Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Χανς Μπλιξ

Γρηγοριάδης Κώστας

Στον Χανς Μπλιξ, επικεφαλής των επιθεωρητών που επαναλαμβάνουν τους ελέγχους στο ιρακινό οπλοστάσιο, από τα μέσα της βδομάδας που αρχίζει, στρέφονται τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας.

Από τις δικές του αναφορές, θεωρητικώς, θα κριθεί το κατά πόσο η ιρακινή ηγεσία συμμορφώνεται με το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας ή όχι. Ο ίδιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις πρώτες επαφές που είχε με Ιρακινούς αξιωματούχους μετά από 4 χρόνια διακοπής των επιθεωρήσεων. Ο Σουηδός διπλωμάτης, αν και υπογράμμισε ότι «απομένει στην πράξη να κριθούν οι ιρακινές δεσμεύσεις», δε δίστασε να εκτιμήσει ότι «υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αποφευχθεί μια πολεμική σύρραξη».

Η αισιοδοξία του Μπλιξ και των συνεργατών του, όμως, δε φάνηκε να ενθουσιάζει την Ουάσιγκτον. Αφού πρώτα φρόντισε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των μελλοντικών εκτιμήσεων Μπλιξ, στη συνέχεια αποδύθηκε σε μια προσπάθεια ανακάλυψης νέων προσχημάτων για στρατιωτική επίθεση. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «παραβίαση του 1441 για τον ιρακινό αφοπλισμό» τα πλήγματα που δέχονται τα αεροσκάφη του περιπολώντας στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων» (οι οποίες παρεμπιπτόντως δεν προβλέπονται από καμία απόφαση του ΟΗΕ). Εκρινε, διά στόματος Ράμσφελντ, σχεδόν ως «άσχετο» τον ΓΓ του ΟΗΕ που δε χειροκρότησε την ανακάλυψή τους και απειλεί να θεωρήσει «παραβίαση» το ενδεχόμενο η Βαγδάτη να διακηρύξει ότι «δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής». Κατά τα άλλα, αναμένονται τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων...


Ε.Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χανς Μπλιξ: οι Αμερικανοί ανυπομονούσαν(21/3/2003)
Βαρύ κλίμα, καμία ουσία(20/3/2003)
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση(4/2/2003)
Ενα σατανικό σχέδιο για προσκόμιση «αποδείξεων ενοχής»(4/12/2002)
ΑΤΙΤΛΟ(3/12/2002)
Με απειλές η επανέναρξη των επιθεωρήσεων(26/11/2002)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org