Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομόθυμη καταδίκη της ποινικοποίησης της αντιιμπεριαλιστικής δράσης

Την Τρίτη, 26 Νοέμβρη, πραγματοποιείται συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια στο Κιλκίς, όπου δικάζονται οι έξι αντιΝΑΤΟικοί φιλειρηνιστές

Μαζικά εκφράζεται η καταδίκη της επιχείρησης τρομοκράτησης και διώξεων, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον των αγωνιστών του αντιπολεμικού κινήματος. Την Τρίτη 26 του μήνα, έξω από τα δικαστήρια του Κιλκίς, οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στη δίωξη των 6 φιλειρηνιστών που δικάζονται, επειδή αντιστάθηκαν στον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και στη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο του ιμπεριαλιστικού στρατού. Η Επιτροπή Ειρήνης Καλαμαριάς καλεί τους πολίτες να συμπαρασταθούν και ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να βάλει λεωφορείο για τη μετακίνησή τους. Η αναχώρηση θα γίνει από το εργοτάξιο του Δήμου «Πόντου και Μεταμορφώσεως», την Τρίτη στις 7 π.μ.

Χθες και άλλοι φορείς συντάχθηκαν κάτω από το αίτημα της παύσης της δίωξης, σημειώνοντας πως η πράξη των 6 φιλειρηνιστών θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση αντί να διώκεται.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, στο ομόφωνο ψήφισμά του, σημειώνει:

«Σύρονται σε δίκη 6 φιλειρηνιστές - πατριώτες, γιατί έκαναν αυτό που αποδέχτηκε το σύνολο των Ελλήνων, αντιδρώντας στο βρώμικο πόλεμο και τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999.

Αγωνίζονταν και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος του ΝΑΤΟ ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Αγωνίζονταν να μη νομιμοποιηθεί η Θεσσαλονίκη ως πέρασμα των στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Πιστεύουμε ότι οι διώξεις αυτές αποσκοπούν στον εκφοβισμό του λαού, στη δημιουργία ενός υποκατάστατου που δε θα αντιδρά στις αποφάσεις των ξένων δυνάμεων που εφαρμόζονται στη χώρα μας. Ομως, τα αντιπολεμικά - αντιιμπεριαλιστικά - δημοκρατικά δικαιώματα δεν μπορούν να διώκονται δικαστικά.

Διαμαρτυρόμαστε για την εξέλιξη αυτή και εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους έξι που δικάζονται σε δικαστήριο του Κιλκίς για την παραπάνω δράση τους».

Ο δήμαρχος Αξιούπολης Κιλκίς, Γ. Πολυχρονίδης, δήλωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο τάσσονται στο πλευρό των αγωνιστών της ειρήνης. «Εκπλήσσομαι γι' αυτήν την εξέλιξη. Η γενναιότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε από το λαό μας η βαρβαρότητα των Αμερικανών απέναντι στο γιουγκοσλαβικό λαό, οδηγείται στα δικαστήρια», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) καταγγέλλει ότι στόχος της συγκεκριμένης δίωξης είναι η απομαζικοποίηση του κινήματος ειρήνης και τονίζει πως «η ενέργειά τους αυτή ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα και αποτελεί πράξη υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας». Επίσης, η ΕΔΟΘ καλεί την ελληνική κυβέρνηση, τις δικαστικές αρχές και κάθε φορέα «που εμπλέκεται στην τήρηση των θεσμών να σταματήσουν την ύβρη που συντελείται στο πρόσωπο του ελληνικού λαού και με το λαό μπροστά να υπερασπίζουν καθημερινά την εθνική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων».

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταδικάζει τη δίωξη, σημειώνοντας ότι με τη δίκη αυτή στήνεται στο εδώλιο «το συνταγματικά και ιστορικά κατοχυρωμένο δικαίωμα υπεράσπισης της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Δικάζεται το κοινωνικό δικαίωμα της αλληλεγγύης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και σε κάθε λαό που αντιστέκεται στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών».

Η Ε` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι η ενέργεια των διωκόμενων «ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα και αποτελεί πράξη υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας. Αντίθετα, η απρόσκοπτη διέλευση ξένων στρατευμάτων μπορεί να γίνει μόνο μετά από νόμο που έχει ψηφίσει η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και τέτοιος νόμος δεν έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή».

Με ψηφίσματά τους, τα ΔΣ των Συλλόγων Φοιτητών Φυσικού, Ιατρικής, Ψυχολογικού του ΑΠΘ και του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών καταγγέλλουν ότι η δίωξη «είναι ενταγμένη στην καλλιεργούμενη αντιτρομοκρατική υστερία, μέσα από την οποία προωθούνται στόχοι που στρέφονται ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες και κατακτήσεις του λαού μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ