Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

ΝΑΤΟ και Ρωσία: «... Το ΝΑΤΟ με τη χθεσινή απόφαση έφτασε σε απόσταση 620 χιλιομέτρων από τη Μόσχα και σε πολύ μικρότερη από τη Ρωσία, για την οποία ο λόρδος Ρόμπερτσον και οι περισσότεροι ηγέτες των χωρών - μελών της Συμμαχίας δε σταμάτησαν να επαναλαμβάνουν στις ομιλίες τους ότι δεν είναι πλέον εχθρός και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δε συνιστά απειλή για τα ρώσικα ...συμφέροντα. Τις διαθέσεις όμως αυτές δε φάνηκε να συμμερίζεται πλήρως ο οικοδεσπότης της συνάντησης και πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, ο οποίος μιλώντας την προηγούμενη σε διεθνή διάσκεψη για τον "μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ" στο Βερολίνο τάχθηκε κατά της ένταξης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι "δε θα είναι προς όφελος ούτε του ΝΑΤΟ ούτε της Ρωσίας"...» (Μιχ. Μένικου - Η ΧΩΡΑ).

Ζημιογόνος εγκλωβισμός! «Ο εγκλωβισμός της εξωτερικής μας πολιτικής στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δημιουργεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση την ώρα που προσπαθεί να λύσει το Κυπριακό. Από την ώρα που η κοινή γνώμη δεν έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να τη χρησιμοποιήσει ως "άλλοθι" στην Κοπεγχάγη για την αποδοχή ενός επώδυνου συμβιβασμού» (Γ. Κουβαράς - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Δυναμώνουν οι πιέσεις: «Η τηλεφωνική "παρότρυνση" Μπους στον κ. Σημίτη και η παρέμβαση Στρο στον κ. Παπανδρέου είναι ενδεικτικές των πιέσεων που θα υπάρξουν, εν όψει της Κοπεγχάγης. Στη σκληρή διπλωματική αυτή διελκυστίνδα η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αποσυνδέσει την ένταξη της ...Κύπρου από την πολιτική λύση του προβλήματος, την οποία εμμέσως πλην σαφώς -ακόμη και διαμέσου του σχεδίου Ανάν - επιχειρούν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο. Σε αυτή την προσπάθεια η ελληνική πλευρά υπολογίζει στη στήριξη των δύο άλλων "ισχυρών" της Ε.Ε., της Γερμανίας και της Γαλλίας...» (Αθανάσιος Ελλις - ΤΑ ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ