Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Προς νέο πόλεμο;

Απο την ώρα κατάληψης του θεάτρου απο τους τσετσένους

Associated Press

Απο την ώρα κατάληψης του θεάτρου απο τους τσετσένους
ΜΟΣΧΑ.-

Ανέλαβαν εκ νέου δράση στην Τσετσενία οι ρωσικές ομοσπονδιακές ένοπλες δυνάμεις με στόχο «την αποφυγή νέων τρομοκρατικών ενεργειών», ανακοίνωσε την Κυριακή, 3 Νοέμβρη, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας. Διευκρινίστηκε ότι διεξάγονται στην Τσετσενία «ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις με εξειδικευμένους στόχους». Ολοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Γκρόζνι από νότια και ανατολικά και συνδέουν την τσετσενική πρωτεύουσα με το Γκουντερμές και το Αργκούν έχουν αποκλειστεί και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να μπει ή να βγει από την πόλη. Επίσης, ενισχύθηκε η φύλαξη των κυβερνητικών ιδρυμάτων και των στρατιωτικών φρουραρχείων.

Από τη μερά του, ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ ανακοίνωσε το Σάββατο, 2 Νοέμβρη, τη ματαίωση του σχεδίου μείωσης των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία και την έναρξη ευρείας ειδικής στρατιωτικής «σκληρής» επιχείρησης στο έδαφός της εναντίον των «τρομοκρατών». Τόνισε ότι στις αρχές περιήλθαν κατά τα τελευταία 24ωρα πληροφορίες ότι από το έδαφος της Τσετσενίας, αλλά όχι αποκλειστικώς, προετοιμάζονται αντάρτικες «τρομοκρατικές ενέργειες» στο ρωσικό έδαφος και γι' αυτό δόθηκε η εντολή από τις αρμόδιες αρχές στη Μόσχα για την εκ νέου ανάληψη στρατιωτικής δράσης στην Τσετσενία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, που επικαλείται τον υποδιοικητή των ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Βόρειο Καύκασο Μπορίς Ποντοπρίγκορα, τσετσένοι αντάρτες συγκεντρώνονται από διάφορα μέρη της Γεωργίας στο φαράγγι Πανκίσι με σκοπό να εισέλθουν στην Τσετσενία ως πρόσφυγες και οι ομοσπονδιακές δυνάμεις λαμβάνουν μέτρα για την παρεμπόδισή τους. Από την άλλη μεριά, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας Τέντο Τζαπαρίτζε με εντολή του προέδρου Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε μετέβη στη Μόσχα για συνομιλίες για την έκδοση στη Ρωσία 8 τσετσένων ανταρτών που έχουν συλληφθεί από γεωργιανές αρχές το Αύγουστο τ.ε. είχαν μπει στο έδαφος της Γεωργίας από την Τσετσενία.

Κατάρριψη ελικοπτέρου

Ρωσικό ελικόπτερο ΜΙ-8 καταρρίφθηκε την Κυριακή από τσετσένους αντάρτες αυτονομιστές κοντά στο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας, με απότέλεσμα να σκοτωθούν και οι 9 στρατιωτικοί που επέβαιναν σε αυτό, ανακοίνωσε η διοίκηση των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Το ελικόπτερο χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύθηκε από κτίριο στα περίχωρα του Γκρόζνι, διευκρίνισε ο υποδιοικητής των ρωσικών δυνάμεων στο Βόρειο Καύκασο Μπορίς Ποντοπρίγκορα. Συνελήφθησαν δυο άτομα ως ύποπτα για συμμετοχή στην κατάρριψη του ελικοπτέρου. Στο μεταξύ, σύμφωνα μο πρακτοερείο ΡΙΑ «Νόβοστι», τους 120 έφθασε ο αριθμός των νεκρών από την εισπνόη του αερίου που χρησιμοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας κατά την έφοδό τους στο θέατρο της Μόσχας, όπου τσετσένοι ένοπλοι κρατούσαν περίπου 800 όμήρους την περασμένη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ