Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Οι λαοί θα ανακόψουν την ολέθρια πορεία του

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ

Από παλιότερη αντιΝΑΤΟική πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας
Από παλιότερη αντιΝΑΤΟική πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας
Κατά τη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του NATO στην Κωνσταντινούπολη (15-19/11/02) κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των εθνικών Κοινοβουλίων των 19 χωρών - μελών του NATO να επενδύσουν με κοινοβουλευτικό μανδύα το νέο ακόμη πιο επικίνδυνο, επιθετικό προσανατολισμό του Συμφώνου με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ανάμεσα στις διάφορες εκθέσεις που συζητήθηκαν στις διάφορες επιτροπές για να στηρίξουν αυτόν τον προσανατολισμό ήταν και η έκθεση του Αμερικανού John Shimkus με τίτλο «Πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία». Και στην έκθεση αυτή, αφού προβάλλεται η ανάγκη μετασχηματισμού του NATO και αναπροσανατολισμού του προς την τρομοκρατία γίνεται εκτενής αναφορά στη διεθνή κατάσταση και στη συνεισφορά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μετά τις 11.9.01, της κάθε χώρας - μέλους του NATO.

Στα πλαίσια αυτής της έκθεσης ο κ. Shimkus προτείνει σχέδιο απόφασης για το Ιράκ το οποίο αποτελεί ένα ξεδιάντροπο μνημείο εκβιασμού και προκρούστειας λογικής που καταλήγει στην «προετοιμασία της πολιτικής και οικονομικής ανοικοδόμησης του Ιράκ μετά τη χρήση στρατιωτικής ισχύος...».

Σε παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας, μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι το NATO, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας εφηύρε ως στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας. Στον ορισμό της τρομοκρατίας, όπως την εννοούν οι ΗΠΑ και το NATO, και όπως πριν ένα χρόνο διατυπώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, περιλαμβάνεται και ο αγώνας των εργαζομένων και των λαών γενικότερα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Ετσι αποκαλύπτεται ότι ο πραγματικός στόχος είναι οι λαοί και το χτύπημα των αγώνων τους, που αναπτύσσονται ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη.

Με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας καταστρατηγούνται, ποδοπατούνται κοινωνικά δικαιώματα, περιστέλλονται δημοκρατικές ελευθερίες, στήνονται νέοι κατασταλτικοί μηχανισμοί και ενισχύονται οι υπάρχοντες, προωθείται με γρήγορους ρυθμούς και επίσημα ο χαφιεδισμός, οργανώνεται και θεσμοθετείται η παρακολούθηση της προσωπικής ζωής των πολιτών.

Φυσικά μένει στο απυρόβλητο η άσκηση και στις χώρες μας καθημερινά της πολύμορφης κρατικής τρομοκρατίας.

Και δικαιολογημένα τίθεται το ερώτημα: Πού πάμε; Ποιος θα μας προστατέψει από τις αυθαιρεσίες δυνάμεων και ηγετών κρατών, όπως ο Πρόεδρος Μπους, που για λόγους εξυπηρέτησης οικονομικών, πολιτικών, στρατηγικών συμφερόντων, μπορούν, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, να κηρύξουν τον πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε»;

Αν δεν υπήρχε το πετρέλαιο...

«Σε ό,τι αφορά στο Ιράκ», συνέχισε ο ομιλητής, «είναι γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να τρέφει συμπάθεια για το δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν. Ομως η παραμονή του ή μη στην εξουσία είναι ζήτημα αποκλειστικά του ιρακινού λαού και όχι ξένων στρατιωτικών επεμβάσεων. Αυτές μέχρι σήμερα, το μόνο που προκάλεσαν ήταν ανυπολόγιστες απώλειες σε ζωές αθώων ανθρώπων και σε υλικές καταστροφές καθώς και τρομερή επιδείνωση της κατάστασης για τον ιρακινό λαό, ενώ μάλλον ενίσχυσαν τη θέση του Σαντάμ Χουσεΐν.

Από την άλλη δεν έχουμε καμιά βέβαιη απόδειξη ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ενισχύει ή υποθάλπει κάποια τρομοκρατική οργάνωση. Δεν έχουμε κάποια δήλωσή του ότι σκοπεύει να επιτεθεί εναντίον οποιουδήποτε.

Προβάλλεται η απαίτηση να καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής που ενδεχόμενα διαθέτει, προφανώς από την εποχή που του τα πούλησαν οι Αμερικανοί ή που ενδεχόμενα κατασκευάζει με τεχνολογία που του έδωσαν οι Δυτικοί, ενώ είναι αποδεκτό άλλες χώρες να διατηρούν τεράστια οπλοστάσια και να τα αναπτύσσουν, όπως η Μεγ. Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ κ.ά. Είναι εξωφρενικό πράγματι v' ακούει κανείς τους ηγέτες των ΗΠΑ να υιοθετούν το «προληπτικό χτύπημα» με πυρηνικά όπλα και μάλιστα εναντίον και χωρών που είναι γνωστό ότι διαθέτουν επίσης τέτοια, όπως είναι η Κίνα και η Ρωσία.

Γίνεται λόγος για καταστροφή των μέσων μαζικής καταστροφής και προβάλλει επιλεκτικά αυτή την απαίτηση. Αλήθεια ποιος ζήτησε κάτι τέτοιο από το Ισραήλ, το Πακιστάν ή την Ινδία που διαθέτουν τέτοια όπλα; Κυρίως γιατί η απαίτηση αυτή δεν προβάλλεται προς όλα τα κράτη, που όπως είπαμε όχι μόνο διαθέτουν τεράστια οπλοστάσια τέτοιων όπλων, αλλά τα αναπτύσσουν και τα εμπορεύονται, όπως είναι οι ΗΠΑ;

Τέλος, θα ήθελα να ρωτήσω: θα υπήρχε όλη αυτή η πίεση και επιθετικότητα κατά του Ιράκ, αν αυτό δεν είχε το πετρέλαιο που έχει, ή, αν ο Σαντάμ Χουσεΐν το έθετε υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ;

Να είστε σίγουροι ότι οι λαοί μας, όπως αποδεικνύουν οι όλο και μεγαλύτερες κινητοποιήσεις τους, έχουν επίγνωση του τι γίνεται και είναι αποφασισμένοι να ανακόψουν την ολέθρια πορεία που χαράσσει το NATO υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ».

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Shimkus και οι άλλοι αρμόδιοι της επιτροπής «Αμυνας και Ασφάλειας» απέφυγαν να απαντήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ