Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκλαϊκεύουν το σύγχρονο ιδεολογικό υπόβαθρο του ιμπεριαλισμού

Οι εργασίες τριήμερου διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ευρω-Ατλαντική: Μια κοινότητα αξιών» ξεκίνησαν χτες στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζονται σήμερα στη Χαλκιδική

Το ιδεολογικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα στηρίξουν οι Ευρωατλαντικοί εταίροι τους σχεδιασμούς και τις δράσεις της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης» εκλαϊκεύεται από χτες στη Θεσσαλονίκη με το πρόσχημα της ανάδειξης ως κοινών των αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της διεθνούς συνεργασίας, της αλληλοκατανόησης, της οικονομίας της αγοράς, της συμπληρωματικότητας, της δημιουργικής συνύπαρξης.

Ομως, πίσω από τις όμορφες λέξεις, μάθαμε, πλέον, να ανακαλύπτουμε τις βάρβαρες επιδιώξεις. Στο όνομα αυτών των αξιών, αλλά και των «ασύμμετρων απειλών», οι ιμπεριαλιστές ενισχύουν τους στρατούς επιβολής των σχεδίων τους. Βομβαρδίζουν λαούς, ανατρέπουν κυβερνήσεις, διαμορφώνουν το δικό τους κράτος δικαίου που, π.χ., οδηγεί σε οριστικοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου, κλπ. Οι ιμπεριαλιστές ενισχύουν τις δομές του ΝΑΤΟ και διευρύνουν παγκόσμια τη δράση του. Διότι, «σε ένα στενά συνδεδεμένο κόσμο, η ασφάλεια των συνόρων της Ευρώπης επιδρά άμεσα στην ασφάλεια της δικής μου χώρας», όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε στην ομιλία του ο Αμερικανός πρέσβης, Τ. Μίλερ.

Κάτω από τον αποκαλυπτικό τίτλο, «Ευρω-Ατλαντική: Μια κοινότητα αξιών», ξεκίνησε λοιπόν χτες στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζεται σήμερα στη Χαλκιδική το διεθνές συνέδριο που διοργάνωσαν το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το υπουργείο Εξωτερικών, η αμερικανική πρεσβεία, το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σε συνεργασία με το London School of Economics και το German Marshall Fund.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Θέμα του οι σχέσεις ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Στόχος του, όπως προέκυψε, η ενίσχυση των αμυντικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δεσμών. Και ειδικότερα για το τρίτο σκέλος, δηλαδή τους κοινωνικούς δεσμούς, σημειώθηκε ότι πρέπει να επιστρατευτούν, σε έναν διατλαντικό διάλογο, ακαδημαϊκοί, στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων, δημοσιογράφοι, όλοι όσοι μπορούν να δράσουν ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

Και ο ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, σε μήνυμα που απέστειλε, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα στη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ έχει θέσει «ως μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητές της ακριβώς την εμβάθυνση και τον εμπλουτισμό του διατλαντικού διαλόγου».

Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα στη Χαλκιδική, με τη συνεδρίαση δύο ομάδων εργασίας. Η πρώτη ομάδα θα ασχοληθεί με το θέμα «Διεθνής τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα» και η δεύτερη με το θέμα «Κοινές αξίες σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον». Στις ομάδες εργασίας συμμετέχουν αντιπρόσωποι υπουργείων Εξωτερικών κρατών-μελών της ΕΕ καθώς και πανεπιστημιακοί ειδικοί στις ευρωατλαντικές σχέσεις.

Προτεραιότητα σε Καύκασο - Κεντρική Ασία

Την ικανοποίησή του, που στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας έχουν τεθεί η Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Καύκασος, η Κεντρική Ασία και οι αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στον κοινό αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, στην παράνομη μετανάστευση και στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και προσώπων, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης, Τ. Μίλερ.

Σημείωσε πως οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη τη συνεργασία της ΕΕ σε αρκετούς τομείς, όπως, π.χ., της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ειδικότερα, έδωσε και πάλι εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση, και δήλωσε: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεργάζεται πάρα πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές και θα καταβάλουμε κάθε απαραίτητη προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί ότι θα συλληφθούν όλοι οι τρομοκράτες και θα δικαστούν».

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν εμπόδια στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα ξεπεραστούν. Σε ό,τι αφορά στην παρουσία αμερικανικών και ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είπε πως αυτή θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται, και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Μαζί ήρθαμε και μαζί θα φύγουμε».

Και σημείωσε πως κοινή πρέπει να είναι η αντιμετώπιση και στα άλλα μέτωπα. Οπως είπε, «Καύκασος και Κεντρική Ασία έχουν αποκτήσει νέα σπουδαιότητα στις παγκόσμιες υποθέσεις. Παίζουν έναν ρόλο-κλειδί στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Είναι αποφασιστική η σημασία τους και για την ικανοποίηση των παγκόσμιων αναγκών ενέργειας».

«Τα καταφέραμε με την απειλή του κομμουνισμού»

Σε συνεργασία ΗΠΑ και ΕΕ, τα καταφέραμε με την απειλή του κομμουνισμού, είπε ο πρέσβης της Βρετανίας, Ντ. Μάντεν, και σημείωσε πως τώρα είναι ανάγκη για συνεργασία με στόχο πιο εποικοδομητικά αποτελέσματα στον τομέα της τρομοκρατίας. Τέλος, αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο μεγάλους εταίρους, που, όπως είπε, ελέγχουν το 50% της παγκόσμιας οικονομίας.

Ακόμη πιο αποκαλυπτικός ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γ. Πασχαλίδης, ανέφερε ότι «στην αρχή η κοινότητα αξιών της ευρωατλαντικής συμμαχίας χρειάστηκε δομές άμυνας, ασφάλειας και συνεργασίας, απέναντι σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού και τώρα τελευταία σε κάθε μορφή ασύμμετρης απειλής, απέναντι σε κάθε μορφή οργανωμένης βίας που διαχειρίζεται το φόβο».

Οι νέες δράσεις

Και διευκρίνισε: «Στις αρχές της δεκαετίας του '90 λίγο μετά τη διάλυση του ανατολικού μπλοκ, πολλοί αναρωτήθηκαν ποια είναι η απειλή που δικαιολογεί μια συνέχεια της αμυντικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ. Νομίζω πως στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, τα όποια ερωτήματα και διλήμματα πάνω σε αυτό το θέμα απαντήθηκαν από τα πράγματα».

Απόλυτα, συμπληρώνουμε εμείς. Ειδικότερα μετά τα όσα είπε ο Αμερικανός ανθύπατος στη χώρα μας.

Και αυτό επιβεβαίωσε ο Ιαν Λέσερ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Διεθνούς Πολιτικής των ΗΠΑ για θέματα Ειρηνικού, όταν είπε πως οι ΗΠΑ έχουν σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση του Ιράκ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση αντίστροφης μέτρησης». Πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι η μόνη περίπτωση που τους απασχολεί στην περιοχή και σημείωσε πως, π.χ., στο Πακιστάν η κατάσταση μπορεί να αλλάξει από βδομάδα σε βδομάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές στη Μεσόγειο» η Τουρκία(2021-07-07 00:00:00.0)
Οχημα υλοποίησης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών για τα Βαλκάνια(2018-12-25 00:00:00.0)
Στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας(2006-06-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-04-20 00:00:00.0)
ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗ(2003-06-27 00:00:00.0)
Πέντε στόχοι για την Προεδρία(2002-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ