Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προεκλογικά εμπορεύματα

Εμπόρευμα σε πάγκο πλανόδιου πωλητή μετατρέπουν αυτές τις μέρες οι κυβερνώντες την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Σε ένα παζάρι χωρίς προηγούμενο, χωρίς ντροπές και αναστολές, τα επίλεκτα στελέχη των «εκσυγχρονιστών» μοιράζουν μετάλλια και διπλώματα τιμής... Στην πόλη της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, διοργάνωσε χτες προεκλογική φιέστα για να παραδώσει, μέσα σε τυμπανοκρουσίες, ύψιστες τιμές στους αντιστασιακούς! Τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τη λαμπρότερη σελίδα της νεότερης ιστορίας του τόπου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους αντιμετωπίζει σαν «ιθαγενείς» και τους μοιράζει μετάλλια που λάμπουν... Βέβαια, τούτες οι μέρες προσφέρονται για εκδηλώσεις προβολής. Προσφέρονται για γιορτές και πλούσιες εξαγγελίες λίγο πριν την κάλπη.

Το νέο ύφος και ήθος της κυβέρνησης Σημίτη, που προπαγανδίστηκε τα δέοντα από τα Μέσα Ενημέρωσης, και η αποβολή των παλαιοκομματικών τακτικών μπαίνουν για λίγο στο συρτάρι. Οι ψηφοθηρικές τακτικές του παρελθόντος αναβιώνουν και μάλιστα δημιουργούν μια «παροχολογία» άνευ προηγουμένου. Η δοκιμασμένη πολιτική συνταγή για παροχές στο θορυβημένο και προβληματισμένο λαό γίνεται σημαία του προεκλογικού αγώνα των «σοσιαλιστών». Τα μεγάλα λόγια, το τέλος της εποχής του ρουσφετιού, η καταδίκη των αναχρονιστικών κομμάτων και των επιλογών τους αποδεικνύονται στην πράξη «κούφιες» διακηρύξεις. Σαράντα μέρες πριν τις εκλογές τα πάντα αγοράζονται και πωλούνται με έναν και μοναδικό στόχο, τη Δευτέρα στις 10 του Απρίλη να κυβερνήσουν εκ νέου τον τόπο.

Στο φτωχό και ανερυθρίαστο πάρε - δώσε, χτες θύματα ήταν οι αντιστασιακοί. Προχτές, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέσα σε δασικές εκτάσεις, για τους οποίους, ως εκ θαύματος, πλέον δεν υφίστανται κυρώσεις. Οι αθλητές του στίβου, που πριν μερικά χρόνια επιβίωναν με μισθούς πείνας και απειλούσαν με αποχή από τις μεγάλες διοργανώσεις, έγιναν και αυτοί - μέσα από τους θριάμβους τους - αντικείμενο προεκλογικού χαρακτήρα. Οι αγρότες της Κρήτης έγιναν με τη σειρά τους «παιχνίδι» ψηφοθηρικών αθλιοτήτων, αφού η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες αποφάσισαν σημαντικές εκπτώσεις στο ναύλο των φορτηγών οχημάτων, που μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα από το νησί. Μείωση, βέβαια, προσωρινή που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 του Ιούνη! Σ' όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι φιέστες των μεγάλων έργων. Τα εγκαίνια 10 και 20 χιλιομέτρων καινούριων δρόμων, το μετρό, τα νέα κλειστά γυμναστήρια. Είναι και εκείνες οι ουρές έξω από τα πολιτικά γραφεία για μια θέση στον «ήλιο» του δημοσίου, που σου «σπαράζουν» την ψυχή. Οι ψεύτικες υποσχέσεις μέχρι την 9η του Απρίλη.

Ολαός μας όμως πρέπει να γνωρίζει και σίγουρα το γνωρίζει πολύ καλά ότι οι παροχές λίγες μέρες πριν από τις εκλογές σηματοδοτούν πάντα μια επίθεση την επομένη των εκλογών στο λαϊκό εισόδημα. Οι ψηφοθηρικές εξαγγελίες έκρυβαν από πίσω τους, σε όλη τη διαδρομή του πολιτικού βίου αυτού του τόπου, βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές. Οι θέσεις εργασίας, που μοιράζουν αφειδώς τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, ιστορικώς αποδεδειγμένα, μέσα στις τετραετίες διακυβέρνησής τους, έγιναν υψηλά νούμερα στο δείκτη της ανεργίας. Οι αυξήσεις των μισθών μεταφράστηκαν σε «πάγωμά» τους. Η ευαισθησία που επιδεικνύουν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού για την κοινωνική πολιτική παραμονές των εκλογών, όταν έρχονται στην εξουσία γίνονται συντάξεις πείνας, ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων και περικοπές στις δαπάνες για την υγεία και τη μόρφωση του ελληνικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ