Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΛΕΩΝΙΔΑΣ
«Πολύτιμο βοήθημα γνώσης για τους σημερινούς λαϊκούς αγωνιστές»

«Με την έκδοση αυτή φτάνει στα χέρια των σημερινών λαϊκών αγωνιστών, που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, το σημαντικό αυτό υλικό των φύλλων του "Ριζοσπάστη", πολύτιμο βοήθημα γνώσης, πείρας, αγωνιστικής ανάτασης και απόφασης για θυσίες σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς». Τα παραπάνω σημείωσε ο Δημήτρης Παπαλεωνίδας, διευθυντής των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», μιλώντας στην παρουσίαση του Ιστορικού Λευκώματος του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ». Παραθέτουμε, στη συνέχεια, την ομιλία του Δ. Παπαλεωνίδα:

«Οι εκδόσεις μας στην τριαντάχρονη πορεία τους εξέδωσαν εκατοντάδες τίτλους βιβλίων για την Κατοχή και τον Εμφύλιο, καθώς και λευκώματα - ντοκουμέντα. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας για προβολή της περιόδου αυτής, αλλά και πλευρών της, προχωρήσαμε σ' αυτήν την έκδοση των φύλλων του "Ριζοσπάστη" της περιόδου της Κατοχής, των Δεκεμβριανών και του μεσοδιαστήματος από τη λήξη των Δεκεμβριανών μέχρι τη Βάρκιζα, δίνοντας τη δυνατότητα στον μελετητή, στον ιστορικό του μέλλοντος να έχει μια σημαντική πηγή καταγραφής γεγονότων, πολιτικών αποφάσεων, εκτιμήσεων, αναλύσεων όπως αυτές καταγράφτηκαν στις σελίδες του "Ριζοσπάστη". Ταυτόχρονα, με την έκδοση αυτή, φτάνει στα χέρια των σημερινών λαϊκών αγωνιστών, που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, το σημαντικό αυτό υλικό των φύλλων του "Ριζοσπάστη", πολύτιμο βοήθημα γνώσης, πείρας, αγωνιστικής ανάτασης και απόφασης για θυσίες σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς.

Η έκδοση των φύλλων του "Ριζοσπάστη" γίνεται σε φυσικό μέγεθος, δηλαδή όπως έβγαινε και τότε μέσα σε συνθήκες παρανομίας.

θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) και τον πρόεδρό του, Μάνο Χαριτάτο, για την παραχώρηση του αρχειακού υλικού, που αφορά στις ενότητες "Ριζοσπάστης της Κατοχής", "Ριζοσπάστης των Δεκεμβριανών" και "Σκόρπια φύλλα μέχρι τη Βάρκιζα". Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Γεώργιο Δολιανίτη, για την παραχώρηση του υλικού της ενότητας "Ριζοσπάστης της Κατοχής - έκδοση Αθήνας", καθώς και των φύλλων 24, 27, 44 της ενότητας "Ριζοσπάστης της Κατοχής", που αποτελούν αρχειακό υλικό της Βιβλιοθήκης του.


Θα ήθελα ακόμη να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την έκδοση αυτή. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον ζωγράφο - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο, που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης, καθώς και τους αδελφούς Γκολέμα, που ανέλαβαν τη φωτογράφιση των πρωτότυπων φύλλων, όπως και τα φιλμ της έκδοσης, το τυπογραφείο Χονδρορρίζου και τον βιβλιοδέτη Σπύρο Σγαρδέλη.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σπύρο Τζουβελόπουλο για την προσφορά από το αρχείο του φύλλων του παράνομου "Ριζοσπάστη" αυτή της περιόδου, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε επόμενη έκδοση.

Πιστεύουμε ότι η έκδοση αυτή θα βρει ανταπόκριση από τους φίλους αναγνώστες. Για μας, θα είναι μια ακόμη συμβολή στην τριαντάχρονη εκδοτική μας πορεία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ