Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΕΚΈΜΒΡΗΣ 2002-ΓΕΝΑΡΗΣ 2003
Να δουλέψουμε όλοι, ν' απευθυνθούμε σε όλους!

Ο Γιάννης Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, μιλά στο «Ρ» για την προετοιμασία των κομματικών οργανώσεων, την οργάνωση της δουλειάς για την εκπλήρωση των στόχων, ώστε, το ΚΚΕ να βγεί ακόμη πιο ενισχυμένο μετά τη δίμηνη εξόρμηση

Η ΚΕ του ΚΚΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση πλατιάς Οικονομικής Εξόρμησης στο δίμηνο Δεκέμβρη 2002 - Γενάρη 2003. Με την οικονομική εξόρμησή του, το ΚΚΕ απευθύνεται, κυρίως, στους μόνιμους χρηματοδότες του, που είναι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι μικρέμποροι, οι συνταξιούχοι. Ολοι αυτοί έχουν «μικρό βαλάντιο», αλλά δεν τσιγκουνεύονται όταν είναι να ενισχύσουν οικονομικά το κόμμα της εργατικής τάξης. Το «γιατί», μας εξηγεί ο Γιάννης Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι - λέει - ανταποκρίνονται με αυταπάρνηση στις οικονομικές εξορμήσεις του ΚΚΕ, δίνοντάς του τη δυνατότητα να συνεχίσει και να διευρύνει την πάλη του σε όλους τους τομείς δράσης. Και με την ευκαιρία θα ήθελα να θυμίσω ότι σ' όλη τη διάρκεια ζωής και δράσης του Κόμματός μας, οι αντιδραστικές δυνάμεις συκοφαντούσαν το ΚΚΕ πως δήθεν είχε «έξωθεν οικονομική ενίσχυση», επιχειρώντας έτσι να συγκαλύψουν το γεγονός ότι αυτές χρηματοδοτούνταν και χρηματοδοτούνται από την εγχώρια και διεθνή αντίδραση. Ενας ακόμα μύθος που κατέρρευσε. Οι φτωχοί άνθρωποι ενισχύουν το ΚΚΕ γιατί σ' αυτό έχουν την απαντοχή τους, ακόμα κι αν δεν το ψηφίζουν. Γιατί ξέρουν ότι είναι ο πιο συνεπής κι αποφασιστικός διεκδικητής των λαϊκών αιτημάτων. Σ' αυτούς οφείλεται η επιτυχία υπερκάλυψης των στόχων των παλιότερων οικονομικών εξορμήσεων, που συνέβαλαν σημαντικά, ώστε το ΚΚΕ να είναι πιο δυνατό, να βελτιώσει τη λειτουργία του, ν' ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη έκδοση και βελτίωση του «Ριζοσπάστη» και τη λειτουργία του «902».

Για ν' ακούγεται παντού η «φωνή» του ΚΚΕ

Το τελευταίο που αναφέρει ο Γ. Χώτος για τα κομματικά μέσα ενημέρωσης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ν' ακούγεται η «φωνή» του Κόμματος, στη σημερινή εποχή που τα ΜΜΕ έχουν κτίσει ένα «μόνιμο τείχος» προστασίας του δικομματισμού κι αποσιωπούν, επιδεικτικά και κυνικά, τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Ο Γ. Χώτος σημειώνει: «Για ν' αντεπεξέλθει το Κόμμα στις πρόσθετες ανάγκες των πρόσφατων εκλογών, αυξήθηκαν τα έξοδα για το "Ρ" και τον "902". Η κάλυψη αυτών των εξόδων δεν μπορεί παρά να είναι υπόθεση των κομμουνιστών, των οπαδών και φίλων του ΚΚΕ, των ανθρώπων του λαού. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη ευρύτερης, καλύτερης κι αποτελεσματικότερης προβολής των θέσεων του Κόμματος. Χρειάζεται ουσιαστική βελτίωση της δουλιάς των κομματικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, μεγαλύτερη προσπάθεια για να φτάσει η "φωνή" του ΚΚΕ, καθαρή και πειστική, μέχρι το τελευταίο χωριό της πατρίδας μας. Κι όπως είναι κατανοητό, για να γίνει αυτό, εκτός των οργανωτικών και άλλων μέτρων, απαιτείται, πρώτα και κύρια, να υπάρχουν γερά οικονομικά».

Και πολιτικοί στόχοι

Πάντα και όλες οι οικονομικές εξορμήσεις του ΚΚΕ δεν είχαν στενά οικονομικό χαρακτήρα, αλλά και πολιτικό, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους κομμουνιστές, απευθυνόμενοι σε πολύ κόσμο, να συζητούν για τις θέσεις και τις προτάσεις του Κόμματος. Για τους πολιτικούς στόχους της τωρινής οικονομικής εξόρμησης, ο Γ. Χώτος, αναφέρει: «Βρισκόμαστε σε περίοδο εκτίμησης κι ανάλυσης των αποτελεσμάτων στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, της πολιτικής αναμέτρησης που έγινε. Η οικονομική εξόρμηση μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε γι' αυτά με ευρύτερες λαϊκές μάζες, με τους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού. Ταυτόχρονα, μας δίνεται η δυνατότητα να προωθήσουμε τους πολιτικούς στόχους που θέσαμε με τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Στόχος μας είναι, εκτός από τη θετική παρέμβαση του Κόμματος στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, την προβολή και εκλαϊκευση της εναλλαχτικής πρότασης, τη δουλειά στα μέτωπα πάλης για το δυνάμωμα των συσπειρώσεων, να δούμε και τις αδύνατες πλευρές της δράσης μας, τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουμε».

Δουλιά και αισιοδοξία

Φύσει και θέσει αισιόδοξοι οι κομμουνιστές θα δώσουν με ζήλο κι αυταπάρνηση τη μάχη για να πετύχουν τους οικονομικούς και πολιτικούς στόχους κι αυτής της εξόρμησης. Αισιοδοξούν ότι το πλάνο θα υπερκαλυφθεί, ώστε το ΚΚΕ να εξασφαλίσει τα αναγκαία οικονομικά μέσα για την ανάπτυξη της δράσης του. Ο Γ. Χώτος, όμως, θέτει κάποιους «όρους» και «προϋποθέσεις» για την επιτυχία. Επισημαίνει: «Για να πετύχει τους στόχους της η εξόρμηση, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των κομματικών μελών, να δουλέψουμε όλοι. Ο κάθε κομμουνιστής πρέπει ν' απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους, ζητώντας όσα περισσότερα χρήματα μπορεί να προσφέρει ο καθένας. Να σημειώσω ότι σε προηγούμενες εξορμήσεις, παρά την υπερκάλυψη του πλάνου, δεν κάλυψαν τους στόχους τους όλες οι ΚΟΒ κι όλα τα κομματικά μέλη, ενώ δεν κατορθώσαμε να σταθεροποιήσουμε, σε κάθε οργάνωση, μια μόνιμη οικονομική δουλιά, σε μηνιάτικη βάση. Η τωρινή οικονομική εξόρμηση μας δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε αυτές τις αδυναμίες, αντιμετωπίζοντας και τις αιτίες που τις γεννούν».

Η Κυριακή, 1η Δεκέμβρη, πρώτη μερα της οικονομικής εξόρμησης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αφετηρία, που θα δώσει ώθηση στη δουλειά για την εκπλήρωση των στόχων της οικονομικής εξόρμησης, με την υπερκάλυψη του 20% του συνολικού πλάνου.


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ