέτρων θα πολλαπλασιάσει τις λαϊκές αντιδράσεις προετοιμάζουν ένα αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, που θα φτάνει έως την απαγόρευση εργατικών διαδηλώσεων, πορειών και απεργιακών κινητοποιήσεων.

Το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα έχει μια σπουδαία ευκαιρία, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003, να αναπτύξει μια πλούσια πολύμορφη δράση, ώστε όχι μόνο να αποκαλύψει τους στόχους της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά να αναδείξει στόχους και αιτήματα που αντανακλούν τις σύγχρονες ανάγκες για τη λαϊκή οικογένεια.

Στόχοι πάλης

Στους στόχους αυτούς θα μπορούσαν να ξεχωρίζουν:

 • Η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε βάρος του λαού του ΙΡΑΚ. Η αποκάλυψη του ρόλου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
 • Η απαίτηση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
 • Η υπεράσπιση του 8ωρου, της πλήρους σταθερής Απασχόλησης χωρίς ελαστικότητα και απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Η απόρριψη της απασχολησιμότητας.
 • Η διεκδίκηση 35ωρου απασχόλησης σε 5νθήμερο, με 7ωρη ημερήσια δουλιά, με αύξηση των αποδοχών και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος της Απεργίας, των διαδηλώσεων και των πορειών.
 • Η ανάγκη πραγματικών αυξήσεων στους μισθούς, τα ημερομίσθια και τις συντάξεις. Η εξασφάλιση ίδιων μισθολογικών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στους Οικονομικούς Μετανάστες.
 • Η Δημόσια, Υποχρεωτική και Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, που να είναι σε αντιστοιχία με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
 • Η απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων.
 • Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.


Μια τέτοια πλατφόρμα, για να προβληθεί και να εκλαϊκευτεί χρειάζεται να στηριχτεί σε ένα ανάλογο αγωνιστικό πρόγραμμα, που θα αγκαλιάζει ολόκληρη την περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας.

Απεργιακό πρόγραμμα

Για το λόγο αυτό το ΠΑΜΕ προτείνει να προκηρυχτεί από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ένα πρόγραμμα απεργιακών εκδηλώσεων, που στη συνέχεια να εμπλουτιστεί από τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα ίδια τα Σωματεία.

Το πρόγραμμα αυτό να είναι:

 • Προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας την Παρασκευή 24 Γενάρη και Συγκέντρωση στο Ναύπλιο, αφού εκεί την ημέρα αυτή θα γίνεται η Σύνοδος Κορυφής των Υπουργών Εργασίας των Χωρών της ΕΕ.
 • Στις 20 Μάρτη ημέρα Πέμπτη κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας με θέματα Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνική Ασφάλιση, αφού την ίδια μέρα στις Βρυξέλλες για τα θέματα αυτά θα συνεδριάζουν οι πρωθυπουργοί των χωρών της ΕΕ.
 • Προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας για την 1η Μάη 2003.
 • Προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας για την Παρασκευή 20 Ιούνη 2003 ημέρα που θα ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής στη Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονη πανελλαδική συγκέντρωση στη συμπρωτεύουσα.

Το αγωνιστικό αυτό πρόγραμμα προτείνουμε για συζήτηση σ' όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις καλούμε να απαιτήσουν από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν στην προκήρυξη των κινητοποιήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, το Ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, ούτως ώστε το 6μηνο της Ελληνικής Προεδρίας η Ελλάδα να γνωρίσει ένα νέο κύκλο αγωνιστικής ανάτασης και εργατικών κινητοποιήσεων.

Παράλληλα, τα Συνδικάτα της Εργατικής Τάξης όχι μόνο δε θα απουσιάσουν από Συνόδους Υπουργών που θα γίνουν στη χώρα μας για την Παιδεία, τους Μετανάστες, το Περιβάλλον, την Αγροτική παραγωγή κλπ, αλλά θα δράσουν αποφασιστικά και συντονισμένα με ολόκληρο το μαζικό κίνημα για τα κεφαλαιώδη αυτά ζητήματα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org