Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργία των δημοσίων υπαλλήλων

Η μαζική συγκέντρωση στο Παρίσι

Associated Press

Η μαζική συγκέντρωση στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τη σκυτάλη από τους οδηγούς φορτηγών πήραν, χτες, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα της Γαλλίας, που προχώρησαν σε μαζική απεργία και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Στην απεργία συμμετείχαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι εργαζόμενοι σε ταχυδρομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, νοσοκομεία, εκπαίδευση, τηλεπικοινωνίες, υπουργεία, υπηρεσίες Κοινωνικής Ασφάλισης και εταιρίες ενέργειας... Η απεργία, που οργανώθηκε με την υποστήριξη του συνδικάτου CGT, δήλωσε την κάθετη αντίθεση των εργαζομένων στις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων εταιριών και πρόβαλε τα αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις και υπεράσπιση των συνταξιοδοτικών τους κεκτημένων.

Τη μεγαλύτερη αναστάτωση προκάλεσε η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, λόγω της ακύρωσης του 90% των προγραμματισμένων πτήσεων, που έφερε χάος στα αεροδρόμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι αεροπορικές εταιρίες αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα και πραγματοποιήθηκαν μόνον οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Το CGT δήλωσε ότι στέκεται και στο πλευρό των οδηγών φορτηγών, τα μπλόκα των οποίων διέλυσε η αστυνομία, τη Δευτέρα το βράδυ, «προκειμένου να μην προκληθεί χάος στη χώρα». Πολλοί από τους οδηγούς που συμμετείχαν στα μπλόκα, προσήχθησαν στα αστυνομικά τμήματα για ανάκριση, ενώ πολλά μπλόκα διαλύθηκαν, με την απειλή ότι θα αφαιρεθούν τα διπλώματα οδήγησης από τους διαδηλωτές. Τα δύο μεγάλα συνδικάτα, που οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις, πάντως, δήλωσαν ότι δεν παραιτούνται τόσο εύκολα από τον αγώνα τους.

Η γαλλική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τη στάση της απέναντι στους οδηγούς, επανέλαβε το πολύ γνωστό και χιλιοειπωμένο, ότι «η Γαλλία είναι μία ελεύθερη χώρα, όπου οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στην απεργία και στις διαδηλώσεις, δεν μπορούν όμως να αποκλείουν τη χώρα και να προκαλούν χάος», τονίζοντας ότι «δε θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν τα γεγονότα του 1996».

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στις διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν σ' όλη τη χώρα, είναι το τρίτο συνεχόμενο χτύπημα στη νεαρή κυβέρνηση Ραφαρέν, μετά τους αγρότες και τους οδηγούς φορτηγών, η οποία δίνει σαφές μήνυμα για την αντίθεση του κόσμου στα αντιλαϊκά σχέδια που προωθούνται σε βάρος του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ