Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δεν πάει άλλο έτσι»

Με κοινή τους δήλωση οι Θ. Μικρούτσικος, Β. Παπακωνσταντίνου και Δ. Τσακνής γνωστοποιούν την απόφασή τους να στηρίξουν το ΚΚΕ σ' αυτές τις εκλογές

«Σ' αυτές τις εκλογές στηρίζουμε το ΚΚΕ για να δυσκολέψουμε όλους όσοι επιβουλεύονται το μέλλον της νέας γενιάς στην πατρίδα μας». Αυτών των σειρών έχουν προηγηθεί πολλές άλλες που απαντούν στο «γιατί» οι δημοφιλείς καλλιτέχνες Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Διονύσης Τσακνής επέλεξαν η ψήφος τους να είναι «κόκκινη» στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το κείμενο που φέρει τις υπογραφές τους και που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, έχει ως εξής:

«Δεν πάει άλλο έτσι.

Γεννηθήκαμε μέσα στον Εμφύλιο και στον απόηχό του.

Πριν, ο μεγάλος Πόλεμος, μετά χρόνια δύσκολα.

Οι άνθρωποι πίστεψαν, αγωνίστηκαν, προδόθηκαν, κάθε φορά ξανάρχιζαν από την αρχή. Οράματα, ελπίδες για καλύτερη ζωή, νέοι πόλεμοι, άλλοτε μακρινοί, άλλοτε κοντινοί.

Περάσαμε δικτατορίες, κοινοβουλευτικές δημοκρατίες με αδιέξοδα, κάποιες φορές ελπίδες για αλλαγή.

Ονειρευτήκαμε τη μέρα που οι άνθρωποι απελευθερωμένοι θα άξιζε τον κόπο να ζούνε. Τη μέρα που ο Ποιητής θα είχε χρόνο να ψαρεύει και ο ψαράς το χρόνο να γράφει ποιήματα. Και αντί γι' αυτό, τα τελευταία χρόνια βιώνουμε για μια ακόμα φορά το σκοτάδι. Μαύρο, πίσσα.

Αλλά εμείς δεν το βάζουμε κάτω. Μπορεί ο κύκλος των Δολοφόνων να μην κλείνει ποτέ. Μπορεί να μεταμφιέζονται και επομένως να είναι πιο επικίνδυνοι αλλά και ο κύκλος των Ποιητών δεν κλείνει ποτέ.

Μπαίνουμε στον 21ο αιώνα, σε μια νέα βαρβαρότητα. Μας ετοιμάζουν έναν νέο Μεσαίωνα.

Και δείγματα μάς έδωσαν για επίδειξη ισχύος. Και τη Σερβία βομβάρδισαν με χίλια αεροπλάνα την ημέρα. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ να κάνουν ό,τι θέλουν και όλες οι ευρωπαϊκές "σοσιαλιστικές" κυβερνήσεις, δουλικές, υποταχτικές ν' ακολουθούν.


Και η καθημερινή μας ζωή, σκοτάδι κι αυτή. Ο τζόγος, το κέρδος. Νέος θεός το χρήμα.

Ιδού το πρότυπο για τη νέα γενιά. Και ανεργία και κοινωνίες των δύο τρίτων.

Αυτά μας ετοιμάζουν. Κι αυτά εμείς δεν τα θέλουμε.

Δεν πάει άλλο έτσι.

Υπάρχει αντίσταση σε όλα αυτά; Υπάρχει, τη ζήσαμε.

Στις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού ενάντια στον πόλεμο.

Το αισθανθήκαμε βλέποντας τους θαρραλέους διαδηλωτές του Σιάτλ.

Μακριά στο βάθος υπάρχει παράθυρο. Μα πρέπει να το ανοίξουμε. Και θα το ανοίξουμε όλοι μαζί χωρίς δογματισμούς και χωρίς υποχωρήσεις. Μια Αριστερά ενωμένη, πάνω σε αρχές. Μακριά από "διαχειρίσεις του συστήματος", μακριά από το "εφικτό", μακριά και από αντιλήψεις ότι δήθεν κατέχουν κάποιοι την "απόλυτη αλήθεια".

Τιμούμε όλες τις οργανώσεις και τους αγωνιστές της Αριστεράς.

Πιστεύουμε ότι σήμερα κανείς μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Η νέα πορεία χρειάζεται τη συμβολή όλων ανεξαιρέτως, χωρίς προκαταλήψεις και αποκλεισμούς.

Ομως οι εκλογές είναι μπροστά μας και καλούμαστε να ψηφίσουμε έστω και αν η τράπουλα είναι σημαδεμένη.

Στις μαθητικές κινητοποιήσεις, στον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, στις διαδηλώσεις εναντίον των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη, στο Ακτιο, στην Κέρκυρα, συναντήσαμε τα παιδιά του ΚΚΕ. Ηταν εκεί, μπροστά, πάντα παρόντες.

Η άμυνα και μετά η επίθεση δε γίνεται χωρίς τη ραχοκοκαλιά της ομάδας.

Παρά τις διαφωνίες μας σε ιδεολογικά θέματα και ειδικότερα σε ζητήματα Τέχνης και Πολιτισμού, στηρίζουμε σ' αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ για να δυσκολέψουμε όλους όσοι επιβουλεύονται το μέλλον της νέας γενιάς στην πατρίδα μας».



Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ