Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Κύκλοι λευκών ακροδεξιών πίσω απ' το μπαράζ εκρήξεων;

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Σε ομάδες ακροδεξιών Αφρικάνερς προσανατολίζονται οι υποψίες των νοτιοαφρικανικών αρχών για το προχτεσινό μπαράζ βομβιστικών εκρήξεων σε Σοβέτο και Πρετόρια, που προκάλεσαν το θάνατο μιας γυναίκας και τον τραυματισμό αρκετών ατόμων.

Ο υπουργός Αμυνας της Ν. Αφρικής, Μοσιούοα Λεκότα, ανακοίνωσε χτες πως διερευνάται το ενδεχόμενο πίσω απ' αυτές τις επιθέσεις να κρύβονται κύκλοι λευκών ακροδεξιών αξιωματούχων του στρατού και της αστυνομίας, που καταστρώνουν σχέδια δολιοφθοράς, προκειμένου «να βυθίσουν τη χώρα στο έρεβος ρατσιστικών συγκρούσεων». Ο ίδιος σημείωσε πως «μικρός αριθμός λευκών ακροδεξιών που αντιτίθενται στη Δημοκρατία της Ν. Αφρικής παραμένουν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, ιδιαίτερα στις τάξεις των γαιοκτημόνων, των δυνάμεων ασφαλείας, του στρατού, των δημοσίων υπηρεσιών, ακόμη και σε κύκλους εκκλησιαστικούς». Ωστόσο, επισήμανε, αυτοί οι άνθρωποι «δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα μικρό κομμάτι της λευκής νοτιοαφρικανικής κοινότητας».

Ο δε Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Θάμπο Μπέκι, και ανώτεροι αξιωματούχοι της αστυνομίας, προβαίνοντας σε σχετικές ανακοινώσεις, υπογράμμισαν πως οι αρχές είναι ενήμερες για τις προσπάθειες εξοπλισμού και τα σχέδια αποσταθεροποίησης ομάδων ακροδεξιών, όχι μόνο με αφορμή το προχτεσινό μπαράζ εκρήξεων, όσο με βάση τις προ ενός μηνός συλλήψεις λευκών ακροδεξιών και την κατάσχεση σημαντικού οπλοστασίου τους, που, όπως κατηγορούνται, θα το χρησιμοποιούσαν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση... Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, πάντως, αναφερόμενος στις προχτεσινές εκρήξεις στο Σοβέτο, επισήμανε πως ήταν «μέρος μίας τρομοκρατικής εκστρατείας με στόχο τη δημιουργία πολιτικού κλίματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πραξικόπημα»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ