Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΞΑΡΣΗ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΥ

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Ο ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ: «Διόγκωση του αντιαμερικανισμού σε παγκόσμια κλίμακα καταγράφει μεγάλη έρευνα της εφημερίδας International Herald Tribune, η οποία διενεργήθηκε σε 44 χώρες, σε συνολικό δείγμα 38.000 ανθρώπων. Σύμφωνα με την έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, η διεθνής εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών υπέστη σημαντικό πλήγμα την τελευταία διετία, ιδίως στις μουσουλμανικές χώρες, ενώ αρνητικό ρόλο διαδραματίζει η προοπτική του πολέμου κατά του Ιράκ». (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΜΕΤΕΩΡΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ: «Ειδικά στην Ευρώπη είναι εύλογο να περιμένει κανείς πρωτοβουλίες που να αναδεικνύουν ένα αυτόνομο διεθνή ρόλο, σε διαφοροποίηση από τους τυχοδιωκτισμούς του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου. Η ευρεία αντίθεση στην αμερικανική πολιτική που καταγράφει η έρευνα, πρέπει να εκφραστεί στο Ευρωκοινοβούλιο και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». (Από το άρθρο της ΑΥΓΗΣ)

ΝΑΤΟ - ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ: «Το ΝΑΤΟ μπορεί να αναλάβει υποστηρικτικό ρόλο μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ, υποστήριξε χθες από το αρχηγείο της Συμμαχίας ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πολ Γούλφοβιτς. Σύμφωνα με την πρότασή του η συνεισφορά των Συμμάχων θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να αφορά την αποστολή στρατευμάτων για τη διατήρηση της ειρήνης (peacekeeping), τη χρήση κατασκοπευτικών αεροσκαφών AWACS ή ακόμη και την παροχή συστοιχιών πυραύλων Πάτριοτ, για την αποτροπή επίθεσης του Ιράκ εναντίον της Τουρκίας». (ΒΗΜΑ)

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ: «Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί την άλλη εβδομάδα την Ουάσιγκτον κατόπιν προσκλήσεως του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, λίγες μόνον ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, κυρίαρχο θέμα της οποίας θα είναι οι σχέσεις με την Τουρκία. Η νέα τουρκική κυβέρνηση έχει αποκτήσει κεντρικό ρόλο στα σχέδια των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, στην επίλυση του Κυπριακού και στην επίτευξη συμφωνίας για τον Ευρωστρατό». (ΤΑΪΜΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ