Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Με ποιο δικαίωμα;

Ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά του Ιράκ γίνεται όλο και πιο ορατός και η βάση της Σούδας βρίσκεται, ήδη, σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας, ενώ η ευρύτερη περιοχή, με την ανάλογη ενεργοποίηση οπλικών συστημάτων και μέτρων ασφάλειας, θυμίζει πολεμική ζώνη. Ακόμη και οι πύραυλοι «Πάτριοτ» έχουν διατεθεί για την αντιπυραυλική προστασία της και βρίσκονται ουσιαστικά υπό αμερικανικό έλεγχο. Στην πραγματικότητα, η βάση αποτελεί πλέον αμερικανικό έδαφος και λειτουργεί ως προκεχωρημένο πολεμικό ορμητήριο, όπου πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ μπορούν να μπαινοβγαίνουν χωρίς καν τις τυπικές διατυπώσεις, αφού η κυβέρνηση έχει δώσει έγκριση για ελαχιστοποίηση της προειδοποίησης κατάπλου πλοίων και προσγείωσης αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών.

Την ίδια στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου βρίσκεται σε μόνιμη βάση μια ελληνική φρεγάτα και, βέβαια, τα πληρώματα των ιπταμένων ραντάρ «AWACS», ενώ στην πρόσφατη συνάντηση του Γ. Παπαντωνίου με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Μ. Γκρόσμαν, οι Αμερικανοί εξασφάλισαν ακόμη την παραχώρηση του ελληνικού εναέριου χώρου, των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας ως εναλλακτικών για τις προσγειώσεις των πολεμικών που θα παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις, όπως και τη διάθεση των ελληνικών στρατιωτικών νοσοκομείων.

Και μεις αναρωτιόμαστε: Με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση σέρνει τη χώρα στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των Αμερικανών; Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν βρίσκεται σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ