Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Πιέζουν οι ΗΠΑ για διπλωματική και στρατιωτική εμπλοκή

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις στις ΗΠΑ
Αντιπολεμικές εκδηλώσεις στις ΗΠΑ
ΠΡΑΓΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Ακρως εποικοδομητικές» χαρακτήρισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τις συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για το Ιράκ, αν και σύμφωνα με αμερικανικές διαρροές η Ουάσιγκτον δεν πέτυχε να υιοθετηθεί ξεκάθαρη φρασεολογία για την απειλή χρήσης βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Ιράκ, καθώς αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία, επιμένουν στις διαφωνίες τους για στρατιωτική επίθεση. Το σίγουρο είναι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος κατάφερε να ανοίξει και νέο «μέτωπο» διπλωματικών διαφωνιών, υποστηρίζοντας ότι θα αποτελέσει παραβίαση της απόφασης 1441 για τον ιρακινό αφοπλισμό μια διακήρυξη της Βαγδάτης όπου θα υποστηρίζει ότι δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Με όλες τους τις δυνάμεις δεσμεύονται να βοηθήσουν στις προσπάθειες αφοπλισμού του Ιράκ οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, με βάση τη σχετική τους διακήρυξη, όπου αρκούνται να υπενθυμίσουν ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προειδοποιήσει το Ιράκ για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης». Οι Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ, λίγο πριν τη, μεταξύ τους, συνάντηση δεν έχασαν την ευκαιρία να επαναλάβουν τις απειλές τους κατά του ιρακινού καθεστώτος, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Σιράκ, στην ομιλία του κάλεσε τη Βαγδάτη «να συμμορφωθεί πλήρως».


Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέχιζαν τις μυστικές διαβουλεύσεις τους με ομολόγους τους τουλάχιστον 50 χωρών για τη συμμετοχή τους ή όχι και σε ποιο βαθμό σε μια στρατιωτική επίθεση. Θεωρητικώς, οι ΗΠΑ δε ζητούν άμεση στρατιωτική εμπλοκή (μόνο η Βρετανία φαίνεται, προς το παρόν, ότι θα προσφέρει 15.000 άνδρες), αλλά επιθυμούν λογιστική και επιμελητειακή υποστήριξη, καθώς και «ηθική». Οι περισσότεροι συνομιλητές της Ουάσιγκτον (Γαλλία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Αυστραλία ακόμη και Καναδάς) τηρούν στάση αναμονής και παραπέμπουν στη στιγμή που θα παραστεί αναγκαίο να λάβουν μια απόφαση.

Πιο ξεκάθαρη στάση, προς το παρόν, επιλέγει η Γερμανία, με τον ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, να επαναλαμβάνει ότι η Βόννη αντιτίθεται στη στρατιωτική επιλογή, δε θα συμμετάσχει και ότι θα «εξετάσει το κατά πόσο, με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις της, θα παραχωρήσει τον εναέριο χώρο της και θα επιτρέψει τη χρήση των αμερικανικών βάσεων στο έδαφός της». Ο Φίσερ επανέλαβε ότι ένας πόλεμος «θα είναι καταστροφικός». Ανάλογη πρόταση η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει διατυπώσει και στον αραβικό κόσμο με προθεσμία ενός μήνα, αν και επισήμως διαψεύδεται. Χαρακτηριστικά, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωνε: «Χρειάζονται στρατιωτική βοήθεια για κάτι οι ΗΠΑ; Δε νομίζω».

Στο περιθώριο της συνάντησης, Γάλλοι αξιωματούχοι, υπό ανωνυμία, δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για τη δήλωση Μπους ότι σε περίπτωση που μέχρι τις 8 Δεκέμβρη το Ιράκ δημοσιοποιήσει λίστες των οπλικών του συστημάτων, υποστηρίζοντας ότι δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, αυτό συνεπάγεται παραβίαση της απόφασης 1441. «Δεν έχουμε αποδείξεις ότι το Ιράκ διαθέτει τέτοια όπλα και αυτό ερευνούμε. Πρόκειται για μια αμερικανική ερμηνεία» τόνιζαν οι αξιωματούχοι, που προσέθεσαν τις αντιρρήσεις τους σε αυτές της Ρωσίας και του Κόφι Ανάν για την, επίσης, αμερικανική ερμηνεία ότι τα πυρά της ιρακινής αεράμυνας εναντίον αμερικανικών αεροσκαφών στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων» αποτελούν παραβίαση του 1441.

Χτες, από τη Βιέννη, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας εκτιμούσε ότι η ιρακινή ηγεσία κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και υποστήριζε ότι υπάρχει περιθώριο αποφυγής του πολέμου. Στη Βαγδάτη συνεχίζονται οι προετοιμασίες έναρξης των ελέγχων, ενώ για πολλοστή συνεχόμενη ημέρα, αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της ιρακινής αεράμυνας στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», επιβεβαιώνοντας πολλούς αναλυτές που ισχυρίζονται ότι «ο αεροπορικός πόλεμος έχει ξεκινήσει ήδη στο Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ