Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Μόνο το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις νέες ρυθμίσεις
  • Συζητήθηκε χτες η σχετική τροπολογία στη Βουλή
  •  Αχιλ. Κανταρτζής: Η διαπλοκή είναι σύμφυτη με το σύστημα
  • Αντιδράσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να είναι οι μόνοι που τάσσονται υπέρ της, συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για τον έλεγχο των δαπανών των κομμάτων ενόψει των εκλογών, που χαρακτηρίστηκε «συμπληρωματική» στην ισχύουσα νομοθεσία, από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Την τροπολογία πάντως χτες δήλωσε ότι καταψηφίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κυριάκος Σπυριούνης, ενώ κριτική άσκησαν και οι Λευτέρης Βερυβάκης και Αναστάσιος Πεπονής. «Η διαπλοκή η αλληλεξάρτηση που υπάρχει ανάμεσα στο κεφάλαιο και στα κόμματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντά του είναι σύμφυτα με το οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε», σημείωσε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρζής, προσθέτοντας πως «το να λέει κάνεις ότι με ένα νόμο μπορεί να λυθεί αυτό το φαινόμενο είναι σαν να καλλιεργεί αυταπάτες».

Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα στα ΜΜΕ σημείωσε ότι «προβάλλονται οι θέσεις του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα δελτία ειδήσεων» λέγοντας ότι «η διαπλοκή ζει και βασιλεύει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Οσον αφορά τα όσα προβλέπει η τροπολογία, σημείωσε ότι υπάρχουν έμμεσες δυνατότητες αυξήσεις του «πλαφόν» των δαπανών. Για την αύξηση των εξόδων των υποψηφίων σημείωσε την αντίθεση του ΚΚΕ, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση τουλάχιστον θα μπορούσε να περιορίσει την αύξηση στο ύψος του πληθωρισμού.

Σχετικά με την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων στα ΜΜΕ, σημείωσε ότι «ουσιαστικά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ θα μονοπωλούν και πάλι τις συζητήσεις». Επικίνδυνη χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ την εμπλοκή εισαγγελικών αρχών στις διαδικασίες για την προβολή των κομμάτων σχολιάζοντας σχετικές προτάσσεις, μιλώντας για «καθεστώς αυταρχισμού και φίμωσης». Παίρνοντας το λόγο η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου υποστήριξε ότι με την τροπολογία «επιφέρουμε τις αλλαγές που κατέδειξε η πράξη ότι είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η διαφάνεια των κομμάτων». Σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις είναι «αντικείμενο εξαντλητικών συζητήσεων στα πλαίσια της διακομματικής», ενώ έχουν ληφθεί υπόψη και οι προτάσσεις της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας.

Αναφορικά με τα κόμματα σημείωσε ότι οι δαπάνες των λεγόμενων «μεγάλων» κομμάτων είναι μεγαλύτερες μεν αριθμητικά όμως οι «κατά κεφαλήν» δαπάνες των μικρών κομμάτων είναι μεγαλύτερες, αφού προβλέπεται για όλα τα κόμματα το ίδιο πλαφόν. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατσιλιέρης έκανε λόγο για προσπάθεια προστασίας της πολιτικής ζωής του τόπου σημειώνοντας ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη λειτουργία του συστήματος ελέγχου.

Πάντως για καθυστέρηση στη συμπλήρωση της ισχύουσας νομοθεσίας έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Βερυβάκης σημειώνοντας ότι «είναι πολύ αργά πια να κάνουμε παρεμβάσεις», προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα ώστε οι κυρώσεις να είναι αποτελεσματικές και να φτάνουν μέχρι και της έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα. Παρόμοια κριτική άσκησε και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Αναστάσιος Πεπονής σημειώνοντας ότι δεν μπορεί η Βουλή να μιλά για προεκλογικές δαπάνες, όταν ήδη ξοδεύονται τεράστια ποσά για προεκλογική προπαγάνδα. Σημείωσε μάλιστα ότι «αποθεώνεται η ευνοιοκρατια εξωκοινοβουλευτικών κέντρων σε συγκεκριμένους υποψήφιους». Την αντίθεσή του στο θέμα του ελέγχου των δαπανών των κομμάτων εξέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Επαμεινώνδας Ζαφειρόπουλος. Ζήτησε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση «να δώσετε προληπτικό χαρακτήρα στο έλεγχο που θέλετε να επιβάλλετε εκ των υστέρων», ζητώντας τη σύσταση επιτροπών κατά τόπους όπου θα προϊσταται ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών με δικαίωμα άμεσης παρέμβασης, σημειώνοντας ότι ο εκ των υστέρων έλεγχος θα οδηγήσει σε ατέρμονες δικαστικές δαπάνες.

«Αναποτελεσματικές» χαρακτήρισε τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση και η Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του Συνασπισμού, ο βουλευτής του κόμματος Πέτρος Κουναλάκης τάχθηκε υπέρ της σύστασης μεικτής επιτροπής ελέγχου με τη συμμετοχή δικαστικών και βουλευτών, σημειώνοντας ότι «τα δυο μεγάλα κόμματα ξοδεύουν δισεκατομμύρια χωρίς να υπάρχει έλεγχος». Για συνεχή υπέρβαση των δαπανών των υποψηφίων, ιδίως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Γεώργιος Ρόκος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε κουβέντα από τα αστικά κόμματα που τάχα κόπτονται για τη διαφάνεια(2020-06-26 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί η τροπολογία(2006-07-12 00:00:00.0)
Ανούσια δικομματική αντιπαράθεση(2002-05-16 00:00:00.0)
Ανισος θα είναι και αυτός ο προεκλογικός αγώνας(2000-02-29 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε ο κυβερνητικός εμπαιγμός(2000-01-27 00:00:00.0)
Πρόεδρος ο Κ. Παπούλιας(1998-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ