Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Επέστρεψαν οι επιθεωρητές

Επιμένει στις απειλές η Ουάσιγκτον, που προετοιμάζεται πυρετωδώς για πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ

Το αεροπλάνο του ΟΗΕ μετέφερε τους επιθεωρητές στο Ιράκ

Associated Press

Το αεροπλάνο του ΟΗΕ μετέφερε τους επιθεωρητές στο Ιράκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επαφές με την ιρακινή ηγεσία άρχισε η πρώτη ομάδα των επιθεωρητών, που έφθασε, χθες, στην ιρακινή πρωτεύουσα, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, υπό τη διεύθυνση του επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, και του επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας, Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Λευκός Οίκος εκτιμούσε ότι «τα πυρά που δέχονται τα συμμαχικά αεροσκάφη που περιπολούν στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων» αποτελούν «κατάφωρη παραβίαση της τελευταίας απόφασης του ΟΗΕ για τον ιρακινό αφοπλισμό», ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», το Πεντάγωνο προετοιμάζεται πυρετωδώς, σε όλα τα επίπεδα, για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

«Αν και η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη τώρα, η επανέναρξη των επιθεωρήσεων αποτελεί μια ευκαιρία, που ελπίζουμε ότι θα αξιοποιηθεί και στο μέλλον θα οδηγήσει και σε άρση του πλέγματος των κυρώσεων», δήλωνε, χθες από τη Βαγδάτη, ο Χανς Μπλιξ. Ο Σουηδός διπλωμάτης επανέλαβε ότι οι επιθεωρήσεις θα είναι επαγγελματικές και αξιόπιστες, τόσο προς το συμφέρον του ιρακινού λαού, όσο και προς το συμφέρον ολόκληρου του κόσμου. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι θα δοθούν αντικειμενικές αναφορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο είναι αυτό που θα προχωρήσει στην τελική εκτίμηση. «Το θέμα του πολέμου ή της ειρήνης εναπόκειται, από τη μία πλευρά, στο Ιράκ και, από την άλλη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας», κατέληξε ο Χανς Μπλιξ, καθιστώντας σαφές ότι με τη νέα τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουν οι επιθεωρητές δεν μπορεί να μείνει τίποτε κρυφό.

Αντιπολεμική συγκέντρωση στον Καναδά

Associated Press

Αντιπολεμική συγκέντρωση στον Καναδά
Τον Μπλιξ και τον αλ Μπαραντάι συνοδεύει ομάδα 25 επιθεωρητών, οι οποίοι άρχισαν, ήδη, από χθες να στήνουν τη λογιστική και επικοινωνιακή υποδομή των ελέγχων, που επισήμως θα αρχίσουν στις 27 του μήνα. Ο Μπλιξ θα έχει σειρά επαφών με Ιρακινούς αξιωματούχους και την Τετάρτη θα επιστρέψει στη Λάρνακα, όπου θα είναι και το αρχηγείο των επιθεωρητών. Παράλληλα, το Ιράκ καλείται, μέχρις τις 8 Δεκεμβρίου, να δημοσιοποιήσει λεπτομερή λίστα των οπλικών του συστημάτων. Πάντως, επιθεωρητές που συμμετέχουν στην αποστολή εκτιμούσαν ότι θα χρειαστούν, τουλάχιστον, ένα χρόνο για να ολοκληρώσουν πλήρως τους ελέγχους.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κάλεσε, εκ νέου, χθες, την ιρακινή ηγεσία «να συμμορφωθεί πλήρως για το καλό του λαού της, της περιοχής και ολόκληρου του κόσμου», ενώ εκτίμησε ότι οι Μπλιξ και Μπαραντάι είναι αποφασισμένοι να διεξάγουν αποτελεσματικούς και ολοκληρωμένους ελέγχους. Ο ιρακινός Τύπος, χθες, δήλωνε ότι η Βαγδάτη είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές, όπως, άλλωστε, υπογράμμισε και ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ταρέκ Αζίζ.

Την επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ καλωσόρισε το ρωσικό ΥΠΕΞ, με τον υφυπουργό Γιούρι Φεντότοφ να εκτιμά ότι ανάλογα με το βαθμό συμμόρφωσης του Ιράκ στα αιτήματα των επιθεωρητών, θα πρέπει να εξεταστεί και η άρση των κυρώσεων σε βάρος του. Αισιόδοξος εμφανίστηκε, λίγες ώρες νωρίτερα, και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, ο οποίος δήλωνε πως «ελπίζει ακόμη ότι το Ιράκ μπορεί να αφοπλιστεί από τα όπλα μαζικής καταστροφής ειρηνικά». Ο Στρο υποστήριξε ότι «για την ολοκλήρωση του ιρακινού αφοπλισμού δεν είναι μονόδρομος η ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος» και συμπλήρωσε ότι «αν οι επιθεωρητές αναφέρουν κάποια ρήξη, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ξανασυνεδριάσει». Εντούτοις, ο Βρετανός διπλωμάτης απέφυγε να δεσμευτεί για το αν θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει νέα απόφαση πριν την έναρξη μιας στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ ή για το αν και πώς η Βρετανία θα συμμετάσχει, αλλά επέμεινε ότι η απειλή χρήσης βίας είναι απαραίτητη για να συμμορφωθεί η ιρακινή ηγεσία.

«Φτιάχνει κλίμα» ο Λευκός Οίκος

«Κατάφωρη παραβίαση της απόφασης 1441 για τον ιρακινό αφοπλισμό», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛέλαν, τα πυρά, που, όπως υποστηρίζει, δέχονται τα συμμαχικά αεροσκάφη που περιπολούν στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων». Ο ΜακΛέλαν, όπως και ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ θα φέρουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως «παραβίαση της απόφασης 1441», αλλά απέφυγαν να προχωρήσουν περαιτέρω, για το αν προτίθενται να ζητήσουν ανάληψη δράσης. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, χθες, αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της ιρακινής αεράμυνας, «επειδή δέχτηκαν πυρά», στη βόρεια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων». Την Κυριακή, αμερικανικά αεροσκάφη έριξαν 120.000 φυλλάδια στο νότιο Ιράκ, με τα οποία καλούνται οι άνδρες της ιρακινής αεράμυνας να μη στοχεύουν τα συμμαχικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», συνεχίζει τις πολεμικές του προετοιμασίες. Εκτός από τους άνδρες, τα πυρομαχικά και τα επιχειρησιακά σχέδια, η Ουάσιγκτον φέρεται να αποπειράται επισταμένα να εξασφαλίσει επίσημες δεσμεύσεις από συμμάχους, ιδιαίτερα όσους γειτονεύουν με το Ιράκ, όπως είναι το Ισραήλ και η Τουρκία, ότι δε θα προχωρήσουν σε καμία μονομερή δράση ακόμη και αν δεχτούν επίθεση, αλλά θα λειτουργήσουν σε ένα συμμαχικό πλαίσιο, για το οποίο ο Λευκός Οίκος επιδιώκει και τη στήριξη του ΟΗΕ. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα, και τόνισε ότι «όσοι από τον ιρακινό στρατό παραμείνουν στις θέσεις τους, αλλά δε χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής, ακόμη και αν τους δοθεί εντολή, θα αφεθούν ήσυχοι», επαναλαμβάνοντας, ουσιαστικά, τις δηλώσεις Μπους, που έχει καλέσει το ιρακινό στράτευμα να παρακούσει εντολές για χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org