Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στροφή ακροδεξιά

Διαβουλεύσεις με τα ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα για σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού άρχισε ο Αριέλ Σαρόν, που διόρισε υπουργό Αμυνας τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ

Συλλήψεις Παλαιστινίων στην Τζενίν

Associated Press

Συλλήψεις Παλαιστινίων στην Τζενίν
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία εμφανίζεται ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος, μια μέρα μετά την αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό, άρχισε διαβουλεύσεις για σχηματισμό νέας συμμαχίας με τα ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα. Μάλιστα, προχώρησε, ήδη, στο διορισμό του πρώην αρχηγού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, στη θέση του υπουργού Αμυνας, προκαλώντας ρίγη ανησυχίας για το τι μέλλει γενέσθαι με ένα κυβερνητικό σχήμα ξεκάθαρα φιλοπόλεμο τόσο στους Παλαιστινίους όσο και στις ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις.

«Θα κάνω κάθε προσπάθεια για να δημιουργήσω μια εναλλακτική κυβέρνηση. Δεν έχω καμία πρόθεση να προκηρύξω πρόωρες εκλογές» διαβεβαίωνε στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αριέλ Σαρόν άρχισε, ήδη, τις διαβουλεύσεις με τα ακροδεξιά θρησκευτικά κόμματα, εκ των οποίων ορισμένα, προς στιγμήν, μοιάζουν να «φλερτάρουν» με την ιδέα των πρόωρων εκλογών. Ακόμη, όμως, και αν συναινέσουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, το νέο σχήμα, με 55 έδρες στο 120μελές Κοινοβούλιο, θα είναι αρκετά ευάλωτο στις αντιπολιτευτικές επιθέσεις. Προς το παρόν, τη Δευτέρα, το νέο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον έχει επισημοποιηθεί, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης που πραγματοποιείται μετά από αίτημα του αριστερού κόμματος Μέρετζ.

Ενα ομοίωμα του Αγάλματος της Ελευθερίας πάνω στα ερείπια του αρχηγείου του Γ. Αραφάτ

Associated Press

Ενα ομοίωμα του Αγάλματος της Ελευθερίας πάνω στα ερείπια του αρχηγείου του Γ. Αραφάτ
Την ίδια στιγμή, Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωναν την είδηση ότι ο, μέχρι τον Ιούλιο, αρχηγός ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ τοποθετείται στη θέση του υπουργού Αμυνας, αφού αποδέχτηκε σχετική πρόταση του Αριέλ Σαρόν. Η τοποθέτηση Μοφάζ, ο οποίος ηγήθηκε των ισοπεδωτικών ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων «Προστατευτικό Τείχος» την άνοιξη στη Δυτική Οχθη, προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις τόσο στους Παλαιστίνιους όσο και στο ισραηλινό φιλειρηνικό κίνημα, που έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τον Μοφάζ για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η διαγραφόμενη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, υποστήριζαν Ισραηλινοί φιλειρηνιστές, αποτελεί «την πλέον πετυχημένη συνταγή για ολοκληρωτικό πόλεμο με τους Παλαιστινίους». Ισως δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και η βρετανική Σκότλαντ Γιαρντ ασχολείται με τον Σαούλ Μοφάζ, καθώς δεκάδες είναι οι καταγγελίες βρετανο-μουσουλμανικών οργανώσεων εναντίον του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τις ανησυχίες αυτές συμμερίζεται και η Π. Αρχή. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ εκτιμούσε ότι «όπως φαίνεται η πολιτική τάξη του Ισραήλ απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ειρήνη». Ο Γιάσερ Αραφάτ, μιλώντας στο δορυφορικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», αρκέστηκε να αναρωτηθεί: «Με τον Μοφάζ από τη μία, τον Μοσέ Γιααλόν (νέο αρχηγό ΓΕΣ) από την άλλη και τον Σαρόν στη μέση, τι νομίζετε ότι θα γίνει στην περιοχή;». Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, δε σχολίασε τις εξελίξεις, αλλά φέρεται να διαμήνυσε ότι επιμένει στη διατήρηση σχετικά ήρεμης κατάστασης όσο προετοιμάζεται μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, το Εργατικό Κόμμα μοιάζει να εισέρχεται σε περίοδο ανακατατάξεων. Μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση, έπειτα από την άρνηση του Αριέλ Σαρόν να περικόψει τα κονδύλια ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους εποικισμούς και να τα δώσει σε κοινωνική πρόνοια, μοιάζει να αναζητεί νέο πολιτικό προσανατολισμό, καθώς έντονη είναι η αίσθηση ότι η συγκυβέρνηση με το Λικούντ, σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο με τους Παλαιστινίους, το έχει φθείρει. Ο νυν ηγέτης του Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ αντιμετωπίζει μια πρώτη δοκιμασία στις 19 Νοέμβρη, όπου υπολογίζεται ότι θα τεθεί και πρόταση αντικατάστασής του.

Εκρήξεις και βία

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 3 τραυματίστηκαν από έκρηξη σε σπίτι στη συνοικία Ζάιτουν, στην πόλη της Γάζας. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, το σπίτι ανήκει σε μαχητικό μέλος της Χαμάς, αλλά δεν είναι γνωστές οι αιτίες της έκρηξης. Την ίδια στιγμή, στη Ραμάλα ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινό αξιωματικό, στην περιοχή Μπέιτ Ελ. Πριν τα ξημερώματα, χτες, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην πόλη Καμπάτιγιε, κοντά στην Τζενίν, όπου έκανε έρευνες από σπίτι σε σπίτι, ενώ παράλληλα ανατινάχτηκαν 4 σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, με αποτέλεσμα να μείνουν 37 άνθρωποι άστεγοι. Τέλος, ο ισραηλινός στρατός εμπόδισε κομβόι παλαιστινιακών οργανώσεων αρωγής να προσεγγίσουν την περιοχή που κατασκευάζεται το τείχος στην περιοχή της Τουλκαρέμ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ