Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αντεπίθεση» με πολλαπλούς στόχους

Εμμέσως, πλην σαφώς, η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σαν «παραμάγαζο του ΣΕΒ», με αφορμή τη σκανδαλώδη ρύθμιση που φορολογεί τη μεταβίβαση επιχειρήσεων ως κληρονομιά ή γονική παροχή, με συντελεστή από...0,6% έως 1,2%!

Ευκαιρία, για να περάσει στην αντεπίθεση και να κερδίσει πόντους στον ανελέητο δικομματικό σκυλοκαυγά για την κατάκτηση της εξουσίας, αποτελεί ο προϋπολογισμός του 2003 για τη ΝΔ. Ετσι, καθώς η ηγεσία της ΝΔ αδυνατεί να διαφωνήσει επί της ουσίας με τον προϋπολογισμό που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, επέλεξε μια διάταξη από το φορολογικό νομοσχέδιο, για να εμφανίσει την κυβέρνηση δέσμια των μεγάλων και διαπλεκόμενων συμφερόντων, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη «φιλολαϊκή» εικόνα της. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από το καλοκαίρι στη Βουλή και απλά προχτές συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή. Με αφορμή, λοιπόν, τη ρύθμιση για τη μεταβίβαση επιχειρήσεων ως κληρονομιά ή γονική παροχή με φορολογία 0,6% έως 1,2%, τη στιγμή που «οι υπόλοιποι πολίτες μεταβιβάζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με φόρο 20% έως 25%», ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «το προσωπείο της κυβέρνησης έπεσε και οι υπόγειες διαδρομές Χαρ. Τρικούπη και μεγάλων συμφερόντων επιβεβαιώθηκαν».

«Δηλαδή, ένας δισεκατομμυριούχος, που θέλει να μεταβιβάσει την περιουσία στα παιδιά του, θα πληρώσει φόρο περίπου 25 φορές λιγότερο απ' ό,τι ένας μισθοσυντήρητος, που θέλει να μεταβιβάσει τη δική του περιουσία στα παιδιά του», συνέχισε ακάθεκτος ο Θ. Ρουσόπουλος. Ταυτόχρονα, επέστρεψε παλαιότερη κατηγορία του Κ. Λαλιώτη ότι ο ΣΕΒ είναι παραμάγαζο της Ρηγίλλης, αναρωτώντας: «Ποιος λειτουργεί ως παραμάγαζο των μεγάλων συμφερόντων και ποιοι αποφάσισαν -με το αζημίωτο άραγε; αυτούς τους νόμους;».

Η κυβέρνηση, με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, που έφτασε αργά το βράδυ στις εφημερίδες, επιβεβαίωσε τις- έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- αποκαλυπτικές και σκανδαλώδεις για το μεγάλο κεφάλαιο φορολογικές ρυθμίσεις. Ετσι, ενώ το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας έδωσε απαντήσεις του τύπου «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε», το βράδυ έφτασε στις εφημερίδες ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως η φορολόγηση της περιουσίας για τις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων «μέσα στα πλαίσια της ίδιας οικογένειας, ο φόρος μειώνεται από 11% ή 14% (σ.σ. ανάλογα με το βαθμό συγγένειας) σε 0,6% έως 2,4%»! Και στη λογική του «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά» η κυβέρνηση ομολογεί, με την ανακοίνωση του υπουργείου, πως «η μεγάλη μείωση των φόρων γίνεται δίχως εξαιρέσεις μικρών, μεγάλων, εισηγμένων ή μη επιχειρήσεων»! Δεν παραλείπει, βέβαια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να επιδιώξει την τόνωση του δικομματισμού, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «αρέσκεται σε υπόγειες διαδρομές»...

Οι λόγοι που οδήγησαν την ηγεσία της ΝΔ να αντιδράσει -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- στη συγκεκριμένη σκανδαλώδη φορολογική ρύθμιση, δεν είναι ότι διαφωνεί με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στο μεγάλο κεφάλαιο. Οπως προκύπτει και από τα χτεσινά «συνδυασμένα πυρά» κατά της κυβέρνησης, αλλά και... κατά της ηγεσίας του ΣΕΒ, η Ριγήλης επιδιώκει να υπηρετήσει δύο βασικούς στόχους: Πρώτον να διασφαλίσει τα κέρδη των δημοτικών εκλογών κυρίως σε αγρότες και λαϊκά στρώματα. Δεύτερον να στείλει «μήνυμα» σε ΣΕΒ και διαπλεκόμενα να «πάρουν θέση» μπροστά στη, νομοτελειακή όπως τη θεωρεί, άνοδό της στην εξουσία.

Το προηγούμενο βράδυ στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος είχε ταχτεί υπέρ της ρύθμισης για τη φορολογία των κληρονομιών χαρακτηρίζοντάς την «ιδιαίτερα σημαντική» και «αναπτυξιακό κίνητρο», ενώ παραδέχτηκε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια «μειώθηκε σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων». Στις αιχμές των Κ. Μητσοτάκη και Γ. Αλογοσκούφη περί στήριξης της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ απάντησε ότι ο Σύνδεσμος «δε στηρίζει ούτε κόμματα ούτε κυβερνήσεις, αλλά θέσεις και πολιτικές επιλογές».

Ταυτόχρονα, ο πρώην υπουργός Α. Τσιπλάκος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την πορεία του Γ΄ ΚΠΣ, ζήτησε την παραίτηση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρήστου Πάχτα γιατί, όπως είπε, αποκρύπτει την πραγματικότητα και ακολουθεί παραπλανητικές τακτικές στο θέμα της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων, το οποίο είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ